• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Octombrie , 2016

În perioada 27 - 30 septembrie 2016, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei organizează Festivalul Internaţional de Poezie ediţia a XLIII-a

În perioada 27 - 29  septembrie 2016, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei  organizează ediţia a XLIII-a a Festivalului Internaţional de Poezie şi Serile de Poezie „Nichita Stănescu” de la Deseşti.

 

 

Ediţia din acest an este onorată de prezenţa scriitorilor din Elveţia, Germania şi Albania. În cadrul festivalului se vor acorda premii pentru: concurs pentru manuscris, concurs pentru volum de debut, concurs pentru volum, concurs pentru antologie de autor. Lucrările, în trei exemplare, publicate în perioada octombrie 2015 – septembrie 2016 au fost trimise la  Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei.

Festivalul Internaţional de Poezie a pornit în urmă cu peste  patru decenii având o evoluţie constantă de la festival judeţean, interjudeţean, naţional în anul 1980 la internaţional în anul 1992.  Din 1979, se organizează la Deseşti Serile de Poezie „Nichita Stănescu”, din 2000, se acordă şi Marele Premiu „Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Deseşti. La Sighetu Marmaţiei, fără întrerupere, are loc an de an ,,Festivalul Internaţional de poezie”, cea mai longevivă sărbătoare de gen din ţară, „un ritual menit să descopere profunzimile celor puţini care se hrănesc din vers”. Mari poeţi ai ţării au fost la Festivalul de la Sighet, dintre care îi amintim doar pe Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Ioan Alexandru, Ioan Zubaşcu, Ana Blandiana. 

Timp de 22 de ani, puterea şi farmecul acestui festival „au fost rostuite de mentorul Laurenţiu Ulici. Sub semnul prieteniei, al preţuirii pentru confraţi, al dorului năprasnic de a răzbate până-n inima poeziei, al locurilor sculptate de Dumnezeu”, este aşezat la Sighet Festivalul Internaţional de poezie. La festival au  fost prezenţi numeroşi poeţi din ţară şi din străinătate. S-au citit poezii în sălile Palatului Cultural, în licee, la întâlniri cu elevii, la mese, la ospeţe, în curtea casei dintr-un sat ce a primit poeţii cu inima plină de lumină. Nichita Stănescu l-a numit ,,Deseşti, un sat al sufletului şi al poeziei”.

De câţiva ani, preşedintele juriului este criticul, eseistul, poetul, aforistul, comentatorul român, maestrul Gheorghe Grigurcu care „a devenit liantul şi conştiinţa Festivalului Internaţional de Poezie Sighetu Marmaţiei” - Echim Vancea.  Gheorghe Grigurcu este, la 80 de ani, o seducătoare conştiinţă a prezentului imediat, care declanşează mişcări tranşante, un liric (deşi critica literară nu l-a răsfăţat) şi un polemist de anvergură. „El nu este un critic literar care scrie şi versuri şi nici un poet care scrie şi critică literară, el este în egală măsură un poet de primă mărime şi unul dintre cei mai importanţi critici literari ai acestei perioade de tranziţie între milenii” - Ana Blandiana.

„Critic excepţional de poezie (printre puţinii la noi), Grigurcu este un artist şi un intuitiv” - Nicolae Manolescu în „Istoria critică a literaturii române”, Editura Paralela 45, Piteşti, 2008) iar „Unul dintre reperele cele mai avansate pe linia modernismului îl reprezintă poezia lui Gheorghe Grigurcu, apreciat şi în calitate de critic literar”. Anul acesta, festivalul va debuta cu o întâlnire cu poeţii veniţi din Elveţia, ca apoi, a doua zi, să-şi urmeze cursul firesc pe matca ce şi-a croit-o an de an. Vor avea loc întâlniri cu tinerii din liceele sighetene, cu iubitorii de poezie, cu membri Cenaclului de literatură al Centrului Cultural, va avea loc o lansare de carte, recitaluri de poezie şi muzică, festivitatea acordării premiilor la ediţia 2016, dar şi un moment dedicat maestrului Gheorghe Grigurcu la 80 de ani.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.