Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Haos şi legi contradictorii
Celebra Ordonanţă 20/2006 care reglementează gărzile medicilor a generat confuzie la nivelul spitalelor maramureşene, deoarece vine în contradicţie cu Codul Muncii. Cei implicaţi vor transmite săptămâna viitoare o adresă Ministerului Sănătăţii, cu toate neconcordanţele legii.
În loc să lămurească situaţia gărzilor pentru medici şi să îmbunătăţească situaţia, noua Ordonanţă 20/2006 a generat confuzie şi probleme. Nemulţumirile sunt de toate părţile: ITM, spitale, medici. Problema a fost dezbătută şi în Maramureş.
Recent, la Palatul Administrativ, a avut loc întâlnirea Comisiei de Dialog Social, al cărei scop a fost dezbaterea efectelor aplicării prevederilor OUG 20/2016 în unităţile spitaliceşti. La discuţii au participat: prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, inspectorul-şef al ITM Maramureş, Dragoş Năcuţă, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, managerii unor spitale din judeţ, reprezentanţi ai Cartel Alfa – Filiala Maramureş şi Sindicatului Independent al Medicilor.
Atât managerii spitalelor, cât şi reprezentanţii sindicatelor şi ai ITM şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de anumite prevederi ale OUG 20/2016, care vin în contradicţie cu Codul Muncii şi cu alte acte normative în vigoare.
Este vorba, în principal, despre textul art. I, nr. 1, art. 3^2, aliniatul (6): „Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.”
Conform Codului Muncii, cumulul de funcţii nu se aplică în cazul a două contracte de muncă încheiate pe aceeaşi funcţie, între aceleaşi două părţi. De aceea, Dragoş Năcuţă, inspector-şef ITM, a recomandat managerilor spitalelor să nu încheie contracte cu timp parţial pentru gărzile suplimentare, căci în acest caz ar fi pasibili de amenzi: „Recomandarea noastră, până la noi clarificări, ar fi să nu aplicăm ca să nu creeze probleme de drept. Pentru că şi noi, dacă vom veni să sancţionăm, riscăm ca acea sancţiune să nu fie conformă cu un normativ ulterior, cu o clarificare legislativă, mai bine lăsăm lucrurile bine făcute dacă există posibilitatea de a mări legal, fără să fie acest minus prevăzut prin această interpretare a actului normativ. Acesta este un minus la ceea ce s-a dat bugetat şi au considerat că pot să acopere ca nivel bugetar”.
De altfel, Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”, a declarat că medicii care lucrează în această unitate spitalicească nu doresc să încheie astfel de contracte de muncă cu timp parţial.
„Nedumerirea vizavi de dialogul social a pornit de la faptul că noi, cel puţin, 300 de medici din Spitalul Judeţean, nu vom semna aceste contracte pentru că nu le-am propus şi nu am să le propun. Este împotriva legii. Dar atâta vreme cât există acte normative care reglementează gărzile şi care nu au fost abrogate şi pe care Ministerul se pregăteşte să le schimbe – am primit un draft de modificare a Ordonanţei 870 – regulamentul de organizare al gărzilor, până atunci noi nu putem decât să aşteptăm: adică nu semnăm aceste contracte cu timp parţial pentru că sunt ilegale, modalitatea de calcul a sumelor va merge până la o modificare, alta, deci, prin urmare, eu cred că la nivel de Maramureş nu există această problemă”.
Totodată, Alexandru Bondre, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, a opinat că legea ar trebui aplicată în acelaşi mod în toate unităţile spitaliceşti din judeţ şi nu a recomandat încheierea contractelor de muncă cu timp parţial: „Să aplicăm, cu toţii, în judeţul Maramureş, acelaşi lucru. Din punctul meu de vedere, nu cred că ar fi benefic, după cum sublinia şi doamna manager de la Spitalul Judeţean, în anumite spitale, să se facă presiuni, să încheiem contract cu timp parţial şi altele nu, pentru că aşa cum spune legea astăzi, clar, nu putem să încheiem acele contracte pe timp parţial”.
În final, prefectul Sebastian Mihai Lupuţ le-a cerut celor prezenţi să formeze, alături de reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, o echipă de lucru care să se întrunească în cursul săptămânii viitoare şi să elaboreze o adresă. Aceasta ar urma să conţină toate neconformităţile depistate în textul OUG 20/2016, precum şi alte norme care ar trebui cuprinse în legislaţia specifică sistemului sanitar, şi va fi trimisă Ministerului Sănătăţii.
Sindicatele, în negocieri
Separat şi reprezentanţii sindicatelor sunt puşi pe jar. Recent, aceştia au purtat discuţii cu Ministerul Sănătăţii pe această temă. „Concret, legislaţia prevede plata orelor cu un tarif la nivelul anului 2009, dar Ordonanţa 20 deschide orizontul şi posibilitatea ca aceste gărzi să fie plătite la nivelul anului 2016. Respectiv, un tarif orar calculat conform Ordonanţei 20. Discuţiile astea au fost în mare. S-a dezamorsat situaţia în sensul că au fost până la urmă găsite pârghiile de a se face această plată la nivelul anului 2016. Momentan avem promisiunea că de la 1 octombrie gărzile vor fi legal plătite la nivelul anului 2016 prin modificările legislative care vor putea fi efectuate prin hotărâre de Guvern”, a spus vicepreşedintele Sanitas, Mircea Ciocan.
Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 20/2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta.
Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creşterii plăţii gărzilor pentru medici în anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar.
„Nedumerirea vizavi de dialogul social a pornit de la faptul că noi, cel puţin 300 de medici din Spitalul Judeţean, nu vom semna aceste contracte pentru că nu le-am propus şi nu am să le propun. Este împotriva legii. Dar atâta vreme cât există acte normative care reglementează gărzile şi care nu au fost abrogate şi pe care Ministerul se pregăteşte să le schimbe, până atunci noi nu putem decât să aşteptăm: adică nu semnăm aceste contracte cu timp parţial pentru că sunt ilegale, modalitatea de calcul a sumelor va merge până la o modificare, alta, deci prin urmare, eu cred că la nivel de Maramureş nu există această problemă”.
Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”