• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 August , 2013

Greşeli de 13 milioane de Euro

O suprafaţă declarată eronat, sau nişte bani pentru „înmormântare” nedeclaraţi. Nişte greşeli aparent inofensive, dar plătite scump de maramureşeni. Numai datele strecurate în declaraţiile APIA de fermieri se cifrează la 13 milioane de euro, bani pe care maramureşenii trebuie să-i restituie.

 
 
Nu avem cazuri răsunătoare de fraude pe bani europeni sau pe banii statului, dar avem greşeli mici şi dese care însumate înseamnă milioane de Euro. O greşeală minoră, aparent inofensivă, poate însemna bani buni, care trebuie restituiţi, şi executări silite. Au păţit-o mii de maramureşeni cu ajutoarele de încălzire. Motivul? Cei mai mulţi nu au declarat că şi-au adunat la CEC, cu greu, câţiva lei pentru înmormântare. Finanţele i-au descoperit, iar acum trebuie să dea banii înapoi.
De departe, însă, cele mai frecvente şi mai costisitoare „greşeli” cu iz de fraudă au loc în rândul beneficiarilor de subvenţii APIA. Din 2007 până acum, banii pe care fermierii maramureşeni au trebuit sau trebuie să-i restituie se ridică la 13 milioane de Euro. E mult, e puţin?
Directorul APIA Marmureş, Florin Urs, spune că nu, suma reprezintă numai 2% din totalul plăţilor efectuate în Maramureş. Numai că valoarea plăţilor nelegale şi implicit a banilor pe care fermierii maramureşeni vor fi nevoiţi să-i restituie nu e neapărat aceasta, deoarece controalele se efectuează pe eşantioane. Aşa că, o plată încasată nelegal anul cesta poate fi depistată abia peste 5 ani: „Am recuperat peste 11 milioane de Euro. Nu-s considerate fraude sunt plăţi necuvenite, deoarece la controale ulteriore s-a dovedit fie că acei fermieri aveau suprafaţa mai mică, fie că acea suprafaţă nu era lucrată corespunzător, nu şi-au îndeplinit toate condiţiile pe care şi le-au asumat la cererea de sprijin şi care erau prevăzute de lege. Nu toţi fermierii, 40.000 câţi depun cerere   într-un an, sunt controlaţi, ci doar un eşantion. Unii mai primesc bani şi la controalele ulterioare, se dovedeşte că nu e chiar aşa cum zic ei, şi banii se iau înapoi. Dacă au angajamente multianuale, sigur că se iau şi din urmă. Sunt vreo 8000 de dosare. Un fermier poate avea 5 dosare”.
 
Cum se restituie sumele? Urs explică: „După ce primesc titlu executoriu, ei pot să plătească, dacă nu plătesc şi au bani pe campania curentă li se deduce de acolo, şi majoritatea au. Dacă nu au cereri şi nici nu plătesc, li se trimite dosarul la ANAF şi urmează procedura de executare silită. Nu sunt cazuri deosebite. De obicei plătesc, dacă nu au bani, aşteaptă până la data următoare. Dacă trec 30 de zile de la înştiinţare, se percep dobânzi. Scuza: nu şi-au măsurat terenul. El declară sub semnătură că toate datele sunt reale şi valabile. Invocă că n-o apucat să-l cureţe, a vrut, dar n-a apucat. Unde sunt probleme mai mari, fraude, acolo sunt penale, ajung la procuratură, la DNA, la Antifraudă”.
 
Chiar în această perioadă se efectuează controale la beneficiarii de subvenţii, aşa că suma ar putea fi mult mai mare de 13 milioane de Euro:
„Acum iar avem controale pe teren, în jur de 350, şi vreo 1200 sunt verificaţi prin teledetecţie. În septembrie facem controale administrative şi avem şi rezultatele. Le spuneam încă din 2007 că, dacă sunt corecţi, n-o să aibă probleme. Cei care se bucură că primesc bani şi nu lucrează o să aibă probleme şi peste 5, şi peste 20 de ani, că se fac controale încrucişate. Tot ce se face şi se plăteşte rămâne înregistrat. Am plătit peste 350 de milioane, 13 milioane nu e numai 2%, nu e mult”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.