Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Hramul Bisericii de zid, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Săliştea de Sus
Cu această ocazie au fost prezente şi oficialităţi locale şi centrale, printre care amintim pe domnul senator Liviu Pop, primarii din localităţile învecinate precum şi alte personalităţi şi un număr impresionant de credincioşi (aprox. 3500). Biserica de zid a parohiei a fost ridicată între anii 1988-1998, iar între anii 2005-2007 a fost împodobită Catapeteasma cu Icoane ferecate în aur şi argint.
Între anii 2001-2006 la parohie a fost construită Casa Parohială ce este prevăzută, pe lângă biroul parohial, cu două apartamente de servici, precum şi o trapeză.
De asemenea în perioada 2007-2009 s-a edificat în vecinătatea Monumentului istoric o Capelă Mortuară, precum şi o sală de mese complet utilată, pentru agapele ce se dau spre pomenirea celor răposaţi. În prezent, la această parohie slujesc preoţii Vancea Gavriş-Ion – paroh şi Iuga Dumitru – preot II.
SCURT ISTORIC
Viaţa religioasă în localitatea Săliştea de Sus a apărut odată cu formarea comunităţii. Întrucât vatra localităţii era axată pe zona Buleni, aici a existat şi prima biserică, care era locaşul de închinare al săliştenilor, biserică ce a fost incendiată în anul 1717, odată cu retragerea tătarilor. Cel de-al doilea locaş de închinare construit pe teritoriul localităţii apare în jurul anului 1650 şi este cunoscut ca fiind „Biserica Nistoreştilor”, fiindcă ctitorul ar fi fost un anume Nistor, iar lemnul din care s-a construit provine din locul numit „Gruiul Rusului”. Hramul bisericii monument este „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Biserica Nistoreştilor a fost scăpată de incendierea tătarilor, conform legendei, de către o femeie care se afla prin preajmă şi a stat ascunsă într-un tufiş. Aceasta ar fi alarmat pe ceilalţi credincioşi şi au reuşit să stingă focul. Urme ale incendiului se mai observă şi azi pe catapeteasma bisericii.
Biserica Nistoreştilor are arhitectura în stil maramureşean, cu absida altarului în formă dreptunghiulară, iar ca element distinctiv odată cu adăugarea pridvorului se construieşte cea de a doua turlă, care îi dă o particularitate bisericii monument. În anul 2011 s-a început restaurarea monumentului, urmând ca după restaurarea structurii să se intervină şi la restaurarea picturii.
Biserica nouă, sau biserica de zid a fost începută în anul 1988, în perioada comunistă, când lucrările la astfel de obiective erau oprite şi nu se obţineau foarte uşor autorizaţiile de construcţie. Cu toate acestea, în localitatea Săliştea de Sus au început lucrările nu la una, ci la două biserici noi. Biserica parohiei Săliştea de Sus-Centru a fost construită între anii 1988-1998, când a fost târnosită de către un sobor de episcopi şi preoţi, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Între anii 2005-2007 s-au ferecat icoanele de pe Catapeteasmă într-un material galvanizat în băi de aur şi argint. În anul 2007 s-au terminat lucrările la casa parohială, care pe lângă trapeză şi birouri mai este alcătuită şi din două apartamente pentru preoţii slujitori.
Începând cu anul 2009 s-au început lucrările la capela mortuară şi o trapeză pentru agapele ce se fac pentru pomenirea morţilor. Din totalul de 2650 de credincioşi, un număr de aproximativ 400 de persoane sunt plecate la muncă în străinătate. Dintre preoţii slujitori la această parohie amintim pe cei care se cunosc: Mihalca Gavril, Fetti Tiberiu, Fetti Dorin Mircea. În prezent la această parohie slujesc preoţii: Vancea Gavriş Ion şi Brici Victor Alexandru.