• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iunie , 2016

Haos legislativ şi dezinteres total

Incredibil! Poate cineva modifica un articol de lege abrogat şi, mai mult, în urma unei sesizări în care recunoaşte gafa să tolereze această situaţie aproape un an, generând carenţe în validarea consilierilor judeţeni? Răspunsul este dur şi sec: poate, mai ales dacă se numeşte „organ reprezentativ suprem”, adică Parlamentul României.

 

Teoretic, reprezintă „organul reprezentativ suprem” şi legiuitorul care trebuie să genereze coerenţă şi ordine prin actele normative adoptate. Practic, lucrurile stau exact pe dos. Povestea care urmează ar putea fi desprinsă dintr-un scenariu kafkian, numai că, în rolul principal e Parlamentul României şi Consiliile judeţene din ţară. Toate aflate într-o situaţie confuză din cauza unei gafe legislative pe care nici astăzi, la aproape un an de la sesizare domnii parlamentari nu s-au sinchisit să o îndrepte.

 

În 3 iunie 2015, preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, trimitea o adresă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care arăta că: „prin Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, prevederile art. 89 (1)- 89 (3) care reglementau validarea mandatelor consilierilor judeţeni de către consiliu, au fost abrogate.

 

În legătură cu validarea consilierilor judeţeni Legea 115/2015 prevede că art. 89 din Legea 215/2001 se modifică şi va avea următorul cuprins: „pentru validarea mandatelor consilierilor judeţeni se aplică în mod corespunzător procedura prevăzută la art. 30, instanţa competentă fiind tribunalul”, dar art. 30 din Legea 215/2001 la care se face trimitere nu se referă la validarea mandatelor de consilieri, ci la convocarea acestora în şedinţa de constituire. Articolul 30 din Legea nr. 215/2001 în redactarea la care se face trimitere a fost modificat prin OUG nr. 66/2008, competenţa de validare a consilierilor locali şi judeţeni revenind acestor autorităţi şi nu instanţelor judecătoreşti. Neexistând nicio prerogativă de termen pentru aplicarea Legii nr. 215/ 2001 în forma nemodificată, suntem în imposibilitatea validării unui mandat de consilier judeţean devenit vacant”.

 

Şi pentru ca tabloul haosului să fie complet, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice căreia i-a fost pasată sesizarea din Maramureş adresată Camerei Deputaţilor îi dă întru totul dreptate lui Ciceu şi spune că imediat ce va începe sesiunea parlamentară, neconcordanţele vor fi îndreptate. Numai că asta se întâmpla în august 2015, iar de atunci au trecut două sesiuni parlamentare, iar situaţia a rămas neschimbată.

În adresa ministerului de atunci se arată că: „Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/ 2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/ 2004 privind Statutul aleşilor locali a fost aprobată în urma unei iniţiative parlamentare. Ulterior promulgării legii, devenită Legea nr. 215/2015 şi publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, am luat act de prevederile acestei legi şi de faptul că unele dispoziţii ale sale, care modifică dispoziţii ale Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale sunt în contradicţie cu alte dispoziţii ale ultimei legi. Având în vedere contradicţiile menţionate mai sus, precizăm faptul că aspectele sesizate în adresa dumneavoastră sunt corecte.

De asemenea, precizăm faptul că necorelările apărute în urma adoptării Legii nr. 115/2015 au fost identificate şi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Astfel, la începerea celei de-a doua sesiuni parlamentare din acest an, în vederea unei mai bune aplicări a legislaţiei în domeniul administraţiei publice locale va fi promovat un act normativ privind modificarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale în scopul reformulării dispoziţiilor contradictorii din cuprinsul acestei legi”.

 

Numai că, actul normativ e tot în dezbatere, la comisii până azi. Iar situaţia a rămas în aer. Halal „organ reprezentativ suprem”!

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.