• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Noiembrie , 2020

Gabriel Zetea (PSD): „Guvernul Orban măsluiește raportările COVID pentru a justifica organizarea alegerilor”

 

Președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, candidatul social-democraților maramureșeni pentru Parlamentul României susține că Guvernul Orban măsluiește raportările COVID-19 pentru a putea justifica organizarea alegerilor.

 

 

„Au schimbat procedura de raportare pentru a putea manevra datele în funcție de discursul lui Iohannis. Noul sistem de raportare este folosit pentru ca datele transmise public să susțină afirmațiile mincinoase ale lui Iohannis despre rezultatele măsurilor luate de Guvernul PNL. Bolnavii neraportați zilnic există, însă sunt înghesuiți la grămadă în secțiile ATI care nu mai fac față și care ajung să omoare, în loc să salveze vieți. Specialiștii au adus dovezi clare despre modul cinic în care guvernul omite de la raportare un număr de cazuri în zilele în care se depășește cifra de 10.000 de îmbolnăviri noi și le adaugă apoi, în zilele în care se fac mai puține teste și în care numărul cazurilor noi este mai mic”, susține candidatul PSD Maramureș pentru Camera Deputaților și vicepre­ședinte PSD național pe domeniul infrastructură, Gabriel Zetea.

Cercetătorul Octavian Jurma a analizat problema numărului de cazuri nealocate, prezent în fiecare raportare zilnică a Grupului de Comunicare Strategică (GCS), iar cei de la Graphs.ro au folosit Legea lui Benford pentru a arăta cum autorităţile adaugă sau scot cifre din bilanţ, după cum consi­deră oportun pentru mesajele lui Orban și ale lui Iohannis.
 
Ce se întâmplă cu numărul „cazurilor nealocate?”
Autorităţile au decis, pe 15 octombrie, să nu includă focarele în raportările zilnice referitoare la numărul de noi infectări și să nu țină seama de persoanele rezidente dintr-o localitate, ci doar de cei care domiciliază acolo. Ambele decizii au ca rezultat scăderea „din pix” a incidenţei în localităţi şi o manipulare a dimensiunii reale de răspândire a SARS-CoV-2. GCS raportează, în fiecare bilanţ zilnic, o variabilă numită „numărul de cazuri nealocate” la sfârşitul listei cu noile infectări prezente în fiecare judeţ. Cercetătorul a arătat, într-un articol, că în acest fel autorităţile pot spune că România a intrat în zona de platou a epidemiei, pentru a arăta că măsurile pe care le-au luat au avut succes.
„De la începutul epidemiei au existat mici diferenţe între totalul pe judeţe şi totalul naţional. Aceste diferenţe erau reconciliate prin atribuirea acestor cazuri unei categorii etichetată «-» sau un judeţ fictiv «judeţul 43». Este important să înţelegem că acestea erau cazuri care rămâneau permanent nealocate, astfel încât apariţia lor avea un impact nesemnificativ asupra curbei epidemice. Din data de 3 noiembrie, însă, apare un număr uriaş de cazuri nealocate temporar care se adaugă la numărul celor nealocate permanent. În raportul oficial, rubrica «-» este înlocuită cu «cazuri noi nealocate (temporar) pe judeţe» şi primim o explicaţie că acest artefact se datorează «modificărilor aduse platformei electronice». După 3 noiembrie, numărul de cazuri noi raportate la nivel naţional este sistematic mai mare decât numărul cumulat de cazuri noi pe judeţe. La finalul săptămânii trecute avem un excedent de aproape 5.000 de cazuri noi. De exemplu, dacă joi au fost 8.536 de cazuri s-au raportat în fapt 10.142, prin adăugarea a 1.701 de cazuri care au putut fi alocate judeţelor. Vineri s-au raportat 9.489 în loc de 10.163, cazuri prin scăderea a 674 de cazuri care s-au alocat judeţelor din «rezervorul» de cazuri nealocate”, a explicat Octavian Jurma pentru „ade­vărul.ro”.

Cercetătorul spune că acesta este un sistem care produce ceaţă statistică şi corupe datele zilnice, dar păstrează totalul general corect. „E ca şi cum un bancher ar lua şi ar adăuga bani în fiecare zi din depozitele celor 42 de clienţi ştiind că la un eventual control poate să arate că banii lipsă sunt în seiful băncii şi îi va pune la loc când are timp să îi numere. Avantajul acestui sistem este că lucrezi cu banii clientului, dar niciodată nu eşti pe minus, deci nu poţi fi acuzat de furt”, explică Octavian Jurma.
Explicaţia autorităţilor pentru numărul cazurilor nealocate este următoarea: „Facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate şi centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul DSP să fie realizată ancheta epidemiologică şi atribuite cazurile pozitive judeţu­lui/localităţii de care aparţin persoanele infectate”, potrivit „adevărul.ro”.

„Și așa ajungem să fim furați în continuare de acești incompetenți care fac orice pentru a nu pierde guvernarea. Singura lor grijă, astăzi, este ca alegerile să aibă loc la termen, sperând că vor putea să mintă și să fure românii încă patru ani. Este momentul să le spunem: STOP! acestor șarlatani cărora nu le pasă decât de interesele lor și
nicidecum de problemele româ­nilor”, a conchis șeful PSD Ma­ramureș, Gabriel Zetea, candidat pentru Camera Deputaților în noul Parlament.

 

Materiale electorale la comanda PSD Maramures, cod AEP 11200020, tipărit de NEW MEDIA SRL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.