Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Guvernul salvează depozitul de la Fărcașa: 136 de milioane de lei alocați pentru managementul deșeurilor, în Maramureș
Guvernul a alocat, săptămâna trecută, 136 de milioane de lei pentru depozitul de deșeuri de la Fărcașa, unul dintre proiectele eșuate al mandatului președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. În ultima ședință de guvern s-a adoptat o ordonanță de urgență prin care au fost date fonduri pentru finalizarea acestui proiect vital pentru județul nostru.
Guvernul a luat în calcul faptul că exista un risc foarte mare de nefinalizare a proiectului, din cauza proastei gestionări, fapt ce ar fi determinat Comisia Europeană să ceară returnarea tuturor banilor cheltuiți din fonduri europene pentru acest obiectiv.
Prin ordonanță de urgență, depozitul de deșeuri din Maramureș a primit cea mai mare alocare din partea Guvernului PNL, peste 136 de milioane de lei, pe lista adoptată în ședința executivului fiind alte 8 proiecte aflate în situații similare. Suma totală pusă la dispoziție de către Guvern, din bugetul de stat, este de peste 350 de milioane de lei. Banii vor fi dați prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene.
Depozitul de deșeuri de la Fărcașa a fost vizitat recent de către ministrul Mediului, Costel Alexe, care a constatat la fața locului că modul în care autoritățile județene gestionează acest domeniu reprezintă o bătaie de joc incredibilă la adresa maramureșenilor. „Conducerea PSD de la Consiliul Județean poartă întreaga responsabilitate pentru faptul că este foarte posibil ca cei de la Comisia Europeană să ne ceară banii înapoi, sau să ne trezim cu o procedură de infringement soldată cu amenzi de sute de mii de euro pe zi. Ce fac, în timpul ăsta, autoritățile județene? Deschid depozite temporare, o soluție de compromis ineficientă și cu costuri mari pentru mediu și pentru maramureșeni”, a declarat ministrul Mediului.
Principalul responsabil pentru eșecul acestui proiect este președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea. În 2016, când a câștigat președinția Consiliului Județean, a anunțat că în 6 luni depozitul de deșeuri va fi funcțional. Au trecut patru ani și depozitul tot nu este finalizat.
Președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, a taxat proasta gestionare a acestui proiect de către conducerea CJ: „Nu putem lăsa ca maramureșenii să sufere din cauza incompetenței PSD. Județul Maramureș are mare nevoie de un sistem integrat pentru deșeuri, este un proiect în care s-a investit mult până în prezent și de aceea, în urma unei analize serioase la nivelul guvernului, am decis să alocăm o sumă importantă pentru acest proiect, peste 136 de milioane de lei.
Cu siguranță, maramureșenii vor taxa proasta gestionare a acestui proiect de către Gabriel Zetea, care a promis multe, dar nu a făcut mai nimic.
Acum, noi am alocat banii necesari finalizării proiectului pentru că exista și riscul ca cei de la Comisia Europeană să ne ceară toți banii cheltuiți până acum cu acest proiect.
Sper ca domnul Zetea și echipa de conducere din Consiliul Județean să se concentreze pe acest proiect și să îl finalizeze. Nu mai au nicio scuză, am alocat toți banii necesari, iar CJ Maramureș va putea chiar recupera sume cheltuite din bugetul local pentru acest proiect. Vom veghea însă și la modul în care sunt cheltuiți banii publici pentru depozitul de deșeuri de la Fărcașa, deoarece vorbim de banii românilor și de nevoia de a finaliza, în cele mai bune condiții, un proiect de care maramureșenii au mare nevoie”.
Potrivit secretarului de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Călin Bota, președinte PNL Baia Mare, banii pentru finalizarea proiectului vin exclusiv de la bugetul de stat: „Gabriel Zetea nu mai poate spune că Guvernul PNL nu sprijină județul Maramureș. Prin această ordonanță de urgență, județul Maramureș primește peste 136 de milioane de lei pentru a finaliza un proiect pe care Gabriel Zetea a demonstrat că nu are capacitatea de a îl duce la bun sfârșit. E un ajutor direct pentru maramureșeni, deoarece banii vin din bugetul de stat, prin Ministerul Fondurilor Europene, și mă bucur că reușim să reparăm lucrurile stricate de PSD în județ”.
Investiția de la Fărcașa, începută în anul 2010, are termenul de finalizare depășit cu 5 ani și a fost un sac fără fund al pompării de bani europeni, costurile urcând de la 50 de milioane de euro la circa 70 de milioane de euro, iar cu această alocare de noi resurse ajunge la 100 de milioane de euro.
La Sârbi-Fărcașa se prevede construirea pe o suprafață de 11,8 hectare a unui depozit ecologic de deşeuri conform normelor UE, compus din 4 celule, având capacitate totală de stocare a deșeurilor de aproape 2 milioane de metri cubi. Celulele de depozitare a deșeurilor sunt prevăzute cu sisteme de colectare, transport şi tratare levigat şi a apelor uzate, precum și a biogazului.