• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Aprilie , 2017

Începe construcția Centrului de Radioterapie din Baia Mare!

Din toamna acestui an, Spi­talul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare scrie o nouă pa­gi­nă de istorie, prin deschiderea Centrului de Radioterapie. Investiția va oferi o șansă în plus bolnavilor de cancer. În prezent, bolnavii care suferă de cancer sunt nevoiți să apeleze la spitalele din Oradea, Cluj sau chiar din Ungaria. Datorită unor oameni extraordinari, echipa Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, care a știut să susțină acest proiect cu determinare și perseverență, bolnavii din județul nostru vor putea să se trateze în Baia Mare, într-un centru dotat la standarde europene.


Unitatea spitalicească a mai avut o astfel de secţie în urmă cu mai mulţi ani, însă, din cauza aparaturii învechite, Ministerul Sănătăţii nu a mai eliberat aviz de funcţionare. Personalul a fost redistribuit pe Secţia de Oncologie, astfel încât să nu îşi întrerupă activitatea. Acum, nu doar aparatura va fi la standarde europene, ci și pregătirea perso­nalului. Pentru a lucra cu aparatura de ultima generație, deja, o persoană a făcut cursuri în Viena, iar restul perso­na­lului va fi relocat de la secția de Oncologie. 

Fondurile pentru achiziționarea aparaturii sunt asigurate prin Banca Mon­dială, în total 6 milioane de Euro, iar Spitalul Județean asigură reabilitarea buncărului. Prin programul Băncii Mondiale sunt finanțate patru astfel de centre din țară, însă numai Spitalul Județean va avea circuit complet. La finele anului trecut, toate proiectele Băncii Mondiale au fost la un pas de a fi pierdute. Din motive necunoscute, Banca Mondială dorea să renunțe la toate proiectele finanțate în țara noastră. Prin multă muncă de convingere, și prin perseverență, s-a reușit salvarea si­tuației.
Sorina Pintea, managerul Spi­talului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” explică: „Acest proiect repre­zintă obiectivul meu principal în acest moment. Sunt convinsă că va fi o chestiune foarte utilă pentru noi. Din păcate, sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de acest centru. Suntem în faza în care am semnat ordinul de începere a lucrărilor la buncăr.
Lucrurile merg înainte, avem finanţare. Sper ca în octombrie să dăm deja în funcţiune Centrul de radioterapie. Se pare că ambiţia noastră a motivat şi echipa Băncii Mondiale de la minister. Ceea ce nu se ştie e faptul că, la un moment dat, Banca Mondială a vrut să retragă banii din România, nu ştiu din ce motive, dar îndârjirea cu care ne-am dus înainte şi, ulterior, susţinerea actualului ministru, care a înţeles cum stau lucrurile, i-au făcut să renunţe. Dar, în decembrie, am fost cu toţii la un pas de a pierde finanţarea. Am reuşit să-i facem să se răzgândească. Nu am făcut această susţinere doar pentru Baia Mare, ci pentru toate centrele din ţară care beneficiază de aceste finanţări. Nu a fost un lucru uşor, dar nu vreau să ne facem un titlu de glorie din asta, am făcut ce trebuia şi mă bucur că mergem înainte. În Baia Mare, contribuţia Băncii Mondiale la Centrul de radiote­rapie va fi de 6 milioane de Euro. Din banii proprii era dificil de achiziţionat aceste acceleratoare, dar eu nu eram dispusă să renunţ la acest proiect.
A fost o luptă continuă, de când am în­ceput acest proiect. Eram convinsă că va fi aşa, de când am început, dar uite că am răzbit. Am făcut un pas înainte şi aici, şi în multe privinţe. Una dintre satisfacţiile mele este că ne-am educat pacienţii şi aparţinătorii din Baia Mare în a avea pretenţii, ceea ce este extraordinar.
În ultima perioadă am fost la multe spitale din ţară şi vă spun sincer că mie mi s-a părut foarte ciudat ca holul unui spital să fie mizerabil, de exemplu, şi pacienţii sau aparţinătorii să nu aibă nimic de obiectat, să se lege de alte aspecte sau şi de alte aspecte. Din păcate, li se pare normal. În Baia Mare am reuşit să-i educăm şi standardul ridicat la care vrem să ajungem este dat şi de aşteptările pacienţilor şi aparţină­torilor, pentru că ne impun standarde ridicate”.

 

 

În România, în fiecare an, se depistează aproximativ 75.000 de noi cazuri de cancer. Din cercetările statistice reiese că aproximativ 50.000 au nevoie de radioterapie, iar posibilitățile existente la nivel naţional asigură tratament pentru maximum 17.000 de cazuri, și, din acest motiv, listele de așteptare sunt destul de lungi, ceea ce complică situația prin faptul că în ceea ce privește aceste boli indicația de radioterapie are o limită de timp. Prin deschiderea celor patru buncăre, la Baia Mare, Cluj, București — Institutul Oncologic și Spitalul Elias, numărul acestora va crește la 35.000. În a doua etapă a programului se dorește, la nivel naţional, deschiderea a încă opt centre.

 

 

„Acest proiect repre­zintă obiectivul meu principal în acest moment. Sunt convinsă că va fi o chestiune foarte utilă pentru noi. Din păcate, sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de acest centru. Suntem în faza în care am semnat ordinul de începere a lucrărilor la buncăr”.
Sorina Pintea,
manager Spi­talul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.