Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Haos în școli peste 100 de angajați din cadrul ISJ Maramureș, fără loc de muncă
O ordonanță de urgență care a intrat în vigoare recent a generat haos în sectorul de învățământ. Interzicerea detașărilor din sectorul privat în cel public, a lăsat, la nivel național, peste 1.200 de cadre didactice auxiliare sau personal nedidactic pe drumuri. În Maramureș, peste 100 de angajați din cadrul ISJ Maramureș: contabili, secretare, fochiști, femei de serviciu, șoferi etc. au fost puși pe liber. În prezent s-a ajuns la situații hilare în care o singură femeie de serviciu deservește toate școlile dintr-un oraș și localitățile aparținătoare, sau un singur om trebuie să facă foc în zece localități. În timp ce sindicaliștii acuză că aceasta a fost singura soluție de ocupare a posturilor, PNL se scuză, argumentând că ordonanța în cauză elimină „clientela politică”.
Haos, blocaj și nemulțumiri. Pe scurt, situația generată de intrarea în vigoare a unei ordonanțe a guvernului care interzice detașările din sectorul privat în cel public. Actul normativ care nu lasă nicio perioadă de tranziție a pus pe liber, la nivel național, peste 1.200 de cadre didactice auxiliare și personal nedidactic din școli și grădinițe. Practic, începând cu 9 ianuarie, instituțiile de învățământ au fost lăsate fără contabili, secretari, femei de serviciu, fochiști, șoferi, administratori etc., personal vital pentru funcționarea acestora, dar care, în lipsa altor soluții, fusese angajat prin detașare din sistemul privat în cel public.
Art. III din OUG 1/2020, publicată joi în Monitorul Oficial, prevede că: „(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, detaşările care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept.”
Concret, personalul didactic auxiliar și administrativ este format din secretari, contabili, administratori, bibliotecari, laboranți, informaticieni. Iar personalul nedidactic înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.
Comunicatul dat de minister arată că instituția a solicitat Inspectoratelor Școlare Județene / Inspectoratului Școlar al Municipiului București o analiză cu privire la impactul aplicării prevederilor punctului 20, Art. III, alin. (1) și (2) din OUG nr.1/2020, prin care se stipulează că detașările se pot se realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice.
„Rezultatele raportului realizat de către Inspectoratele Școlare Județene / Inspectoratului Școlar al Municipiului București evidențiază că numărul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii menționate anterior reprezintă 1,53% din numărul posturilor didactice auxiliare și nedidactice din sistemul de învățământ preuniversitar”, arată ministerul.
Conform datelor publice din Raportul privind Starea învățământului preuniversitar din anul 2018 (cel mai recent document de acest fel), în sistemul de Educației lucrau în anul școlar 2018-2019 circa 80.003 persoane încadrate ca personal didactic auxiliar, personal nedidactic și de întreținere și operațional. Procentul de 1,53 aplicat la această cifră înseamnă 1.245 de posturi vizate de această măsură. Chiar dacă, procentual, impactul nu pare să fie mare, în teren situația e cu totul alta. Sindicaliștii din educație au avertizat că ordonanța blochează activitatea multor școli și grădinițe și generează situații hilare: profesori care nu-și pot primi salariile pentru că nu au contabil, școli în care nu mai are cine să facă curățenie, pentru că nu mai există femeie de serviciu, școli în care nu mai are cine să facă foc pentru că nu mai există fochist etc.
Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „Spiru Haret”, a avertizat chiar după intrarea în vigoare a ordonanței că: „În condițiile în care Guvernul și Ministerul Educației și Cercetării nu vor găsi o soluție de urgență, riscăm ca în multe unități de învățământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte din contabili erau detașați din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unități de învățământ care vor rămâne închise, deoarece nu vor mai avea bucătari, șoferi de microbuz școlar sau fochiști. FSE „Spiru Haret” nu a susținut niciodată practica detașărilor pe posturile didactice auxiliare și nedidactice însă, în situația actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante”.
La nivelul județului Maramureș, situația generată de schimbarea legislativă a fost una majoră. Peste 100 de angajați din cadrul ISJ Maramureș, au rămas fără loc de muncă. Adică circa 10% din totalul personalului auxiliar pus pe liber la nivel național, provine din județul nostru.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a declarat într-o conferință de presă că: „O veste tristă a venit și din zona educației, în Maramureș, acolo unde, săptămâna trecută, peste 100 de oameni au fost dați afară, pentru că Guvernul PNL a construit un buget cu nenumărate sincope. Iar tăierea de peste 20% a bugetului la Ministerul Educației se resimte și în județul nostru, unde nu mai avem fochiști în școli, personal de întreținere sau femei de serviciu. Există unități administrativ-teritoriale în care un singur om ar trebui să facă foc în zece instituții de învățământ. Ajungem iar în vremurile dinainte de 1989, când în unitățile școlare făceau curat elevii, iar focul în sobe era făcut de profesori. La asta se refereau cei din PNL când voiau să depolitizeze sistemul? Adică pilele PSD sunt femeile de serviciu și fochiștii? Nu vor să recunoască faptul că nu au știut să construiască un buget, iar azi avem uriașe sincope”, a subliniat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, în cadrul conferinței de presă susținute în cursul zilei de vineri, 17 ianuarie 2020.
Potrivit informațiilor primite din teritoriu, conducerea ISJ Maramureș a transmis directorilor de școli să meargă cu „jalba în proțap” la primari, să le asigure plata pentru personalul auxiliar, însă acest lucru nu este posibil.
Șeful administrației județene a arătat că, în ultimii trei ani și jumătate, solicitările de finanțare transmise de către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș către Consiliul Județean au fost finanțate în proporție de 100%, iar astăzi, Guvernul PNL nu are capacitatea de a asigura în Bugetul de Stat, pentru școlile din România, sumele necesare pentru plata fochiștilor și a femeilor de serviciu.
Și Sindicatul Liber din Învățământ, filiala Maramureș s-a arătat revoltat de situație, mai ales că legea nu permitea o altă soluție.
„Până în 31 decembrie 2018, posturile au fost blocate de prevederile OUG 90/2017 aprobată prin Legea 80/2018. În anul 2019, solicitările unităților școlare privind angajările, respectiv aprobarea scoaterii la concurs, au fost respinse pe motivul că nu se încadrează în costul standard. La ora actuală, aceste posturi sunt în state de funcții aprobate, ele au apărut ca urmare a ieșirilor din sistem prin pensionare sau din alte motive. Singura modalitate de a fi ocupate începând cu anul 2017 a fost detașarea, iar procedura de scoatere la concurs se putea face doar prin memorandum la Ministerul Educației. Din informațiile transmise de liderii SLIMM, 128 de persoane se află în situația încetării de drept a contractului de muncă, începând cu data de 9 ianuarie 2020. Ministerul Educației a anunțat că 1,53% din personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din școli și grădinițe va fi afectat, ceea ce înseamnă că peste 1.200 de persoane vor avea posturile „vacantate”, în așteptarea concursului”, a arătat președintele SLI Maramureș, Ioana Petreuș.
Soluţia deblocării situației este detașarea de la o instituție publică la alta, până la organizarea concursurilor. De altfel, directorii unităților de învățământ au început să transmită către Inspectoratul Școlar documentele de avizare în vederea organizării concursurilor.
ISJ Maramureș arată într-un comunicat că: „Referitor la situația generată de aplicarea OUG nr. 1/2020, vă informăm că la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, potrivit raportărilor centralizate din teritoriu, sunt 127 de posturi didactice auxiliare și nedidactice vacantate, din care 56,5 de posturi vacante unice, pentru care unitățile de învățământ au primit aviz pentru ocuparea acestora prin concurs, conform HG 286 din 23.03.2011 cu modificările și completările ulterioare și OUG 114 din 28.12.2018.
Dorim să vă informăm că până în 31 decembrie 2018 posturile au fost blocate de prevederile OUG 90/ 2017 aprobată prin legea 80/2018. În 2019 s-ar fi putut organiza concurs și astfel, colegii noștri ar fi devenit angajați pe perioadă nedeterminată pe posturile pe care le-au ocupat prin detașare.
La solicitarea domnilor directori, respectând prevederile legale, toate posturile astfel vacantate vor fi ocupate prin concurs, în perioada următoare, pe perioadă nedeterminată, fapt care va conferi stabilitate angajaților”.
Istoricul Marius Oprea, dat afară de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului pe care l-a fondat în 2005
Istoricul Marius Oprea nu mai poate lucra la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a fondat în 2005. În 2010 a fost dat afară pe „motive politice”, conducerea a refuzat să-i scoată postul la concurs, iar acum legislaţia interzice detaşările de la privat la stat.
„În anii mei de maturitate, mi-am aplecat preocupările și energia asupra victimelor comunismului din România, asupra torționarilor lor și, mai ales, am îndrăznit să merg până acolo încât să fac un pas înainte, trecând la aducerea la lumină a osemintelor celor îngropați fără cruce, după ce au fost uciși sau au murit în temniță. În acest scop, am reușit, în 2005, să înființez o instituție specializată, și anume Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, în subordinea primului ministru. L-am condus până în 2010, când am fost eliberat din funcție «din motive politice».
Am fost reîncadrat la institutul pe care îl creasem în 2012 și până acum o săptămână am lucrat acolo, ca «detașat în interes de serviciu». Vreme de șapte ani, nu mi s-a scos la concurs postul în care am fost încadrat în toți acești ani. Iar acum, în condițiile în care detașările «de la privat la stat» au fost sistate, am fost automat scos din IICCMER.
De o săptămână sunt, deci, șomer – chiar dacă nu «pe hârtie», unde figurez în continuare ca angajat la «Observator cultural», prin bunăvoința prietenilor mei de acolo. Dar de fapt, prin imposibilitatea de a-mi continua proiectele și menirea într-un cadru instituțional, ca să nu mai vorbesc de brusca lipsire de venituri (să nu vă închipuiți că erau mari, dar pentru mine salariul de cercetător, cu 30 de ani vechime și doctorat, de 3.600 de lei «în mână» era principala sursă de venit). Căci asta sunt de fapt, un șomer fără drept la ajutor de șomaj.
Mă doare mai puțin pierderea unui salariu, decât lipsa unei perspective de a-mi continua munca, așa cum am făcut-o până acum. Am înțeles de la noua conducere a Institutului, cu care m-am întâlnit astăzi, că nu se preconizează, cel puțin în viitorul apropiat, să mi se scoată vreun post la concurs. Ar fi fost prea frumos ca să facă acum domnișoara Toader, care mă vedea la față pentru prima oară, ceea ce nu s-a făcut înainte – și anume, să pot da concurs, legal, pe postul pe care l-am ocupat șapte ani. Ani în care, dacă e să dau crezare ecourilor din presă și oamenilor care încă mă mai opresc pe stradă să mă felicite, sau să-mi mulțumească, mi-am făcut datoria și mi-am împlinit totodată destinul, după toate puterile mele.
Am rămas, deci, la 55 de ani, șomer, cu o mare de promisiuni și cu o singură certitudine: în România, nu contează ceea ce faci. Sau nu în fața oamenilor care au pâinea și cuțitul în mână. Sunt liniștit însă că a contat și contează în fața lui Dumnezeu. Și ce am făcut și voi face eu, și ce au făcut și fac ei”, a spus Marius Oprea.