Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Gala muzicii folk „Floare de colţ”, ediţia 2014
Spectatorii, invitaţii, specialiştii şi organizatorii au apreciat nivelul artistic al folkiştilor, repertoriul, ţinuta, interpretarea, dar şi organizarea impecabilă a manifestării. Succesul din acest an este o garanţie că acest festival va deveni o tradiţie la Sighetu Marmaţiei, ţinând seama că de aici, din Maramureşul Istoric, au pornit doi dintre cei mai apreciaţi cantautori din România: Ştefan Hruşcă şi Ducu Bertzi, artişti ce au avut un rol important în promovarea muzicii folk în ţară şi în străinătate.
În deschiderea spectacolului, organizatorii au pregătit un slide cu imagini de la prima ediţie, având ca suport muzical şlagărul cantautorului Ducu Bertzi - „Floare de colţ”. Gala folk a fost deschisă de tinerii artişti locali Nicolae Boico, Ilinca Pleş, Daniela Răceală, Anca Corneştean, elevi ai Şcolii de artă „Gheorghe Chivu”, clasa profesorului Gheorghe Şteţca. Adrian Ivaniţchi, Florin Săsărman, Zoia Alecu, Radu Gheorghe, Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă au oferit un spectacol de neuitat.
Ducu Bertzi a demostrat măiestrie artistică desăvârşită entuziasmând publicul care l-a primit cu toată dragostea! În prima seară a fost prezentat un moment dedicat poetului George Ţărnea, a cărui voce s-a auzit vorbind depre legătura poetului cu Maramureşul, cu artiştii Ştefan Hruşcă şi Ducu Bertzi, moment ilustrat cu fotografii document !
Cea de-a doua gală a început cu lansarea unui CD de debut al Ştefaniei Iacob din Botoşani. Alina Manole a avut o prestaţie excepţională împreună cu orchestra sa, prezentând o variantă de jazz a folkului. Recitalul susţinut de Jul Baldovin şi Mircea Vintilă le-a amintit cunoscătorilor faimoasele spectacole din anii de glorie a muzicii folk.
Au urcat în scenă: primarul municipiul Sighetu Marmaţiei Ovidiu Nemeş, cetăţeanul de onoare şi organizator al festivalului, Ducu Bertzi, Dan Pralea, managerul Centrului Cultural şi prof. dr. Ioan Dorel Todea, care au evocat cei 40 de ani de activitate artistică a lui Ştefan Hruşcă, al cărui debut a avut loc la Sighetu Marmaţiei, atunci când câştiga drept premiu o chitară, pornind şi el ca Ducu Bertzi pe drumul afirmării artistice. Regalul Ştefan Hruşcă a însufleţit publicul, care parcă nu ar mai fi plecat de la spectacol!
Directorul de program al ediţiei din acest an a fost Dana Andronie, iar director artistic, Ducu Bertzi.
Organizatorii Galei muzicii folk -„Floare de Colţ” au fost şi vor fi: Consiliul Local Sighetu Marmaţiei, primarul Ovidiu Nemeş, Centrul Cultural Sighet şi Asociaţia Interculturală Ducu Bertzi, având ca sponsor principal Banca Naţionala a României.
Managerul Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, Spiridon Pralea, a declarat că ediţia a II-a, Gala muzicii folk „Floare de colţ” – 2014 a fost un succes din toate punctele de vedere: „în primul rând că nu a plouat - deci vremea a fost peste vremuri, adică foarte bună pentru spectacol în aer liber , în al doilea rând, prestaţia artiştilor invitaţi a fost una excepţională, în al treilea rând, publicul a fost deosebit, au fost prezenţi adevăraţii iubitori ai muzicii de calitate, sigheteni, dar şi oaspeţi din alte ţări, din localităţile din Transcarpatia, au onorat într-un număr mare spectacolele prezentate în cele două zile ale festivalului şi, în al patrulea rând, am avut privilegiul ca începând din acest an să ne bucurăm de sprijinul Băncii Naţionale a României“.
Cât priveşte ediţia următoare, Spiridon Pralea a spus că: „La anul va fi şi mai bine ! Am acumulat experienţă, am format un colectiv alcătuit din persoane de la Centrul Cultural Sighet, dar şi specialişti de la Bucureşti şi tehnicieni din Baia Mare - o adevărată echipă de profesionişti! Ne bucurăm de sprijinul direct al Consiliului Local Sighetu Marmaţiei, al primarului Ovidiu Nemeş, de cel al lui Ducu Bertzi, ba chiar de concursul marii familii a folkiştilor din ţară!
Mulţumesc pe această cale tuturor celor care şi-au adus contribuţia la succesul acestei manifestări culturale de talie naţională! Vă aşteptăm la anul! Veniţi şi nu veţi regreta!”
Jul Baldovin este câştigătorul premiului-„valiza” la cea de-a II-a ediţie a Galei muzicii folk la Sighetu Marmaţiei!
Jul Baldovin este unul dintre cei mai tehnici instrumentişti de folk din România, el abordând şi un gen instrumental complex numit fingerstyle.
Iulian Baldovin s-a născut în 6 iulie 1979 la Iaşi. Cântă de la vârsta de 13 ani, adesea ca instrumentist sau backing vocal. În 1996 înfiinţează grupul Cristal, participă la primul festival concurs, alături de George Baldovin şi Ovidiu Maxim; grupul obţine Premiul Special al Juriului.
- Festivalul Naţional de Folk „Meşterul Manole”,Piteşti 1996 – Marele Premiu
- Festivalul naţional de Folk „Floare de ger”, Calafat 1996 – Premiul I
- Festivalul Naţional de Folk „Portative folk”,Iaşi 1996 – Premiul I
- Premiul special al asociaţiei folkiştilor din Republica Moldova, Chişinău – 1996
- Festivalul naţional de Folk „Portative folk II”, Iaşi 1997 – Premiul I
- Festivalul Naţional de Folk „Clepsidra iernii”, Zalău 1998 – Marele Premiu
- Premiul Galei muzicii folk la Sighetu Marmaţiei, ediţia 2014.
Din 2005 cântă alături de George Baldovin. Cei doi participă sub numele „Baldwin brothers” la festivaluri concurs din ţară şi la festivaluri internaţionale în Slovenia, Austria, Italia sau Croaţia.
- Festivalul Naţional de Folk “Portative folk III”, Iaşi 1998 – Premiul II
- Festivalul Naţional de Folk “Floare de ger”, Calafat 1998 – Premiul III
- Festivalul Naţional de Folk “Poarta sărutului”, Tg Jiu,2005 – Premiul I
- Festivalul Naţional de Folk „Anonimul, Sf.Gheorghe 2006 - Marele premiu (alături de George Baldovin)
- Festivalul National de Folk “Voci tinere”, Caracal 2006 - Marele Premiu (alături de George Baldovin)
- Festivalul Naţional de Folk.”Folk Târgovişte I” , 2008 - Premiul special pentru tehnică instrumentală
Din 2006 cântă „fingerstyle”. Nume ce pot fi asociate cu acest gen: Don Ross, Chet Atkins, Tommy Emmanuel, Leo Kottke. Andy McKee and Newton Faulkner. Are colaborari cu Prefix 032, Liviu Nichita, Cătălin Ungureanu, Edi Brinca, Cătălina Beta, Ovidiu Mihailescu, Ioan “Niki”Oagan”, Sorin Minghiat, Maria Gheorghiu şi Mircea Vintilă.