Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
In memoriam Nicolae Dicu
Nicolae Bud
A plecat dintre noi, de curând, un vestit inginer - Nicolae Dicu. Intelectual de clasă, el și-a legat întreaga viață de soarta mine- ritului românesc. A jubilat pentru succesele momentului, s-a dedicat cu forță și abnegație evoluției acestuia, a suferit cu adevărat la constatarea că meseria pentru care s-a pregătit și pe care a practicat-o cu dăruire este marginalizată, ignorată, batjocorită.
Venea dintr-o așezare gorjeană, dar se va lega durabil de Maramureș, de minele sale, a lucrat timp îndelungat la Cavnic, a coordonat mineritul maramureșean ca și pe cel la nivel național.
Cu liceul făcut la „Mihai Viteazu” din București, după absolvire s-a îndreptat către Institutul de Mine, pe atunci situat în Capitală, în clădirea unde se va instala ulterior Conservatorul „Ciprian Porumbescu”. Va termina facultatea la Petroșani unde institutul a fost transferat definitiv.
Mă număr printre cei care l-au cunoscut îndeaproape în diferitele ipostaze în care a fost implicat ca specialist, atât în extracția minereurilor cât și în prelucrarea tehnologică specifică metalurgiei nefe- roase. Așa cum numele provinciei noastre este identificat în cărțile de geografie și istorie cu îndeletnicirea mineritului, la fel și drumul către produsul final, oricare ar fi el, face trimitere la activitatea îndelungată în domeniu a specialistului prin vocație Nicolae Dicu. Nu un an-doi, ci decenii la rând, o viață de om. Promovările sale pe paliere din ce în ce mai suspuse, inclusiv aceea de ministru, relevă competența și dăruirea pentru un domeniu care a avut un cuvânt de spus în progresul economiei naționale, în configurația profesională și socială a diferitelor zone ale țării. În atari condiții, ți-e greu să
nu-i înțelegi amărăciunea cu care a fost obligat să constate că mineritul este împins încet-încet, dar sigur spre pietrificare, spre dispariție. Glasul său s-a făcut auzit constant formulând păreri aspre la adresa liniei oficiale care a asfixiat industria extractivă din România și, odată cu ea, industriile prelucrătoare adiacente. Prin ignorarea deliberată a resurselor de materii prime existente încă pe teritoriul țării noastre, dar mai ales particularitățile acestora, derivând din componentele de indubitabilă valoare, s-a trecut peste noapte la cruciada având ca rezultat închiderea în masă a unor întregi perimetre miniere și pe cale de consecință lichidarea unor unități ale industriei metalurgice neferoase. Urmarea s-a putut urmări și pe plan social unde dispariția locurilor de muncă a adus grave prejudicii nivelului de trai, a generat apariția de grave probleme, fiind vizibilă mai ales în zonele cu specific minier avansat.
Toate acestea le-a evocat cu glas amar nu o dată, în depozițiile publice, cel ce a fost Nicolae Dicu. Era vremea în care se vorbea puțin despre ce nu ne convenea în noutățile zilei. Eram obligați să înghițim pe nemestecate teoria „Industria românească - o grămadă de fiare vechi” și să permitem unora să-și susțină cu voce tare filozofia transformării minerilor într-un fel de căpșunari autohtoni, mai exact în culegători de fructe de pădure. Alinierea noastră în niște brigadieri pe dos, adică inversul celor de la Bumbești-Livezeni și Salva-Vișeu, care se adunaseră la timpul lor din târguri și din sate pentru a construi ceva în locuri știute dintotdeauna libere, noi să ne înnobilăm peste noapte cu blazonul de distrugător a tot ce zidisem amar de ani, cu munca noastră, cu pricepere noastră, cu banii noștri, cu renunțările noastre.
Prin despărțirea de Nicolae Dicu spunem adio unui om pe care viața l-a obișnuit ca pe ce pune mâna să lase ceva în urma sa. Motiv pentru fiecare din noi care știm acest lucru, să-i rostim numele cu venerație și recunoștință.