• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 August , 2018

Hramul Mănăstirii Rohia

Andrei FĂRCAŞ,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Sfânta Liturghie
Sfânta şi Dumnezeiasca Litur­ghie a fost oficiată în Altarul de Vară al Mănăstirii. Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Dr. Florin Stan, protopop de Lăpuş, care a venit în procesiune din oraşul Tg. Lăpuş cu credincioşii, pe jos, Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, Pr. Mircea Filip, consilier eparhial şi paroh în Paris, fiu al plaiurilor lăpu­şene, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Ne­chita, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Pr. Mihai Gheduţiu, secretar pro­topopesc, preoţi din Ţara Lăpu­şului, dar şi din alte protopopiate ale Episcopiei, ba chiar şi din alte eparhii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theo­logos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar priceasna a fost interpretată de Marcela Ştefania Latiş, împreună cu mulţimea pele­rinilor.
Între credincioşi s-au aflat prefectul Maramureşului, Vasile Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, primarii Dumitru Leşe al oraşului Tg. Lăpuş şi Nicolae Burzo al comunei Groşii Ţibleşului, chestorul general Ioan Buda, inspectorul general al Poliţiei Române, precum şi alte oficialităţi.
Masa pentru miile de pelerini a fost asigurată de credincioşii din Groşii Ţibleşului, sub îndrumarea şi supra­vegherea preotului paroh Ioan Ropan. Ei fac acest gest cu mare dăruire, de peste şase decenii.
Cuvântul de învăţătură
Un amplu şi folositor cuvânt de învăţătură creştină a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în timpul Sfin­tei Liturghii, pornind de la praznicul Adormirea Maicii Domnului, în care s-a referit la importanţa acestuia, la Maica Domnului, ocrotitoarea noastră şi grabnic ajutătoare, îndemnând, mai ales pe cei plecaţi peste hotare, să fie la căpătâiul mamei lor la trecerea din această lume pământească. De fapt, între miile de pelerini care au urcat spre Mănăstirea Rohia pentru a se închina Maicii Domnului s-au aflat foarte mulţi credincioşi plecaţi la lucru în străinătate şi reîntorşi în concediu în ţară.
„Când pleacă mama trebuie să fim lângă ea”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „Să reţineţi cei ce sunteţi afară din ţară: să vă rugaţi lui Dumnezeu ca atunci când vă va pleca mama pe care aţi lăsat-o singură şi cu lacrimi în ochi, să nu lipsiţi de la căpătâiul ei, să fiţi lângă ea, că mare este ultima binecuvântare pe care ţi-o lasă mama în lume. Să moară pe braţele voastre. Când mama va pleca din lume să nu fiţi departe de ea, ca să primiţi binecuvântare pentru restul vieţii. Şi binecuvântare pentru copii copiilor voştri. Că binecuvântarea merge până la al şaptelea neam. Şi darurile părinţilor le moştenim până la al şaptelea neam. Aşa a venit şi Mântuitorul şi Sfinţii Apostoli şi toţi Sfinţii. În icoană, cum este zugrăvită icoana Adormirii Maicii Domnului, vedeţi Apostolii în jurul Maicii Domnului, care s-a pregătit pentru acest eveniment în viaţa ei şi pe care
l-a aşteptat cu mult dor, să se întâl­nească cu Fiul ei. S-a rugat mult să o ia Fiul la El să se poată întâlni din nou cu El, dar s-a rugat să-i vie şi fiii aceştia de pe pământ să-i binecuvânteze. Şi toţi, aproape toţi au venit, aduşi pe norul cerului de la marginile Pământului de unde erau ei la propovăduire. Icoana este minunată, pentru că nu vin doar Apostolii să-i sărute mâinile sfinţite şi pline de daruri şi binecuvântări, ci vine Însuşi Fiul ei, Care se pleacă şi se înclină în faţa ei şi ia sufletul ei pe braţe.”

Mesajul pentru cei plecaţi este tulburător, profund mişcător şi plin de înţelesuri:
„Vă chemăm să vă întoarceţi! Acum aţi făcut destule lucruri pentru a vă asigura bătrâneţele, cei care aţi plecat de 25 de ani. Un sfert de secol. Nu vă lăsaţi părinţii bătrâni şi singuri! Întoarceţi-vă la ei! Haideţi acasă! Şi cu copilaşii pe care vi i-a dăruit Dum­nezeu, aşa cum stă bine românilor şi creştinilor, să ne reunim familia, pentru că icoana Adormirii Maicii Dom­nului este icoana familiei. E o reuniune de familie acolo: Maica Dom­nului, Iisus Hristos, Sfinţii Apostoli şi toţi Sfinţii. De aceea veniţi la Sfântă Mărie Mare şi în august, pentru că se întorc toţi acasă şi se simt foarte fericiţi în familie, mângâindu-şi bătrânii bătrâneţele şi tristeţele şi fiii mângâindu-şi dorul. Ne rugăm lui Dumnezeu ca cât mai multe familii româneşti să se întoarcă acasă, pentru că ni se pustiesc satele.”

Cât priveşte ajutorul primit de la Maica Domnului ca urmare a rugă­ciunilor noastre multe, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a conchis clar: „Nimeni nu cere ceva Maicii Domnului să nu primească răspuns.”

După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Macarie a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, din partea obştii mănăstirii, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, care are în partea de jos încă două icoane mai mici: „Bunavestire” şi „Adormirea Maicii Domnului”, care va fi păstrată în Muzeul Episcopiei.

Părintele stareţ Macarie a mulţumit tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a hramului: „Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, preoţilor care au oficiat la slujbele de seara, la Prive­gherea de toată noaptea, la spovedit şi împărtăşit, la Sfânta Liturghie solemnă din ziua hramului, cântăreţilor de la strană, pompierilor, Salvării, jandar­milor şi Poliţiei care au fost la datorie şi au dirijat cele peste 1.000 de maşini sosite cu credincioşi şi, nu în ultimul rând, credincioşilor care, mulţi dintre ei, au venit încă de cu seară să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a rămas neatinsă de foc într-un incendiu care a cuprins-o la primele hramuri ale mănăstirii.”

 

 

„Vă chemăm să vă întoarceţi! Acum aţi făcut destule lucruri pentru a vă asigura bătrâneţele, cei care aţi plecat de 25 de ani. Un sfert de secol. Nu vă lăsaţi părinţii bătrâni şi singuri! Întoarceţi-vă la ei! Haideţi acasă!”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.