• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Decembrie , 2021

Heraldica - sângele albastru al Istoriei Maramureșului

Lector univ. dr. Ilie Gherheș

După cum se știe, omenirea și Istoria se hrănesc cu mituri, uneori cu destine, chiar și cu ale noastre. De asemenea, formula cea mai sigură a dăinuirii o constituie cultivarea conștiinței etnice, de neam, iar de aici decurge cea națională; deoarece neamul este instituția cea mai sigură a nației.
Așa cum există o istorie a țăranilor, războaie și răscoale ale acestora, așa cum au existat revoluții „burghezo-moșieresti” sau ale proletariatului, tot așa a existat și există și o istorie a nobililor, a acelora care au reușit să se distingă în societate prin merite personale, iar apoi să le transmită, să le lase moștenire din neam în neam - zăcământ de identitate. Blazoanele nobiliare ale Europei sunt un fel de tabel so­­­cial-istoric al lui Mendeleev, o jucărie istorică a Muzei Clio, ora ei de chimie socială. Jocul Muzei Clio a mai reținut, de-a lungul timpului, câteva date importante pentru calendarul devenirii unei națiuni, care, în cazul nostru, al românilor, sunt:
- 29 aprilie - Ziua Veteranilor de Război (din anul 2007);
- Ziua Eroilor - Înălțarea Domnului sau Ispasul (din anul 1920), la 40 de zile de la Înviere, în joia din săptămâna a șasea de după Paști;
- 26 iunie - Ziua Drapelului Na­țional (din anul 1998);
- 29 iulie - Ziua Imnului Național „Deșteaptă-te, române!” (din anul 1998).
Anul acesta, în România am sărbătorit un dublu jubileu, prin aniversarea a 50 de ani de la înființarea Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie (12 mai 1971) și a 100 de ani de la înfiin­țarea Comisiei Consultative de Heraldică (29 iulie 1921), imediat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, încă un demers spre unificarea națională, instituțională.
Din perspectivă heraldică se știe, de asemenea, că în Maramureș există cel mai prețios tezaur de diplome nobiliare și de blazoane aferente, de pe tot cuprinsul României. În fața unei atare situații și pornind de la adevărul că avem acești strămoși binemeritați, autoritățile județene au organizat vineri, 26 noiembrie 2021, cu implicarea personală a domnului președinte Ionel Bogdan, o activitate de prăznuire a heraldicii maramureșene. Cu această fericită ocazie, au fost înmânate peste 50 de medalii heraldice aniversare, elaborate de către Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie, comandate la Monetăria Statului, între care și celor 43 de primari de localități care au deja stemă, precum și unor personalități locale și naționale cu merite în promovarea acestei științe auxiliare a Istoriei; totodată, a fost editată și o broșură cu cele 42 de steme, la care se adau­gă și cea a județului. Pentru această izbândă, mulțumim autorităților jude­țene, în primul rând, dar și doam­nei cercetător dr. Ileana Căzan, președintele Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie, precum și domnului prof. univ. dr. Șerban Turcuș, președintele Comisiei Zonale Transilvania de Heraldică, Genealogie și Sigilografie și, nu în ultimul rând, domnului academician Ioan Aurel Pop, preșe­dintele Academiei Române, pentru susținere și încredere.

Au primit plachete/ medalii aniversare și diplome:
1. Acad. Ioan Aurel Pop - preșe­dintele Academiei Române;
2. Dumitru Dumuța - fost secretar general al Consiliului Județean Maramureș;
3. Dr. Ileana Căzan - președinte al Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie Sigilografie;
4.  Prof. univ. dr. Ștefan Turcuș - președinte al Comisiei Zonale Transilvania de Heraldică, Genealogie și Sigilografie;
5. Dr. Gherheș Ilie - președinte al Comisiei Județene de Heraldică, Genealogie și Sigilografie Mara­mureș;
6. Dr. Rusu Viorel - membru al Comisiei Județene de Heraldică, Genealogie și Sigilografie Maramureș;
7. Dr. Ardelean Livia - membru al Comisiei Județene de Heraldică, Genealogie și Sigilografie Maramureș;
8. Dr. Guseth Klara - membru al Comisiei Județene de Heraldică, Genealogie și Sigilografie Maramureș;
9. Drd. Pop Florin - membru al Comisiei Județene de Heraldică, Genealogie și Sigilografie Maramureș;
10. Cărbunar Daniela - membru secretar al Comisiei Județene de Heraldică, Genealogie și Sigilografie Maramureș.
Primarii prezenți la această aniversare erau, cu toții, parcă mai ra­dioși; oricum într-o vervă de zile mari. Am reținut, mai ales, atitudinea și determinarea domnului primar de Târgu Lăpuș, Dumitru Leșe, care a ținut să ne prezinte drapelul orașului și insigna cu stema aferentă. Cu insigne s-au mai „afirmat” și alți primari, între care dom­nul Vasile Țiplea, edilul orașului Drago­mirești.
În aceeași notă festivă și de împliniri, s-au mai exprimat și domnul primar al comunei Recea, Pavel Octavian, arătându-ne imagini cu drapelul localității. De asemenea, au fost făcute precizări despre afișarea stemelor la intrarea în mai multe localități, ca elemente de identitate locală. Este cazul orașului Șomcuta Mare, precum și cel al reproducerii lor pe sediile unor primării (Seini, Săliștea de Sus, Bistra). S-a glumit, s-au depănat amintiri, pentru că fiecare stemă are o poveste a ei, mai mult sau mai pu­țin savuroasă, iar pentru unele s-au dat adevărate lupte care au ajuns până la Minister, deoarece a trebuit să fie depășite anumite prejudecăți heraldice sau s-a dorit impunerea unor simboluri locale specifice, dar de referință (Băsești, Bistra, Vișeu de Sus, Borșa, Petrova ș.a.).
Închei aceste rânduri omagiale cu un gând de mulțumire către colegii mei din Comisia Județeană de Heraldică, Genealogie și Sigilografie Maramureș, fără osârdia cărora nu s-ar fi putut realiza acest progres, de la trei steme în anul 2010, de când funcționăm în această formulă, la 43 de steme astăzi, poate una dintre cele mai titrate comisii din România: dr. Guseth Klara, dr. Ardelean Livia, dr. Rusu Viorel, drd. Pop Florin, Cărbunar Daniela.
Cu sentimentul datoriei împlinite, dar invitându-i, cu respect, și pe ceilalți primari să purceadă la eliberarea stemelor localităților lor, închei aceste rânduri mulțumind, încă o dată, domnului președinte al Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, doamnei Aurica Todoran - secretar general al jude­țului, precum și doamnei Adriana Petruț - director economic al Consiliului Județean Maramureș!
La mulți ani Heraldicii Naționale!
La mulți ani Heraldicii Maramureșene!
La mulți ani România!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.