• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Octombrie , 2018

Herghelia Trif din Cărbunari: pasiune, noblețe și eleganță

Calul reprezintă, deopotrivă, simbol şi pasiune, personaj de poveste sau campion la forţă sau frumuseţe, actor sau războinic. Cei care au crescut în preajma lui și i-au cunoscut noblețea, forța și personalitatea unică s-au îndrăgostit iremediabil de acest animal.
Cosmin Trif din satul Cărbunari are 40 de ani și iubește caii încă din copilărie, pentru că familia sa a avut întotdeauna cai și, stând în preajma lor, a învățat să îi aprecieze și îndrăgească: „Am această pasiune pentru cai de când am fost mic, pentru că familia mea a avut întotdeauna cai. La doi ani am urcat pe cal și din neatenție am căzut și mi-am rupt mâna, dar asta nu m-a făcut să mă tem de cai. În timp, caii au devenit pentru mine un hobby”.
Și-a dorit de multă vreme să își cumpere cai de rasă, dar drumul până la împlinirea acestui vis a fost mai lung. Iar unul dintre motive îl reprezintă faptul că acest hobby este unul costisitor. Numai penultimul cal cumpărat, un armăsar, a costat 5.500 de Euro, iar în total, Cosmin Trif are 12 cai. Fiecare exemplar este deosebit și are o poveste pe măsură, iar toate acestea compun, ca un puzzle, Herghelia Trif din Cărbu­nari, locul care a devenit sinonim cu pasiunea, noblețea și eleganța.

Povestea Hergheliei a început în urmă cu trei ani. Cosmin Trif povestește: „Eu am avut cai dintotdeauna. Niciodată nu am avut mai puțin de patru cai. Erau cai obișnuiți, dar frumoși, iar acum trei ani i-am vândut pe toți. Dar parcă mi-a lipsit ceva, așa că, după o lună, soția mi-a spus: «Du-te cumpără-ţi cai, că te văd că nici noaptea nu poți dormi dacă nu-i ai». Așa că mi-am luat cai din rasa Ardenez, una dintre cele mai vechi rase de cai, atestați încă din timpul Impe­riului Roman. Iar armăsarul este din rasa Greu Polonez. Am 5 iepe din rasa Ardenez, cu 4 mânji (deci 9 Ardenezi), armăsarul e Greu Polonez și doi ponei. Sper ca în această iarnă să mai aduc la Cărbunari un armăsar, tot din rasa Greu Polonez. L-am găsit deja și sunt în discuții cu pro­priet­arul. Așa cum unora le place să aibă mașini frumoase, așa îmi place mie să am cai frumoși. Acești cai sunt impre­sio­nanți și prin postură, prin gabarit, dar și prin faptul că sunt foarte inteligenți și cuminți. Vă dați seama că băiatul meu de 12 ani merge cu armăsarul și niciodată nu a avut nici cel mai mic gest de agresivitate. Toți caii mei au vârsta de 4 ani, mai puțin mânjii. Poneii i-am luat de plăcere, pentru copii, să se distreze. Le-am făcut ham și iarna i-am pus la sanie. Nu vă puteți imagina cât sunt de amuzanți! Toți stau în același grajd și toți laolaltă stau și la păscut. În fiecare zi au program de două ore de plimbare, pentru a-și păstra tonusul muscular. Au nevoie să-și consume energia așa că mergem la plimbare, indiferent dacă e iarnă sau vară. Caii se atașează foarte mult de om și, de exemplu, dacă sunt pe câmp și îi strig, aleargă spre mine. Știu inclusiv sunetul motorului de la mașina noastră, că stau și pasc liniștiți indiferent de ce mașini trec prin zonă, dar dacă aud mașina noastră se opresc și își ridică capul.
Nu-mi pun caii la muncă, îi îngrijesc din pasiune. Toată lumea mă întreabă de investiție, dar când dragostea pentru cai este mare, nu mai este important cât cheltuiești. Pasiunea este neprețuită. Niciodată nu am calculat cheltuielile pe care le am într-un an cu ei. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că reușesc să-i îngrijesc cum îmi doresc. Noi avem 15 hectare de pământ pe care îl lucrăm cu tractoarele. Așa că ei sunt niște răsfățați care doar mănâncă și ne aduc bucurii că îi avem.”
Deși armăsarul, de exemplu, este cumpărat din Polonia, Cosmin Trif spune că procedura nu este greoaie: „Nu a fost greu să aduc armăsarul din Polonia pentru că au fost pregătite toate documentele. Și la cai este Pedigree, iar în actele lui sunt trecuți părinții, bunicii și toate detaliile care atestă rasa pură”. Iar noblețea lor se vede cu ochiul liber. Caii lui Cosmin Trif sunt admirați an de an la parada cu care debutează Zilele comunei Dumbrăvița: „Am ieșit și în public cu caii. Anul acesta a fost primul an în care, de Zilele Comunei Dumbrăvița am participat la Parada portului popular cu caii și toată lumea a fost extrem de încântată. De asemenea, am fost la o nuntă unde am dus mireasa cu șareta. Au fost și miri care au venit să-și facă ședința foto cu caii, pentru că li s-a părut ceva mai deosebit. Am fost și la expoziții cu ei, iar cu armăsarul am câștigat locul I la frumusețe. Premiul
l-am câștigat în acest an, la concursul care a avut loc la Săcălășeni, unde au fost aduși cai de la Cluj, Satu Mare, Bihor, din toate județele învecinate. Iar Rino al meu a câștigat locul I la fru­musețe. Anul trecut nu aveam armă­sarul, așa că am participat la concurs cu două iepe și am luat și atunci premiu cu ele.”
La Herghelia Trif nu sunt organizate cursuri de călărie pentru că familia Trif nu a vrut să transforme această pasiune în afacere, dar cei care vin să vadă caii sau să-i călărească sunt primiți cu ospitalitate. Cosmin Trif spune că: „Eu sunt agricultor, mă ocup doar de munca pământului și de creșterea animalelor. Avem peste 300 de oi și tot felul de hobby-uri. Soția mea este angajată la o firmă din Baia Mare, iar după ce vine acasă mă ajută în ceea ce avem de făcut. Avem gospodărie în adevăratul sens al cuvântului: 4 vaci, 40 de porci, 12 cai, peste 300 de oi, 40 de capre, măgăruș și pui de măgăruș, 60 de porumbei de rasă, fazani. Totul este din pasiune. Este și mult de lucru, dar satisfacțiile sunt pe măsură. Soția mea mă susține în această pasiune și mă bucur că și copiii mei mă urmează și sunt pasionați de cai”.

 

 

„Eu sunt agricultor, mă ocup doar de munca pământului și de creșterea animalelor. Avem peste 300 de oi și tot felul de hobby-uri. Soția mea este angajată la o firmă din Baia Mare, iar după ce vine acasă mă ajută în ceea ce avem de făcut. Avem gospodărie în adevăratul sens al cuvântului: 4 vaci, 40 de porci, 12 cai, peste 300 de oi, 40 de capre, măgăruș și pui de măgăruș, 60 de porumbei de rasă, fazani. Totul este din pasiune. Este și mult de lucru, dar satisfacțiile sunt pe măsură. Soția mea mă susține în această pasiune și mă bucur că și copiii mei mă urmează și sunt pasionați de cai”.
Cosmin Trif

Comentariile celorlalți

Maria Elena Pop pe 29.10.2018 la 16:17
Oameni harnici si de onenie !
Sunt mândră sa am asa vecini, mereu le admir animalele, care sunt foarte frumoase si îngrijite!
Felicitări!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.