Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Guvernul pregătește măsuri economice importante pentru perioada post-pandemie
Prioritățile guvernului în această perioadă sunt axate pe asigurarea sănătății românilor și pe măsuri care să ajute economia grav afectată la nivel mondial de criza COVID-19.
Cabinetul Orban implementează deja un prim pachet de măsuri de care beneficiază angajații și angajatorii. E vorba de șomaj tehnic plătit de guvern, amânarea plății ratelor la credite, scheme de ajutor pentru întreprinderi mici și mijlocii. Rectificarea bugetară adoptată în ultima ședință de guvern prevede creşterea plafonului pentru creditele garantate de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar pentru investiţii pentru cât mai multe întreprinderi mici şi mijlocii. Aceste credite au dobânda subvenționată și sunt garantate de către stat.
În prezent, guvernul lucrează la un al doilea pachet de măsuri pentru repornirea economiei după această criză generată de pandemie. După șomajul tehnic, guvernul are în plan să suporte parţial, din bugetul fondului de şomaj, salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi vor fi reangajate în momentul în care vârful pandemiei va trece şi activităţile economice vor fi repornite. E o măsură care salvează afaceri și locuri de muncă, contribuind la repornirea motoarelor economice.
Planul de redresare a economiei prevede și o creştere semnificativă a investiţiilor publice, pe piaţa construcţiilor fiind estimată o nevoie de cel puţin 200.000 de noi angajaţi. De asemenea, agricultura este un domeniu cu un potenţial foarte mare, pe care guvernul îl va sprijini prin măsuri concrete și prin investiții directe.
Rectificare bugetară cu accent pe sănătate și măsuri sociale
Prima rectificare bugetară din acest an vizează acoperirea costurilor sociale generate de pandemie și a cheltuielilor din domeniul sanitar.
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale primeşte 8,104 miliarde de lei, din care, în principal, 1,889 miliarde de lei pentru indemnizaţii în urma suspendării activităţii conform OUG nr.30/2020, iar 6,042 miliarde de lei reprezintă transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.
Ministerul Sănătăţii primeşte în plus 3,796 miliarde de lei lei, care vor fi repartizaţi astfel: 740 milioane de lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziţii în regim de urgenţă de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susţinerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2; 250 milioane de lei pentru suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanţare rambursabilă; 2,791 miliarde de lei pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni Generale va fi suplimentat cu 3,215 miliarde de lei, din care 3 miliarde de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi 200 milioane de lei pentru schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei primeşte în plus un miliard de lei pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală.
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne va beneficia de fonduri suplimentare de 586,2 milioane de lei per sold, pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2, fondurile suplimentare fiind de 680 milioane de lei, astfel: 200 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă; 480 milioane de lei pentru stocuri de urgenţă medicală, în baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Poliţiei de Frontieră Române, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi IGSU, care participă la acţiuni de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor primeşte fonduri de 135 milioane de lei reprezentând subvenţii acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 100 milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare garanţiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor primeşte 34,7 milioane de lei pentru achiziţia de către direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de echipamente de protecţie şi materiale de dezinfecţie necesare desfăşurării activităţii în condiţii de siguranţă.
Pentru Ministerul Afacerilor Externe sunt alocaţi, la rectificare, 6,5 milioane de lei, în special pentru acoperirea cheltuielilor transportului în România a cetăţenilor români aflaţi în carantină pe teritoriul altor state.
Ionel Bogdan: „Există voință și viziune pentru a trece cât mai repede peste această criză”
Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, are un mesaj ferm pentru cetățeni și pentru antreprenori: „Mesajul meu pentru mediul de afaceri, dar și pentru cetățeni, este acesta: trecem printr-o perioadă grea, dar România se va recupera, medical și economic. Aveți încredere în acțiunile Guvernului. Există voință și viziune pentru a trece cât mai repede peste momentul dificil în care ne aflăm. Facem eforturi zi de zi pentru a reveni la normalitate.
Pentru că suntem în Săptămâna Mare, vreau să le urez maramureșenilor și tuturor românilor să nu-și piardă credința și speranța. Vom trece și peste acest moment complicat. Le doresc tuturor un Paște liniștit, cu lumină în suflet și încredere în viitor”.