• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Octombrie , 2017

„Îmi doresc să continuăm proiectele începute şi îmi doresc ca personalul să fie la înălţimea a ceea ce ne dorim să facem, să conştientizeze că sunt aici pentru pacienţi, iar pacienţi

În curând, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare va marca 45 de ani de viaţă pusă în slujba salvării de vieţi. Ultimii ani au însemnat poate cea mai importantă perioadă din istoria spitalului din punct de vedere investiţional. Astăzi, Spitalul Judeţean se află în elita naţională şi chiar europeană a spitalelor de urgenţă şi are în derulare proiecte extraordinare, extrem de benefice nu doar pentru judeţul nostru ci pentru întreaga regiune. În spatele acestor rezultate remarcabile stă efortul celei mai mari şi profesioniste echipe medicale din judeţ, condusă de managerul Sorina Pintea.

 

Reporter: Ultimii ani au adus investiţii majore, extrem de importante şi unice în istoria de 45 de ani a Spitalului. Cât de greu au fost de realizat aceste proiecte care au plasat Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare în elita naţională a spitalelor de urgenţă?
Sorina Pintea: Aşa cum am spus de fiecare dată, efortul a fost unul de echipă. Eu cred că întreaga istorie de 45 de ani a Spitalului este una a muncii, dăruirii şi efortului şi toţi cei care au con­tribuit la realizarea ei merită apre­cierea şi consideraţia noastră. Fiecare manager a făcut tot ce a putut pentru acest spital, în momentul în care a avut mandatul de conducere. La fel, şi eu am făcut tot ceea ce am putut, desigur respec­tând planul strategic, cu aprobarea Comitetului director, am încercat să avem o viziune cât mai amplă astfel încât să accedem în rândul celor mai buni. Şi mă bucur că am reuşit. Iar me­ritul, spun încă o dată, este al întregii echipe.

Reporter: Aţi ajuns acolo unde vă doreaţi din punct de vedere al standar­de­lor şi calităţii serviciilor oferite?
Sorina Pintea: Nu, mereu ne dorim mai mult. Dar, pe lângă neajunsurile şi micile probleme, care dezamăgesc uneori, avem foarte multe realizări. Toate aceste dezamăgiri care vin din partea pa­cien­­ţilor şi aparţinătorilor vin pentru că noi am ridicat ştacheta la un nivel foarte înalt şi atunci aşteptările sunt pe măsură. Am reuşit să evoluăm foarte mult dar cred că mai avem cam 10 ani ca să ajungem la un nivel la care ar trebui să fie un spital judeţean de urgenţă.

Reporter: În acest moment, Spitalul are lipsă de personal?
Sorina Pintea: Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare nu are probleme cu persona­lul, din punct de vedere legal. Volumul de muncă a crescut foarte mult, probabil că din acest punct de vedere ar fi nevoie de personal dar legal, pe normative, nu avem probleme. Mă bucur că spitalul medical a devenit atractiv şi din punct de vedere al personalului, am ajuns în situaţia de a refuza medici. Am angajat în ultimii 4 ani, 53 de medici, şi mă bucur că vor să vină la spitalul nostru şi că sunt nişte oameni extraordinari care vor să facă performanţă.

Reporter: Despre proiectul Babycare?
Sorina Pintea: Acest proiect s-a născut la iniţiativa doamnei doctor Margareta Pârvănoiu care este şefa secţiei de Neonatologie, iniţiativă care a izvorât din faptul că avem foarte mulţi copii care se nasc prematur în spitalul nostru şi din păcate mulţi au sub limita de 1,200 kg - care ar fi limita maximă pe care categoria noastră de maternitate o poate trata. Dar, datorită profesionalismului cadrelor medicale tratăm şi copiii care se nasc sub 1,200 kg. Avem succese deosebite pe această linie. Inci­denţa mare a numărului de naşteri cu copii prematuri a făcut ca doamna doctor şi angajaţii secţiei să-şi dorească ceva mai mult decât atât, astfel încât
să-i poată urmări dezvoltarea copilului născut prematur de când se naşte până la vârsta de doi ani. Deja în spitalul nostru, în cadrul serviciilor medicale pe care noi le acordăm, se fac screenin­g-uri cardiace, auditive şi oftalmologice şi acestor copii dar este nevoie de ceva mai mult, iar acest proiect îşi propune să completeze ceea ce se face în spital cu ceea ce ar fi nevoie pentru evoluţia ulterioară a nou-născutului prematur. Condiţiile sociale actuale generează multe naşteri premature, mame care nasc la vârste foarte tinere, mame care nasc la vârste înaintate, mame ocupate, stresate, diverse cauze care duc la apariţia acestor naşteri premature, de aceea noi ne bucurăm foarte mult de această iniţiativă, o susţinem şi sperăm să fie de bun augur pentru sănătatea celor mici.

Reporter: Despre „buncărul” de radioterapie?
Sorina Pintea: Din fericire, acest proiect nu va rămâne la stadiului de proiect, este foarte înaintat, în luna noiembrie va fi finalizat şi în aceeaşi lună va fi adus şi aparatul care va fi montant şi sper ca din luna ianuarie să dăm drumul la radioterapie astfel încât visul meu, şi nu neapărat, dorinţa mea de a avea o radioterapie performantă se va realiza. Este şi visul medicilor oncologi şi, din păcate, incidenţa bolnavilor de cancer a crescut foarte mult în ultima perioadă astfel încât tot mai mulţi au nevoie de acest serviciu medical care, din păcate, nu există, listele de aşteptare sunt foarte mari, acest serviciu nu a fost promovat la nivel naţional suficient, nu au existat fonduri şi am ajuns în situaţia de a întrerupe tratamentul pacienţilor pentru că ei se duc la Oradea, Cluj, Debrecen, aparatele se strică, intră în revizie, nu-şi fac planul de tratament. Este o tragedie care sper că va fi rezolvată în Baia Mare. Pentru întreaga regiune acest centru va fi foarte benefic. Nu este suficient un singur aparat, avem nevoie de două aparate, am şi propus Consiliului de administraţie să propunem Consi­liului Judeţean un leasing medical pentru a achiziţia un al doilea aparat astfel încât să nu existe niciun fel de sincopă în tratamentul pacienţilor care au nevoie de acest serviciu medical.

Reporter: Ce proiecte aţi mai realizat în zona de investiţii?
Sorina Pintea: Recent am montat şi un nou computer tomograf de 128 de slice-uri , cel mai performant din nordul Ro­mâniei. Astfel că, în prezent avem trei Computere Tomograf şi suntem singurul spital judeţean din ţară care are trei astfel de aparate. Am primit acum autorizaţiile şi va intra în funcţiune şi acest CT de înaltă performanţă, care oferă o viteză de scanare de trei ori mai rapidă decât în cazul altor echipamente CT, folosind doze de iradiere cu 50% mai scăzute pentru pacient. Aparatul a fost achiziţionat cu ajutorul Ministe­rului Sănătăţii care a aprobat anul trecut suma de 1.675.000 de lei în acest sens. Dar lista investiţiilor nu se opreşte aici. Am achiziţionat două aparate laparoscop în blocul operator, am făcut inves­tiţiile minime pe partea de infra­structură care au mai rămas de făcut, în zona centralei termice, în zona de canalizare, chestiuni uzuale dar care mănâncă timp şi bani şi a căror lipsă se simţea.
De asemenea, suntem în procedură de a achiziţiona un OCT pentru zona de angiografie, un fel de tomograf intra­vascular, ca să înţeleagă toată lumea. Suntem în procedură pe SEAP pentru achiziţionarea unui OCT şi pe zona de oftalmologie. O altă investiţie majoră a fost modernizarea secţiei de sterilizare. Spitalul Judeţean a mai reuşit achizi­ţionarea a două ecografe şi am primit prin programul Băncii Mondiale şase aparate de anestezie pe zona de terapie intensivă. De asemenea, proiectul Cen–trului de chirurgie cardiacă merge şi el înainte, adunăm bani pentru acesta, avem două paturi în structură şi sperăm că în curând va fi finalizat. Sunt multe proiecte pe care le ducem mai departe pentru a putea ajunge acolo unde ne este locul şi acolo unde ne dorim. Dar vreau să menţionez că, mai importantă decât baza materială şi infrastructura este dăruirea şi profesionalismul echi­pei spitalului nostru, care îşi do­reşte mereu să facă performanţă. De exemplu, în acest moment este un pacient care face, pe înţelesul tuturor, o dializă la plămâni, o premieră la spitalul nostru. Sunt multe astfel de exemple care demonstrează că încercăm să fim mereu mai buni, pentru a fi de folos pacien­ţilor.

Reporter: Ce vă doriţi în viitor?
Sorina Pintea: Îmi doresc în primul rând sănătate. Apoi, din punct de ve­dere profesional îmi doresc să con­tinuăm proiectele începute şi îmi doresc ca personalul să fie la înălţimea a ceea ce ne dorim să facem, să conştientizeze că sunt aici pentru pacienţi, iar pacienţii să conştientizeze că spitalul este un prie­ten şi nu un duşman.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.