• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Noiembrie , 2020

„Îmi doresc să fiu un președinte care pune în aplicare planul pe care l-a propus maramureșenilor și care să lucreze, zi de zi, în beneficiul cetățenilor județului Maramureș”

Cel mai tânăr președinte de Consiliu Județean din România, Ionel Bogdan, a câștigat alegerile locale din 27 septembrie cu un program complex, numit generic „Planul lui Bogdan”. La finele săptămânii trecute, și-a preluat mandatul în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, fapt care certifică susținerea proiectelor sale la nivel guvernamental. Deși au trecut doar câteva zile de la depunerea jurământului, Ionel Bogdan a dat semnalul unei schimbări structurale, de abordare și, mai ales, de ritm la nivelul Consiliului Județean. Care sunt gândurile și obiectivele cu care a pornit la drum noul șef al administrației județene, aflați într-un amplu interviu acordat GAZETEI de Maramureș.

 

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcția de președinte al Consiliului Județean și jurământul pe care l-ați depus, dincolo de atribuțiile stabilite de lege, din punct de vedere uman, sufletesc, și al conștiinței?
Ionel Bogdan: Înseamnă o mare responsabilitate în primul rând, pentru că acest mandat va fi unul plin, datorită proiectelor pe care ni le-am asumat prin „Planul lui Bogdan” și care vor aduce bunăstare în Maramureș și un trai mai bun pentru fiecare maramureșean. Jură­mân­tul pe care l-am depus are pentru mine și o încărcătură emo­țională, dar și una de responsabilitate foarte mare.
 

Reporter: În campania electorală v-ați întâlnit cu foarte mulți maramureșeni. Cum i-ați simțit din punct de vedere al așteptărilor și speranțelor?
Ionel Bogdan: Am fost, în campania electorală, în fiecare localitate din județul Maramureș, m-am întâlnit cu foarte mulți oameni, desigur în condițiile legii și în cadrul unor evenimente cu număr limitat de persoane, dar per ansamblu
m-am întâlnit cu foarte mulți ma­ra­mureșeni și toți își doresc același lucru: o schimbare. Mai exact, schimbarea în bine a județului Maramureș, pornind de la reforme structurale în ceea ce privește in­terac­țiunea cetățeanului cu insti­tu­țiile statului, până la o in­­fra­­­structură mai bună, locuri de mun­că mai bine plătite și dorința ca părinții, copiii, rudeniile lor să rămână aici, acasă, nu să plece în străinătate.
 

Reporter: Ce fel de președinte vă doriți să fiți?
Ionel Bogdan: Îmi doresc să fiu un președinte care pune în aplicare planul pe care l-a propus maramu­reșenilor și care să lucreze, zi de zi, în beneficiul cetățenilor jude­țului Maramureș.
 

Reporter: Ați vorbit foarte mult des­pre muncă și ritmul pe care îl veți impune echipei din Consiliul Județean și din aparatul propriu. Ce înseamnă acest ritm, în cât timp vom vedea primele rezultate?
Ionel Bogdan: Deja avem primele rezultate. Eu vin din mediul privat și, chiar dacă am o experiență de un an în Cancelaria Primului Mi­nis­tru, ceea ce am realizat în mediul privat mă reprezintă mai bine decât activitatea politică, drept urmare îmi doresc să setez un alt ritm de lucru, pentru că până acum lucrurile au funcționat mai mult din inerție. Or, eu îmi doresc să ne asumăm mai multe proiecte mari, de anvergură, iar colegii din Consiliul Județean vor trebui să țină ritmul cu mine, iar dacă nu vor putea ține ritmul cu mine, vom fi nevoiți să schimbăm o parte din resursele umane.
 

Reporter: La prima ședință extraordinară a Consiliului Județean au existat unele disensiuni: PSD a părăsit sala, PMP s-a abținut de la vot. Cum vă gândiți să închegați echipa din Consiliul Județean?
Ionel Bogdan: Suntem totuși într-o perioadă electorală și fiecare grup politic își gândește aceste ieșiri publice prin prisma beneficiului electoral pe care l-ar putea obține. Eu îmi doresc ca în Consiliul Județean să lucrăm mai mult pe proiecte, iar consilierii județeni să fie implicați cu propuneri și proiecte bune pentru cetățeni. Voi accepta inițiativele bune și le voi pune în aplicare în executivul Consiliului Județean. Declarațiile politice pot fi făcute în orice context, dar în Consiliul Județean cred că ar trebui să ne focusăm mai mult pe partea administrativă și pe ceea ce avem de făcut în beneficiul cetățenilor care ne-au acordat încrederea și votul lor.
 

Reporter: Ce înseamnă acest „Pact de Bună Guvernare” pe care l-ați inițiat și cine a aderat la el până acum?
Ionel Bogdan: Până în acest moment doar USR a semnat „Pactul de Bună Guvernare pentru Mara­mu­­reș”. Cred că cei de la USR înțeleg foarte bine ce îmi doresc să facem pentru Maramureș și de aceea i-am și adus în echipa executivă a Consiliului Județean, pentru că putem să facem o echipă nouă la nivelul administrației jude­țene. Înainte de a fi ales președinte, mi-am asumat că voi schimba structura de conducere de la nivelul Consiliului Județean, or dacă veneam cu ace­leași propuneri de vicepreședinți, nu schimbam practic nimic. Astăzi avem o echi­pă executivă completă, serioasă, o echipă care poate să-și pună amprenta pe dezvoltarea județului Maramureș. În ceea ce privește „Pactul de Bună Guvernare”, este un document gândit în primul rând la nivel de principii. Noi credem că o guvernare locală trebuie să fie bazată pe proiecte, pe transparență decizională, pe o colaborare mai bună și mai trans­parentă cu cetățenii și o eficiență mai mare la nivelul aparatului administrativ.
În Pactul de Bună Guvernare am introdus și „Planul lui Bogdan”, pentru că este programul cu care am câștigat alegerile la nivelul județului Maramureș, în care ma­ra­mureșenii au foarte mare încredere și în care și-au pus speranțele. Mi-am dorit ca cei care vin în Executiv să achieseze la Planul lui Bogdan și să lucreze la proiectele din acest plan, pentru a ne respecta angajamentele pe care ni le-am asumat în fața mara­mu­reșenilor.
 

Reporter: Referitor la eficientizarea aparatul propriu, am înțeles că a avut loc o primă ședință cu șefii de direcții și compartimente și se află în analiză o nouă organigramă.
Ionel Bogdan: Am avut o primă ședință operativă în această săp­tămână, în care am discutat proble­mele mari și am cerut un raport pe fiecare departament, pentru că vreau să văd exact gradul de încărcare pe fiecare departament în parte, activităţile și proiectele pe care le au, problemele pe care le întâmpină și soluțiile pe care ei le văd la problemele cu care ne confruntăm în acest moment. Am început deja să fac o analiză structurală a Consiliului Județean, pentru a vedea exact ce trebuie schimbat. După părerea mea, actuala organigramă nu asigură un flux logic între departamente, de aceea în perioada următoare vom gândi o organigramă funcțională care cred că va duce la o eficiență mai mare a activității Consiliului Jude­țean Maramureș.
 

Reporter: Multă lume se întreabă dacă se va aplica și în CJ Maramureș măsura reducerii de personal, la fel ca în Bihor sau Caraș Severin.
Ionel Bogdan: Am spus foarte clar că îmi doresc o eficiență mai mare la nivelul Consiliului Județean Ma­ramureș, începând de la executiv și aparatul propriu până la instituțiile din subordine. Va trebui să fim mult-mult mai eficienți, atât în cheltuirea banilor publici, cât și în ceea ce privește proiectele și relația cu cetățenii. De aceea îmi doresc o analiză foarte serioasă la nivelul fiecărei structuri și, în funcție de asta, vom lua o decizie cu privire la o posibilă restructurare a aparatului CJ, dar nu pot să vă dau astăzi un număr de oameni care trebuie să plece sau să rămână.
 

Reporter: Au trecut doar 4 zile din noul mandat, dar există foarte multe urgențe, în special cea medicală. Ați avut o primă discuție cu directorii de spitale din subordinea CJ Maramureș?
Ionel Bogdan: Sigur, am avut discuții cu domnul director interimar al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”, cu Direcția de Sănătate Publică, avem discuții constante cu prefectul despre situația epidemiologică la nivelul județului Maramureș, pentru că sunt destul de multe probleme. Iar în zilele următoare voi iniția discuții mai extinse, în care voi include și o discuție cu Primăria Baia Mare, pentru că are în subordine Spitalul suport Covid, Spitalul TBC, și va trebui să găsim soluții pentru extinderea secțiilor de Terapie Intensivă, într-o astfel de manieră care să ne asigure că nu avem probleme în viitor în ceea ce privește sănătatea locuitorilor din județul Maramureș. De asemenea, în ceea ce privește măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus, sunt în permanentă legătură cu Prefectura și cu membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și încercăm să găsim soluții la problemele pe care le avem în acest moment. Avem deja câteva localități care sunt sub cod roșu, sunt câteva localități carantinate, și pe această cale îi rog pe toți cetățenii să respecte regulile de igienă și distanțare socială. Problema principală pe care o avem nu este neapărat virusul în sine, pentru că foarte mulți dintre noi putem fi mai rezistenți la virus sau putem fi doar transmițători ai lui, să nu avem probleme grave de sănătate, dar, din păcate, sistemul sanitar nu doar din Maramureș, ci din toată lumea, nu este gândit pentru o asemenea calamitate, un asemenea vârf. Și atunci, putem ajunge în situația în care niște tineri care au avut un accident rutier să nu aibă, Doamne-ferește, un loc la ATI din cauza faptului că toate locurile sunt ocupate. De aceea trebuie să limităm pe cât putem răspândirea virusului, pentru ca sistemul sanitar să func­ționeze în bună regulă.
Noi, la nivelul Consiliului Jude­țean, împreună cu spitalele din subordine și, sunt convins, și cu celelalte administrații publice locale care au în subordine spitale, vom sprijini toate secțiile și spitalele din județ și vom gândi sistemele în așa manieră încât să fluidizăm fluxul din unitățile me­dicale. Încercăm să găsim soluții la problemele existente, dar avem nevoie de suportul cetățenilor. Fără sprijinul cetă­țenilor, putem ajunge la un moment dat într-un blocaj și cred că nimeni nu își dorește acest lucru.
Oricum, ca să revin, vom suplimenta numărul de paturi la ATI, am discutat săptămâna aceasta și cu Ambasadorul Israelului despre posibilitatea unui parteneriat în acest sens. Însă lucrurile nu se întâmplă peste noapte, dacă decidem astăzi să cumpărăm un număr de paturi, nu înseamnă că ele vor fi livrate mâine, de aceea trebuie să fim foarte atenți, și de aceea îi rog încă o dată pe cetățeni să respecte regulile de igienă, distan­țare socială și măsurile impuse de autorități. Nici restricțiile și nici măsura ca­ran­tinării unor localități nu înseamnă îngrădirea drepturilor cetățenilor și protejarea sănătății tuturor. Iar aceste măsuri repre­zintă o excepție.
 

Reporter: Prin prezența primului ministru și a miniștrilor din Cabinetul Orban la depunerea jurământului, dar și prin discuțiile avute cu ministrul Transporturilor și Fondurilor Europene înainte de depunerea jurământului, se certi­fică practic o susținere a Planului lui Bogdan la nivel guvernamental?
Ionel Bogdan: Practic, din momentul în care am devenit secretar de stat în Cancelaria primului mi­nistru am lucrat pentru o parte din proiectele din „Planul lui Bogdan”. Să vă dau un exemplu: la Barajul Runcu am reușit anul acesta o alocare de 20 de milioane de lei, în condițiile în care până în acest moment, fondurile alocate în ultimii ani au vizat doar conservarea lucrărilor. În sfârșit, în prezent, se lucrează intens la Barajul Runcu. Am primit, de asemenea, disponibilitatea Ministerului Fondurilor Europene de a introduce o parte din aceste lucrări pe finanțare europeană, ceea ce înseamnă foar­te mult pentru mine și pentru Maramureș. Vorbim aici de peste 40 de milioane de Euro care vor fi decontate din fonduri europene. Lucrurile acestea le-am făcut oricum, înainte de a deveni preșe­dinte ales al Consiliului Județean Maramureș. Am avut, de asemenea, foarte multe demersuri în ceea ce privește drumurile expres sau Podul peste Tisa. Nu numai că am verificat proiectele din „Planul lui Bogdan”, din punct de vedere al fezabilităţii, dar am și lucrat la implementarea lor. Sigur că unele sunt încă într-o fază incipientă, dar le vom depune spre finanțare din fonduri europene. De asemenea, gândim deja parteneriate cu jude­țele limitrofe: Satu Mare, Sălaj, pentru a pune în aplicare proiectele de anvergură pe care le avem.
 

Reporter: Câteva linii generale de dezvoltare din Planul lui Bogdan?
Ionel Bogdan: M-am gândit, în primul rând, la locuri de muncă bine plătite, pentru că asta își doresc în fond toți maramureșenii, dar, ca să ajungem acolo avem nevoie de infrastructură de transport, infrastructură turistică și astfel am gândit proiectele pe câteva linii mari de dezvoltare: turism, dezvoltare industrială și infra­struc­tură de transport și turism. Acestea sunt liniile majore pe care le-am gândit și pe care le vom implementa în perioada următoare.
 

Reporter: Cum arată echipa care va susține în Parlament Planul
lui Bogdan?
Ionel Bogdan: Am ales pentru Parlamentul României o echipă for­mată din profesioniști, din colegi care au demonstrat că sunt alături de maramureșeni, de PNL, și care au arătat că susțin necondiționat „Planul lui Bogdan”, deoarece pentru noi cel mai important lucru este angajamentul luat în fața maramu­reșenilor, pe care nu trebuie să-i dezamăgim. Cei care vor merge în Parlamentul României au misiu­nea principală de a susține pro­iec­tele Maramureșului din „Planul lui Bogdan” în forul legislativ suprem și în executivul României. Am încredere în echipa pe care am construit-o pentru Parlamentul Ro­mâ­niei, este formată din oameni cu experiență în mediul privat, oameni cu experiență juridică, economică sau în administrație. Sunt, într-un cuvânt, oameni pe care știu că mă pot baza în ur­mătorii 4 ani și care sunt convins că vor susține cu adevărat proiec­tele județului Maramureș. Am numit această echipă „Echipa lui Bogdan”, pentru că ea va face di­fe­rența pentru Maramureș.
 

Reporter: Un mesaj pentru mara­mureșeni la început de mandat?
Ionel Bogdan: Chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă din punct de vedere sanitar și economic, trebuie să privim cu încredere spre vii­tor, să fim încrezători în pro­iectele strategice ale județului Maramureș și în ceea ce putem face pentru Maramureș. Județul nostru are un potențial fantastic din punct de vedere turistic, economic, uman, prin cele 4 țări pe care le are: Țara Codrului, Chioa­rului, Lăpușului și Maramureșului. Eu sunt convins că împreună cu executivul Consiliului Județean și cu maramureșenii pu­tem, în 4 ani, să creștem nivelul de trai în Maramureș, să dezvoltăm infrastructura, să implementăm pro­iecte strategice și să punem Ma­­ra­­­­mu­reșul acolo unde îi este locul: în fruntea județelor din România.

Am încredere în echipa pe care am construit-o pentru Parlamentul României, este formată din oameni cu experiență în mediul privat, oameni cu experiență juridică, economică sau în administrație. Sunt, într-un cuvânt, oameni pe care știu că mă pot baza în ur­mătorii 4 ani și care sunt convins că vor susține cu adevărat proiec­tele județului Maramureș. Am numit această echipă „Echipa lui Bogdan”, pentru că ea va face di­fe­rența pentru Maramureș.
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș

„Județul nostru are un potențial fantastic din punct de vedere turistic, economic, uman, prin cele 4 țări pe care le are: Țara Codrului, Chioa­rului, Lăpușului și Maramureșului. Eu sunt convins că împreună cu executivul Consiliului Județean și cu maramureșenii pu­tem, în 4 ani, să creștem nivelul de trai în Maramureș, să dezvoltăm infrastructura, să implementăm pro­iecte strategice și să punem Ma­­ra­­­­mu­reșul acolo unde îi este locul: în fruntea județelor din România”.
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.