• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 27 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 6 Iunie , 2015

Improvizaţie Keramichos, sublimul sunetului de ceramică

În foaierul sălii de concerte Rotary a Liceului de Artă din Baia Mare a avut loc un eveniment aparte pentru Liceu, pentru profesorii acestuia, pentru elevii din toate clasele de studiu. Doi foşti elevi au venit şi au expus şi prezentat în faţa şcolii unde s-a organizat o expoziţie şi un concert, o improvizaţie cu instrumente de ceramică. Profesoara Andreea Șchiopu a vernisat o expoziţie de ceramică realizate de elevii ei, iar compozitorul Darie Nemeş-Bota a prezentat o improvizaţie cu instrumente de ceramică realizate de elevi şi cu muzică electro-acustică.

 

La ora fixată de organizatori, foaierul s-a umplut de profesori şi elevi veniţi să îi vadă, să îi asculte pe cei care au dus numele Liceului în lumea largă. Darie Nemeş-Bota a mulţumit elevilor pentru obiectele de ceramică realizate după concepţia sa, a mulţumit profesoarei pentru sprijin şi a mulţumit profesorilor pentru tot ce a învăţat şi l-a ajutat să devină un tânăr compozitor aflat în căutarea sunetului perfect. Darie Nemeş-Bota iese din tiparul compozitorului anilor 2015. Îşi doreşte să realizeze ceva nou într-un domeniu în care lucrurile au fost spuse de mult, dar sunt şi momente în care apare cineva cu un gând nou, cu vitalitate, cu gândire nouă, cu inteligenţă.

 

Compozitorul băimărean este îndrăgostit de muzica electronică, de sunetele pe care le scoate apa, păsările, torsul, gongul. Acolo unde noi, cei obişnuiţi auzim un sunet, poate uneori strident, Darie aude muzica, aude muzica zgomotului şi reuşeşte să prezinte şi celorlalţi această îngemănare de sunet, muzică, zgomot. Are şi o prezenţă scenică studiată, adecvată momentului. Haine de culoare închisă, elegante, chiar şi nişte bretele foarte potrivite cu momentul prezentat. Darie Nemeş-Bota are o expresivitate deosebită, mâinile cu degete fine lucrează în gol, mângâie fiecare obiect de ceramică şi stoarce toată muzica înmagazinată în pietrele frumos şlefuite de elevi. Apoi, cu gesturi ferme, aruncă muzicalitatea spre ascultătorii ce respiră la unison cu zgomotele auzite în boxe. De la susurul apei, la lovituri, la şuieratul vântului şi multe altele au fost cuplate de măiestria lui Darie cu sunetele mai grave sau mai moi, scoase de instrumentele de ceramică mângâiate de un compozitor care a găsit o cale simplă de a transmite liniştea, melancolia, durerea şi iubirea.

 

Micul concert a început cu gongul unui ceas şi s-a terminat cu gongul unui ceas, fix 18 minute.

Spectatorii au aplaudat, profesorii au aplaudat mai cu căldură, fiind elevii care au confirmat în lumea mare, iar tinerii viitori muzicieni sau artişti plastici au ieşti mulţumiţi de un moment artistic mai aparte. Printre cei din foaier, o mamă filma fericită momentul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.