Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
In memoriam Victor Gorduza
A fost căutătorul, păstrătorul, maestrul incontestabil al florilor de mină maramureşene şi nu numai.
Victor Gorduza s-a născut în Baia Mare pentru a duce numele municipiului de pe Săsar între puţinele oraşe ale lumii care se pot bucura de frumuseţea florilor de mină, lacrimi ale pământului, expresie a durerii unei profesii dure, cea de miner. Nimic nu este întâmplător.
A urmat cursurile UBB din Cluj şi la începutul carierei a fost profesor de geografie. Dar chemarea pământului, a frumuseţilor ascunse s-a simţit încă din anii ’60. A venit la Muzeul Judeţean ca instructor, iar mai apoi instructor cultural la Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Din 1973 până la Revoluţie a fost director adjunct al Muzeului.
În 1992 a fondat Muzeul de Mineralogie, al cărui director a fost până în 2010. Dar dragostea faţă de pietrele nestemate ale Maramureşului l-a determinat să înfiinţeze în 1975 Secţia de Ştiinţe Naturale, profil Mineralogie, în cadrul Muzeului Judeţean. Tot atunci a şi pus bazele colecţiei de minerale, adunând peste 15.000 de piese. În 1989 a început demersurile pentru un Muzeu de Mineralogie care să păstreze, să pună în valoare colecţia de pietre, devenită impresionantă şi foarte preţioasă. Victor Gorduza a vrut ca toată lumea să se poată bucura de frumuseţea florilor de mină, dar mai ales băimărenii, maramureşenii, mulţi dintre ei truditori în adâncurile minelor din nord. A fost un demers fără egal, a trecut peste multe obstacole cu inteligenţa celui care ştie ce este la capătul eforturilor. Din 1992, Baia Mare are acest excepţional Muzeu de Mineralogie, probabil cea mai căutată destinaţie din Baia Mare de către turişti sau iubitori de frumuseţi ale pământului.
De la înfiinţare şi până la momentul actual, Muzeul de Mineralogie s-a dezvoltat incredibil, a avut realizări incredibile, a dus faima Maramureşului în toate colţurile lumii, datorită, mai ales, încăpăţânării pozitive a lui Victor Gorduza.
Colecţia actuală a Muzeului are cele mai reprezentative, cele mai spectaculoase eşantioane din regiune, multe dintre acestea fiind unicate sau rarităţi mondiale.
Intelectual de rasă, acesta a publicat numeroase materiale despre mineralele Maramureşului şi a organizat expoziţii temporale în ţară: Bacău, Ploieşti, Piteşti, Slobozia, Piatra Neamţ, Braşov, Constanţa, Sibiu, Galaţi, Roman, Suceava şi Bucureşti. Peste hotare a dus frumuseţile Maramureşului, lacrimile pământului în Austria, Germania, Ungaria, Franţa, Monaco, Olanda, Belgia.
A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Muzeelor de Naturale din România şi membru în Comitetul Naţional al României, reprezentant pentru secţiunea muzee al IMA (International Mineralogy Association).
În anul 2002 a primit Premiul naţional „Grigore Antipa” al Ministerului Culturii si Cultelor şi în anul 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru merite deosebite în descoperirea, protejarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea expoziţională a bunurilor din patrimoniul cultural naţional.
Dincolo de activitatea profesională, Victor Gorduza a fost cel care a fondat în 1996 Clubul Rotary Baia Mare, alături de personalităţi ale municipiului. A fost preşedintele fondator al Clubului timp de doi ani.
A fost căutătorul, păstrătorul, maestrul incontestabil al florilor de mină maramureşene. Nimic nu este întâmplător.
Acum, a urcat în eternitate pentru a găsi bogăţiile, frumuseţile din stele.