• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Iulie , 2017

Impozitul pe cifra de afaceri: critici, analize și previziuni sumbre

Odată cu schimbarea Guver­nului, în spaţiul public a „explodat” bomba înlocuirii impozitului pe profit cu impozitarea cifrei de afaceri. Potrivit programului de guvernare al cabinetului Tudose, toate firmele vor plăti trepte de impozitare de 1%, 2% și 3% pe cifra de afaceri, în loc de 16% pe impozitul pe profit, cum este acum. Diferenţa este că, deşi mai mic, impozitul se va aplica tuturor banilor rulaţi de o firmă, nu doar sumelor care îi rămân unui patron după plata taxelor. Efectul? Mai puţini bani pentru investiţii, spun oamenii de afaceri. O măsură absurdă care nu e aplicată nicăieri în Europa şi care ar condamna la faliment firmele mici, blocând în acelaşi timp investiţiile mari.

Specia­liştii au arătat că măsura este nefezabilă din punct de vedere economic, din cauza marjelor diferite din diverse domenii de activitate şi că va stimula evaziunea fiscală şi va genera falimente pe bandă rulantă. În plus, există o directivă europeană, Directiva 112/TVA, care nu permite impozitele pe cifra de afaceri, altul decât TVA. Exceptând regimul microîntreprinde­rilor, unde se aplică acest tip de impo­zit, orice altă decizie ar însemna încăl­carea legislaţiei europene.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a dat ca exemplu de firme la care se potrivește impozitul pe cifra de afaceri restaurantul, birtul sau firma mică: „Un alt caz despre importanţa dezbaterii, o dezbatere serioasă, nu o descurajare prin acuzaţii de la început: «impozitul pe cifra de afaceri este o catastrofă», o dezbatere serioasă, să spună cum se poate împăca impozitul pe cifra de afaceri cu TVA-ul. Că şi TVA-ul este tot un impozit pe cifra de afaceri, numai că pe valoare adăugată. Păi, de fapt, dăm verdicte şi nu dezbatem? Ieri am fost năvălit la o conferinţă de presă pe probleme monetare despre probleme fiscale. Zic: «Dar de ce nu discutaţi cu specialiştii din Finanţe?» Aceasta este puterea dialogului şi a acestor dezbateri pe care am venit aici să le aud. Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva şi vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse şi... Ce facem, îi impozitezi pe toţi? Aceasta a fost marea revoluţie a TVA-ului şi diferenţierea între impozitul pe vânzări, cum se numeşte în Statele Unite, şi TVA-ul din România”, a explicat Isărescu, la o conferinţă de specialitate.

Introducerea acestui impozit va pune cruce capitalului românesc și va goni în afara țării companiile din România, spune şi Florin Cîțu, economist și parlamentar liberal. „Ca să înțeleagă toată lumea, vor să ia banii de la cei care muncesc cinstit și onest ca să dea salarii mari la bugetari (...) În loc să lăsăm companiile să se dezvolte, Dragnea, Georgescu și Vâlcov le dau pur și simplu afară din țară obligându-le să-și mute sediile sociale în altă parte în UE. Rușine, tovarăși! Tocmai ați pus cruce capitalului românesc”, spune Cîțu într-o postare pe Facebook.

Acum, după valul de reacții diverse în spațiul public, măsura ar putea fi amânată. Liderul PSD, Liviu Dragnea a recunoscut că se vor face analize și că, dacă se ajunge la concluzia că aceste măsuri fiscale produc defecţiuni în economie, nu vor fi aplicate. Asta după ce, pe surse, a apărut informația că premierul Tudose nu susține aceste măsuri. Cei doi infirmă că ar exista tensiuni între ei.

 

 

„Ca să înțeleagă toată lumea, vor să ia banii de la cei care muncesc cinstit și onest ca să dea salarii mari la bugetari (...) În loc să lăsăm companiile să se dezvolte, Dragnea, Georgescu și Vâlcov le dau pur și simplu afară din țară obligându-le să-și mute sediile sociale în altă parte în UE. Rușine, tovarăși! Tocmai ați pus cruce capitalului românesc”.

Florin Cîțu, economist și parlamentar liberal

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.