• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Iulie , 2017

Icoană de la Athos în biserica de pe Valea Roșie din Baia Mare

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, știută de mulți ca „biserica de pe Valea Roșie”, este una dintre cele mai cunoscute biserici din Baia Mare, mai ales că până la Re­vo­luție, în oraș existau doar trei biserici: Catedrala de pe strada Baia Sprie, Biserica „Sf. Nicolae” și aceasta. Hramul care a avut loc zilele trecute a adus mare bucurie credincioșilor din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și nu numai.
„Biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel» din Baia Mare are o istorie frumoasă, istorie care începe cu anul 1938, când au început demersurile pentru ridicarea sfântului locaș. An de an, la 29 iunie, noi sărbătorim acest hram al bisericii noastre. Este un hram cu o semnificație deosebită pentru că la fel cum marile evenimente din viața Mântuitorului nostru Iisus Hristos - aici referindu-ne la Nașterea și Învierea Sa din morți - sunt precedate de o perioadă mai îndelungată de post și rugăciune, iată că pe lângă acestea, mai sunt alte două sărbători pentru care ne putem pregăti prin post și rugăciune. Una dintre acestea este și cea dedicată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Considerăm că este un mare dar de la Dumnezeu, pentru că putem fi mai bine conectați la ceea ce se întâmplă legat de evenimentul acesta al prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, spune pr. dr. Cristian Ștefan, preot paroh.
La fel ca în fiecare an, data de 29 iunie a fost o zi de sărbătoare pentru biserica, pentru parohia și pentru credincioșii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La slujba hramului a fost prezent un frumos sobor de preoți, în total slujind, inclu­zându-i și pe cei ai casei, 12 preoți și un diacon. La Sfânta Liturghie au fost prezenți credincioși din toate parohiile orașului Baia Mare. „Sigur că anul acesta a avut un motiv în plus de interes, pentru faptul că în biserica noastră s-a produs și o înnoire parțială, în sensul că vechiul iconostas a fost restaurat și au fost înlocuite icoanele vechi din iconostas cu altele noi, care sunt opera părintelui Virgil Jicărean, cel care le-a pictat și datorită căruia s-a înnoit acest iconostas al bisericii noastre”, explică părintele paroh al bisericii de pe Valea Roșie.

Icoana făcătoare de minuni de la Mun­tele Athos a atras atenția creș­tinilor încă din primele zile de când a fost pusă spre închinare.
„Pe lângă această bucurie prilejuită cu ocazia hramului, am mai avut o altă bucurie pe care ne-a făcut-o domnul doctor Călin Pop și familia sa, prin ofe­rirea unei copii după o icoană făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos. Este vorba de icoana Maicii Domnului Paramythia (Mân­gâie­toarea).
Această icoană a fost reprodusă la noi în țară, trimisă la Mănăstirea Vatoped, unde este originalul. Acolo a stat pentru rugăciune și sfințire timp de 40 de zile. Icoana are dimensiunea de 90 cm pe 70 cm. După ce a fost sfințită în sfântul locaș de la Mănăstirea Vato­ped, am mers după ea împreună cu donatorul pentru a o prelua și a o aduce în biserica noastră. Este o mare bucurie pentru noi, preoții și pentru toți credincioșii parohiei. Dar mai mult decât atât, am observat că deja sunt credincioși din alte parohii care vin să se închine, să-și spună neca­zurile și să ceară ajutorul Maicii Domnului, în vederea trăirii unei vieți cât mai aproape de ceea ce așteaptă Dumnezeu de la noi.
Credincioșii din parohie au fost anun­țați că vom avea o icoană nouă, dar nu au văzut-o până la hram. Cel mai im­portant aspect este acela că icoana oferă mult har care ne aduce liniște sufle­tească”, explică pr. dr. Cristian Ștefan.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.