• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Martie , 2017

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia soseşte la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”

Vineri, 3 martie 2017, ora 16.00, sosirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”;

Întâmpinarea Sfintei Icoane de către Preasfinţitul Părinte Episcop Justin şi slujitorii Catedralei, seminarişti, teologi şi credincioşi în faţa esplanadei;

Procesiune cu Sfânta Icoană în jurul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” în dangăt de clopote;

Aşezarea Sfintei Icoane făcătoare de minuni în Catedrala Episcopală pentru închinare credincioşilor, unde va rămâne până luni, 6 martie 2017;

Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare va fi deschisă în tot acest timp, pentru ca să permită închinarea a cât mai mulţi credincioşi. 

După Sfânta Liturghie Arhierească din Duminica Ortodoxiei, după ce va fi scoasă din Catedrala Episcopală, se va face procesiune cu Sfânta Icoană în jurul Catedralei Episcopale, în semn de mărturisire a dreptei noastre credinţe şi pentru a marca Anul Omagial al Sfintelor Icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti din Patriarhia Română;

Fiecare credincios ce va veni la închinare va primi în dar, gratuit, câte o iconiţă sfinţită în semn de binecuvântare, iar un preot, în tot acest timp, va fi lângă Sfânta Icoană şi va unge cu untdelemn sfinţit închinătorii.

 

 

Istoricul Icoanei Maicii Domnului făcătoare
de minuni de la Mănăstirea Rohia
În patrimoniul spiritual al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia există şi „Icoana Maicii Domnului Îndurerată”, care este făcătoare de minuni. Această icoană este aşezată în Paraclisul „Sfântul Ie­rarh Nicolae” de la demisolul noii biserici.
Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Rohia a fost pictată pe lemn de chiparos de către călugărul Ni­canor din Sfântul Munte Athos, la ce­rerea preotului ctitor Nicolae Gherman.
Icoana autentic ortodoxă a Maicii Domnului este pictată întotdeauna cu pruncul Iisus Hristos în braţe, doar atunci când reprezintă tânguirea Maicii Domnului este zugrăvită singură, cum este şi cazul de faţă, fiindcă ea plânge pentru distrugerea celor 150 de mă­năstiri transilvănene care au fost ni­micite în secolul al XVIII-lea. Iar Mă­năstirea Rohia este „primul aşezământ de acest feliu construit după Marea Unire (1918) în Ardealul alipit”, ca un început al reînvierii monahismului ortodox şi o sămânţă bună aruncată în pământ desţelenit pentru a rodi din plin viaţa monahală, aşa cum a rânduit după 1990, Bunul Dumnezeu şi Maica Dom­nului ocrotitoarea monahilor şi a mo­nahiilor.
Viaţa monahală la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia a luat fiinţă în anul 1926, când a fost târnosită prima biserică, la 15 august, de către vrednicul de po­menire Episcop Nicolae Ivan al Clu­jului. Tot atunci a fost adusă la mă­năstire şi icoana Maicii Domnului „Mân­gâierea tuturor celor necăjiţi”.
Este ştiut faptul că Dumnezeu face mi­nuni la cererea Preacuratei Sale Maici, pentru a întări pe oameni în credinţă şi Maica Domnului este grabnic ajutătoare celor ce, cu credinţă şi multă evlavie, îşi îndreaptă gândul, mintea şi paşii spre ceea ce este Maica noastră a tuturor.
Multe sunt minunile pe care le face Dumnezeu cu noi, numai că trebuie să avem gândire duhovnicească pentru a le înţelege. Dumnezeu este minunat în­tru sfinţii Săi, spune Psalmistul David, cu cât mai mult Îşi face cunoscut voia Sa, prin Preacurata Sa Maica.

În 15 august 1927, la hramul mănăstirii, după terminarea slujbelor, soborul de preoţi şi credincioşi, în frunte cu
ierarhul, au coborât în sat la preotul ctitor pentru agapa frăţească. La mănăstire a rămas un singur monah, care, la un moment dat, a auzit un câine ce lătra înspre biserică. Crezând că a intrat vreun om răufăcător ca să ia ceva din biserică din cele ce se adună la hram, când a intrat în biserică a văzut minunea lui Dumnezeu făcută cu Icoana Maicii Domnului. Din cauza unei lumânări lăsate nesupravegheată, a ars ştergarul, ancadramentul şi tot ceea ce era în jurul icoanei, însă icoana a rămas întreagă, numai puţin pe capul Maicii Domnului şi în partea dreaptă jos a ars. Aceasta este prima minune care s-a petrecut cu această sfântă icoană.

}n răstimpul celor nouăzeci de ani de existență a acestei icoane, prin ea, Maica Domnului a dat mult ajutor şi mân­gâiere, în primul rând pentru mănăstire şi vieţuitorii ei şi apoi pentru cei ce o cercetează. Maica Domnului ocroteşte cu sfântul ei acoperământ acest locaş, iar vieţuitorilor le-a dar vindecare atât de patimi sufleteşti cât şi trupeşti.
În deceniul şase al secolului XX, când comuniştii doreau cu orice preţ să închidă mănăstirea, cereau mereu la stareţ cheia de la biserică, iar stareţul spunea: cheia este la Icoana Maicii Domnului! Şi nimeni nu îndrăznea să ia cheia de la icoană. În noiembrie 1959, când vieţuitorii mănăstirii au fost daţi afară din mănăstire în urma Decretului 410, s-a auzit glasul Maicii Domnului plângând pentru fiii ei. Vom aminti doar că unul dintre vieţuitorii mănăstirii, monahul Teodor Bude, a fost vindecat de o boală incurabilă în urma rugă­ciu­nilor la Maica Domnului.
Stareţul mănăstirii, Arhimandritul Se­rafim Man, care a fost bolnav de cancer, în anii ’80, şi medicii nu-i mai dădeau nicio şansă de-a trăi, s-a rugat la Icoana Maicii Domnului spunând: Maica Domnului,  dacă mai ai nevoie de mine, dă-mi sănătate, dacă nu ia-mă la Tine. Şi Maica Domnului l-a vindecat şi a mai trăit după aceea timp de treizeci de ani, slujind poporul lui Dumnezeu. 
În 17 aprilie 1994, când a avut loc hirotonia întru arhiereu a stareţului mănăs­tirii, Arhimandritului Justin Hodea, în prezenţa a şapte ierarhi şi a peste 10.000 de credincioşi, a avut loc şi o minune, aceea a vindecării profesorului Nuţu Roşca din Sighetul Marmaţiei, care era paralizat. Mărturia celui spre care şi-a făcut milă Maica Domnului a fost con­semnată în Cartea de Aur a Mănăs­tirii Rohia. Profesorul Nuţu Roşca trăieşte la Sighetu Marmaţiei şi este o mărturie vie în acest sens.
În anul 2004, icoana a fost restaurată de către o echipă de specialişti condusă de către profesorul Teo Mureşan din Cluj-Napoca.
 

Andrei Fărcaş, Redactor la Revista
„Graiul Bisericii Noastre”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.