• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Februarie , 2017

Impozitul pe maşini în 2017

Legislaţia în vigoare impune proprietarilor de maşini înmatriculate / înregistrate în România plata unui impozit anual, cu câteva excepţii, prevăzute expres în Codul fiscal. Impozitul pe maşini este calculat în funcţie de capa­citatea cilindrică a motorului şi se achită în două tranşe lunare, prima fiind stabilită, anul acesta, pentru 31 martie. Totodată, proprietarii de autovehicule care vând o maşină pe parcursul acestui an trebuie să ştie că vor înceta să datoreze impozitul aferent abia de la anul. 

 

Potrivit Codului fiscal, orice persoa­nă care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat / înregistrat în România datorează un impozit anual pentru acesta, cu ex­cepţia cazurilor în care legea stipu­lează scutiri de la plata impozitului pentru unele persoane.
În ceea ce priveşte modul de calcul al impozitului pe maşini, acesta se determină în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţi­rea fiecărei grupe de 200 cmc sau frac­ţiu­ne din aceasta cu o sumă corespun­zătoare din actul normativ citat.
Din 2016, impozitul auto este datorat pentru întregul an în curs de persoana care deţinea maşina la 31 decembrie a anului trecut. Astfel, chiar dacă vindeţi o maşină în aceste zile, veţi fi obligat să achitaţi impozitul aferent pentru tot anul 2017, până la termenele stabilite de lege (31 martie şi 30 septembrie), pentru că eraţi proprietarul bunului la final de 2016.
La plata impozitului pe tot anul sunt obligate şi persoanele care radiază din circulaţie o maşină. Concret, potrivit Codului fiscal, şi acestea încetează să datoreze impozitul abia cu 1 ianuarie a anului următor.
Codul fiscal reglementează, la art. 469, categoriile de persoane care sunt scutite de la plata impozitului pe mijloacele de transport.

Concret, nu se datorează acest impozit pentru:
- mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea ve­teranilor de război, văduvelor de răz­boi sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
- mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau ac­cen­tuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alege­rea contribuabilului;
- mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, respectiv: persoanele care au fost private de libertate, cele care au avut stabilit domiciliu obligatoriu sau cele strămutate într-o altă localitate, dar şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, adică acele persoane care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 au avut de suferit persecuţii din motive etnice;
- mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) şi art. 4 alin. (1) din Legea nr. 341/2004, respectiv: persoanele care au fost rănite în luptele pentru victoria Revoluţiei Române din Decem­brie 1989 sau în legătură cu aceasta şi rudele eroilor martiri.
La fel ca până acum, impozitul pe maşini se plăteşte în două tranşe egale, la direcţiile de specialitate ale primăriilor, respectiv direcţiile de taxe şi impozite.
În 2017, termenele de plată sunt fi­xate, din nou, la 31 martie şi 30 septembrie. Asta în condiţiile în care, anul trecut, primul termen de plată a fost amânat cu trei luni, mai exact până la 30 iunie, ca o consecinţă a modificărilor apărute în legislaţia autohtonă.
Contribuabilii care plătesc impo­zitele pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.