• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Aprilie , 2022

ÎNDRUMĂRI PĂRINTEȘTI

ÎNDRUMĂRI PĂRINTEȘTI adresate preoților, consiliilor parohiale și credincioșilor din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, pentru pregătirea și oferirea Sfintelor Paști de Praznicul Învierii Domnului, 2022.

† IUSTIN
Episcopul Maramureșului și Sătmarului

Așa după cum vă este cunoscută rânduiala Bisericii noastre Ortodoxe Ro­­mâne și așa cum s-a statornicit în ultimii ani în Eparhia noastră, se cuvine ca fiecare familie creștină ortodoxă să primească în dar Sfintele Paști (prescura și vinul sfințite), în fiecare parohie.

Sfintele Paști se pregătesc în săptămâna Sfintelor Pătimiri după următoarea rânduială:
La Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, din Joia Sfintelor Pătimiri, se sfințesc prescurile care urmează să fie pregătite de către membrii Consiliului Parohial și credincioșii din parohie în Vinerea și Sâmbăta Mare, tăindu-se după modelul în care se taie anafora, apoi se așază în vase anume pregătite și se toarnă vin (de obicei alb) peste prescură, în așa fel încât prescura să fie bine îmbibată și vinul să treacă puțin peste ea.
Preotul citește, apoi, rugăciunea de la rânduiala sfințirii Paștilor, după care acestea se împart credincioșilor în pahare de unică folosință. Credincioșii gustă în fiecare dimineață din Săptămâna Luminată, după Sfânta Liturghie, rostind de trei ori „Hristos a înviat!”, înainte de a servi bucatele binecuvântate.
Este de reținut învățătura că Paștile astfel pregătite sfințesc sufletele și viața credincioșilor și sunt hrană pentru suflet, ele însele fiind sfințite, în timp ce bucatele binecuvântate hrănesc trupul și sunt hrana biologică pentru trup. Practica pregătirii și oferirii Sfintelor Paști în parohii este ca o familie, sau mai multe, din comunitate, în funcție de mărimea parohiei, să-și asume această lucrare comunitară în fiecare an, oferind în dar atât prescurile necesare, cât și vinul și paharele, ei înscriindu-se pe lista pe care o alcătuiește preotul sau Consiliul Parohial, anual, în acest sens. Este bine să se știe faptul că, pentru orice familie, această lucrare este o mare binecuvântare și aduce spor și ajutor sfânt de la Dumnezeu.
Când nu există familii care să dorească să ofere Sfintele Paști, ceea ce este puțin probabil, atunci această sarcină revine Parohiei și Consiliului Parohial.
În trecut, în Ardeal, nu toate parohiile pregăteau Sfintele Paști după tradiția ortodoxă, socotind că pasca și bucatele binecuvântate sunt suficiente și specifice Sfintelor Paști. Această tradiție este de origine occidentală și o păstrăm ca pe una ce a devenit un obicei frumos, acela de a duce la biserică bucatele în coșuri sau traiste frumos împodobite și pregătite, pe care preoții le pot binecuvânta (sfinți) atât după Sfânta Liturghie din Noaptea de Paști, cât și după Slujba celei de-a doua Învieri, din Duminica de Paști, dar nu uităm și nu lăsăm
deoparte rânduiala sfântă a bisericii noastre, aceea a primirii și gustării Paștilor Sfințite, care trebuie să devină prima preocupare de ordin duhovnicesc a păstorilor de suflete din parohii.

Îndemnându-vă pe toți să păziți cu sfințenie această rânduială a Sfintei noastre Biserici Ortodoxe stră­moșești, vă facem cunoscut că Episcopia noastră, prin Sectorul Economic, pregătește în fiecare an pahare de unică folosință pentru toate cele 170.000 de familii ortodoxe care fac parte din Episcopia Ortodoxă Română a Maramu­reșului și Sătmarului, iar ele se distribuie prin cele opt Protopopiate.
Dorindu-vă sărbători binecuvântate, sfinte, liniștite și luminate, rugăm pe Hristos-Domnul să vă ajute spre tot lucrul bun și de folos spre mântuire sufletească și bucurie duhovnicească.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.