Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Împreună... printre ani 2019
ÎMPREUNĂ au fost OAMENII acestei școli de la înființare, în 1977, când doamna profesor de biologie, Gabor Elvira, a fost chemată la partid și a primit sarcina, cu puțin timp înainte de 15 septembrie 1977, să pregătească deschiderea anului școlar la Liceul de Științe ale Naturii în calitate de director, fără ca liceul să aibă sediu sau să aibă profesori... Avea doar elevi... două clase… Apoi s-a găsit sediu, în clădirea Facultății de Biologie, s-au găsit profesori și din acel moment liceul a devenit, prin rezultate,vizibil pe scena învățământului maramureșean.
Dar... au început și greutățile...
Chiar și în lipsa spațiului de școlarizare, liceul era din ce în ce mai căutat de elevi și părinți, clasele deveneau din ce în ce mai numeroase, GENERAȚIILE de elevi erau nevoite să învețe în locații diferite: Universitate – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Universitate –Școala generală nr. 4 – Școala generală nr. 6, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” (Str. Vasile Alecsandri) – Colegiul Tehnic „C. D. Nenițescu”, iar, din 2012, alături de Colegiul Tehnic „Carmen Sylva” – suntem LICEUL TEORETIC „EMIL RACOVIȚĂ”.
Și iată că am rămas ÎMPREUNĂ PRINTRE ANI...
Acest lucru mă determină să consider fiecare întâlnire a noastră din 15 noiembrie, ziua de naștere a savantului Emil Racoviță, mentorul liceului nostru, o „Sărbătoare a recunoștinței” pentru că, rămânând ÎMPREUNĂ PRINTRE ANI..., ÎMPREUNĂ reușim să scriem istoria acestei școli.
Astăzi, 100 de scriitori, elevi ai
Liceului Teoretic „Emil Racoviță”, lansează volumul aniversar „Oameni care zidesc timpul”, la aceeași oră, ora 12, în șase locații din Baia Mare: Colonia Pictorilor, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Planetariu, Facultatea de Litere, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și Aula Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord. O performanță inedită!
Acest lucru arată că proiectul nostru „Împreună… printre ani”, în cadrul căruia se desfășoară anual activități în cinstea mentorului școlii noastre, a existat încă de la începuturi, înainte de a fi scris în 2011!
Tot „Împreună... printre ani” am pășit, pentru lansarea cărții „Oameni care zidesc timpul”, într-o locație ce încântă fără nicio îndoială orgoliul de a fi băimărean: Complexul Expozițional Colonia Pictorilor. „Oameni care zidesc timpul” este o carte care, fără pretenții literare, adună rânduri născute din clipe dragi petrecute alături de colegi, prieteni, profesori.
Activitatea a fost deschisă cu rândurile scrise de un elev al clasei a XII-a care, la fel ca ceilalți colegi ai săi, se apropie vertiginos de sfârșitul anilor de liceu. De ce câteva rânduri scrise de elevi? Pentru că dincolo de ei, dincolo de plecarea lor, dorim să rămână o mărturie a faptului că au trecut pe aici, că au fost alături de noi pentru o vreme, iar noi, alături de ei.
După cuvântul de bun venit cu care ne-a întâmpinat dna lector universitar doctor Laura Ghinea, a urmat o prezentare a cărții de către prof. Raluca Giurgiulescu și elevi ai claselor a XII-a A și I, a XI-a F și a X-a E, însoțiți de profesorii diriginți Anca Tiță, Mihaela Chiș și Corina Bodea. Pentru că oamenii model, cu adevărat valoroși aparțin nu doar trecutului, ci și prezentului, am urmărit anevoiosul drum al reabilitării acestui loc special, într-un indelebil film de prezentare, urmat de turul ghidat al galeriei de artă. O vânătoare de comori a încheiat agreabil activitatea, în zâmbete senine de adolescenți racovițeni.
Prof. Raluca Giurgiulescu
În spațiul festiv al Aulei Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, elevii claselor a IX-a, a X-a A, a X-a H, a XI-a A, a XII-a C și a XII-a F, alături de profesorii-diriginți: Camelia Podina, Adriana Florian, Carmen Petrean, Gabriel Tiță, Vasile Hotea, Liviu Petrean, Georgeta Ianc, Adriana Bonte, Edina Timb, Luminița Marincaș, Cristina Dragomir, Dana Glodean și Adrian Bota, au luat parte la un altfel de curs de formare, prin valorificarea calităţii de mentor a savantului Emil Racoviţă în parcursul educaţional şi cultural al elevului racoviţean.
Astfel, momentele activității au fost concepute pornind de la această idee: cuvântul de început, rostit de doamna director, Mariana Pop; un discurs motivațional susținut de un fost elev al liceului nostru, actualmente muzeograf în cadrul Muzeului Zoologic din Cluj-Napoca; un quiz online prin intermediul aplicației KAHOOT cu privire la viața și activitatea savantului Emil Racoviță; diseminarea activităților din cadrul proiectului „Împreună... printre ani” prin filmulețul: „Un timp de poveste”; prezentarea cărții „OAMENI CARE ZIDESC TIMPUL” făcută de către elevul Darius Boitor din clasa a XII-a F, care a „dat o raită” prin gândurile elevilor, provocându-i la un dialog de tip aferentație inversă pe autorii acestora; anunțarea următorului pas al poveștii noastre, cu titlul: „TIMPUL... E VALOARE?”, printr-un interviu al unui fost elev racovițean care a studiat în Anglia și „Un gând... pentru noi” – care a „închis cercul” activității printr-un feed-back solicitat elevilor, referitor la ce au văzut, au simțit sau trăit.
Astfel, povestea timpului se zidește trainic, solid prin oameni și, treptat, devine cea mai fascinantă dintre toate, fiindcă oamenii fără timp... ar muri, iar timpul fără oameni... ar fi neant!
Prof. Adriana Draghiș
Un alt popas pentru cunoaștere și autocunoaștere a fost la Observatorul Astronomic, locul în care putem afla ce se întâmplă deasupra noastră odată cu lăsarea serii. Aici, sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Breban, fiecare clasă, din cele prezente, și-a delegat trei „scriitori”, care și-au exprimat impresiile despre activitățile desfășurate în cadrul proiectului, devenind mesagerii colegilor, în povești unice. S-a pornit de la ideea că, dacă existența umană este o aventură, viața elevului racovițean este o aventură a cunoașterii, unii având ocazia de a experimenta aventura scrisului, devenind „scriitori pentru o zi” și au prezentat, în scrierile lor diferite tipuri de aventuri, pe care le-au citit în cadrul activității: aventură în lumea științei, pe urmele savantului, incursiune în istorie, călătorie în lumea cărților și o aventură de suflet, ca voluntari.
Invitații-surpriză au fost absolvenți din promoția 2019, care și-au prezentat aventura devenirii lor.
Ultima aventură a fost cea stelară, în care elevii au fost călăuziți de domnul director al instituției, urmată de o prezentare sub Cupola Planetariului.
Impresiile „aventurierilor” racovițeni au fost pozitive și postate, împreună cu câteva fotografii, pe platforma Adservio.
Prof. Mihaela Breban
Alte patru clase ale liceului, clasa a X-a D, a XI-a C, a XI-a H, a XII-a E și a XII-a G, însoțite de profesorii-diriginți: prof. Viorica Brisc, prof. Maria Couți, prof. Voichița Mândru și prof. Iosif Mureșan au sărbătorit și ele, la Biblioteca Universitară a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, atât 151 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, cât și lansarea volumului aniversar de eseuri scrise de 100 de elevi ai liceului și reunite sub titlul „Oameni care zidesc timpul”.
Elevii-scriitori au avut ocazia de a-și prezenta creațiile în fața colegilor, cu emoțiile inerente peste care au trecut, însă, cu succes. La final de activitate putem afirma că mai micii sau mai marii elevi ai liceului au rămas cu o impresie pozitivă asupra a ceea ce înseamnă 15 noiembrie în viața de licean a oricărui „racovițean”.
Prof. Anca Constantinescu
Am urmat, apoi, drumul care ne-a călăuzit călătoria inițiatică înspre Muzeul de Etnografie și Artă Populară, un alt spațiu al desfășurării activității, ce a fost ales pornind de la premisa că elevii noștri prețuiesc valorile, printre care se numără și folclorul. Din acest considerent, am decis desfășurarea unei șezători literare - o lecție outdoor - context oportun pentru lecturarea textelor regăsite în volum aniversar „Oameni care zidesc timpul”.
Momentele de lectură au fost împletite cu momente artistice, cântece și dansuri populare, dar și cu o paradă a personajelor literare, personaje desprinse din toposul rural.
Întreaga activitate a fost deosebită și vreau să închei subliniind faptul că derularea unor astfel de proiecte, inițiate și coordonate de profesorii liceului nostru, este lăudabilă, motiv pentru care pot fi considerați oameni care zidesc timpul, întrucât efectele muncii noastre se vor vedea peste ani, în reușitele elevilor noștri.
Prof. Corina Onțiu
Și, dacă „pendula arată clipa, oare cine arată veşnicia?” (Walt Whitman). Cred că prin activitatea derulată „(DE)VENIND... ÎN TIMP”, noi (elevi, profesori, părinți) am încercat pentru o clipă să oprim ceasul care ne măsoară destrămarea (Blaga) și să trăim frânturi de TIMP din Racoviță (savantul) împărtășind valori comune pentru Racoviță (liceul). Cei prezenți, elevii claselor a X-a I, a XI-a B și a X-a F, alături de profesorii-diriginți: Mirela Robaș, Gabriela Kato, Rareș Muntean și Florin Bretan, am devenit „Oameni care zidesc timpul” prin gândurile puse pe hârtie (cele 100 de eseuri), dar și prin faptul că atunci, acolo, printr-o incursiune în timp am trăit Împreună bucuria evenimentului.
Cum e și firesc, timpul are și viitor… astfel, am visat cu ochii deschiși la „Racoviță pentru... o zi”.
Prof. Tatiana Cauni
Balul Bobocilor: „Take me home!”
Așadar, și anul acesta, ziua de naștere a părintelui spiritual al liceului nostru ne-a adus „împreună” - colegi-profesori, elevi și părinți - întregul „echipaj Racoviță”, pentru un alt fragment de TIMP din seria celor care ne alcătuiesc traseul inițiatic, un TIMP care primește valoare în funcție de ceea ce suntem noi, în măsura în care faptele noastre devin mărturii ale trecerii prin EL.
„Zilele Racoviță” au surprins călătoria inițiatică a elevilor noștri în spații diferite din oraș, reunind, la final, într-o simbioză perfectă, fragmentele unui TOT ineluctabil care definește „familia racovițenilor”: acel ÎMPREUNĂ care face ca povestea să meargă mai departe PRINTRE ANI.