• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Iunie , 2013

Habemus constructor!

După numeroase piedici şi amânări, unul dintre proiectele vitale ale judeţului va demara. „Circuitul bisericilor de lemn” trebuia să fie demarat în 2011, însă, abia acum s-a reuşit atribuirea contractului de execuţie.  

 
 
 

După o întârziere de circa doi ani, în sfârşit proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, în valoare de peste 20 de milioane de RON, va demara.

Pornit cu stângul în urmă cu câţiva ani, proiectul a fost amânat şi răs-amânat din numeroase motive. Pe scurt, din indolenţă.

Una dintre cauze era faptul că elaborarea şi transmiterea documentelor solicitate de ADR Nord-Vest şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se făceau cu viteza melcului. Apoi, proiectul tehnic avea carenţe grave. Şi, mai mult, unul dintre obiective, biserica din Ieud, a fost prins şi în alt proiect de finanţare. Proiectul este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional (axa 5: „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, domeniul 5.1: „Restaura-rea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”). Valoarea totală se ridică la 20.233.536 RON.

O „căruţă” de bani pentru un obiectiv măreţ: creşterea gradului de accesibilitate a turiştilor la cele 16 biserici de lemn din Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Călineşti, Copalnic Mănăştur, Cărpiniş, Deseşti, Ieud, Ocna Şugatag, Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea, Săcălăşeni, Şişeşti, dezvoltarea infrastructurii conexe zonei turistice şi consacrarea acestora ca destinaţie turistică prin deularea unor acţiuni de promovare şi informare.

 

Prima piedică a fost faptul că AEDLIS PROIECT SRL nu a prevăzut în proiect o serie de lucrări cum ar fi platformele de parcare, forma şi structura gardurilor şi nu a inclus nici studiile hidrologice. De asemenea, nici echipa de implementare, nici consultantul tehnic nu au stipulat cu exactitate în documentaţie lucrările necesare în localitatea Ieud, unde proiectul prevede reabilitarea unor tronsoane de drum incluse şi într-un alt proiect cu finanţare europeană! Ori, se ştie că un obiectiv nu poate primi două finanţări.

De asemenea, şi echipa de implementare se pare că a avut ceva lacune, deoarece documentele înaintate ADR Nord-Vest au fost întocmite defectuos: au lipsit acte, clarificări tehnice, nu a fost corelată partea economică cu modificările propuse etc. Astfel că a fost nevoie în repetate rânduri de completări şi adăugări, fapt care a şi cauzat probabil neaprobarea până în prezent a dosarului la nivelul Ministerului Dezvoltării. Au urmat apoi alte „hopuri” legate de licitaţii. Prima a fost anulată. Abia acum s-a reuşit însă desemnarea unui câştigător şi semnarea contractului.

 

Reprezentantul legal al firmei S.C. Technocer SRL – Lugoj, Florin Măran, a fost prezent Consiliul Judeţean Maramureş, pentru a semna contractul de executare în vederea construirii centrelor de informare turistică din proximitatea celor 16 biserici de lemn care sunt cuprinse în proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”. Firma S.C. Technocer SRL – Lugoj a fost desemnată câştigătoare a unui prim lot de lucrări, în urma licitaţiei electronice desfăşurate pe SEAP.

 

Valoarea contractului semnat este de 6,1 milioane lei, urmând ca lucrările să înceapă în maximum 15 zile. Lucrările constau în executarea unor căsuţe de lemn, amplasate pe fundaţii de beton şi racordarea lor la utilităţi. Termenul de finalizare a lucrării este de 16 luni, însă Florin Măran este de părere că aceasta se va putea termina mai devreme decât termenul stabilit. „Suntem o firmă cu o cifră de afaceri de 35 milioane euro pe an, avem experienţă în lucrări de anvergură şi, sper că vom reuşi finalizarea centrelor de informare   într-un timp mai scurt decât termenul prevăzut în contract.” – a declarat Florin Măran.

În discuţia pe care a avut-o cu reprezentantul firmei câştigătoare, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a ţinut să precizeze că nu va accepta nici un rabat de la prevederile contractuale.

 

Proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” are ca scop punerea în valoare a bisericilor de lemn din Maramureş pentru următoarele 16 localităţi: Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Budeşti, Călineşti, Copalnic-Mănăştur (sat Cărpiniş), Deseşti, Ieud, Ocna Şugatag (Sat Şugatag), Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea, Săcălăşeni, Şişeşti, Plopiş.

Se doreşte, de asemenea, facilitarea accesului spre aceste monumente prin reabilitarea structurii rutiere din proximitatea lor, prin amenajarea unor parcări, prin reabilitarea împrejmuirilor monumentelor şi prin realizarea unui iluminat arhitectural care să pună în valoare aceste monumente.

 
 

Cine e constructorul?

 

Potrivit presei timişene, S.C.Technocer SRL – Lugoj a crescut ca piticul din poveste, din contracte grase cu statul. Bănăţenii Florin şi Dorin Măran sunt cei care au revendicat peste 11.000 de hectare de pădure din judeţul Timiş, care au aparţinut marelui industriaş interbelic Max Auschnit. O afacere de peste 50 milioane de euro.

Societatea a derulat mai multe contracte cu primăriile şi autorităţile judeţene timişene în special, dar şi în domeniul silvic. Potrivit presei, numai afacerile cu Direcţia Silvică Timiş s-ar cifra anual în jurul sumei de 2 milioane de euro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.