Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
HHC România deschide uşi pentru copiii Europei
Fundaţiile Hope and Homes for Children, alături de Eurochild şi de alte ONG-uri partenere din România, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Polonia, Bosnia şi Herzegovina, Letonia, Lituania, Estonia, Ucraina şi Moldova şi-au unit forţele la începutul anului 2013 într-o campanie lansată în luna iunie la Parlamentul European de la Bruxelles.
Campania „Opening Doors” operează la nivelul întregii Uniuni Europene, aducând în atenţia Guvernelor din toate ţările membre importanţa prioritizării tranziţiei de la grija de tip instituţional la cea de tip familial pentru copiii aflaţi în protecţia statului. Campania spune „stop” instituţionalizării copiilor şi face apel la guvernele naţionale să investească în dezvoltarea de programe şi politici care să protejeze şi să susţină familiile vulnerabile. La sfârşitul lunii noiembrie, Eurochild şi Hope and Homes for Children s-au întâlnit la Bucureşti cu partenerii lor pentru a discuta progresul campaniei şi pentru a stabili care sunt următorii paşi.
„Credem că este posibil şi la îndemâna noastră să punem capăt îngrijirii instituţionale pentru copii; ne dorim să punem pe primul plan interesul copiilor în sistemul European de protecţie a minorilor”, au spus participanţii.
Campania „Opening Doors for Europe’s Children” arată clar că instituţionalizarea se bazează pe o folosire inadecvată a banilor publici, dar şi că investiţiile care se îndreaptă către copiii aflaţi în protecţia statului ar trebui să se concentreze asupra prevenirii abandonului şi calităţii serviciilor alternative de îngrijire pentru copiii care au nevoie de ea.
În România, Campania „Opening Doors for Europe’s Children” este coordonată de Hope and Homes for Children România. Hope and Homes for Children (HHC) activează la noi în ţară din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a 50 de orfelinate de tip vechi. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate.
Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, aproape 5.000 de copii au fost scoşi din instituţii; 12.345 de copii salvaţi de la abandon; 446 de tineri sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 890 de copii primiţi în regim de urgenţă şi peste 5.500 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de HHC România. Fundaţia activează, de asemenea, în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor unde riscul de abandon al copiilor este ridicat. Obiectivul HHC România este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea de tip vechi din România.