• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 21 Mai , 2019

„Fumul” unei găuri de miliarde de euro în bugetul statului: Contrabanda cu țigări

Săptămâna trecută, un cio­ban din Săpânța a desco­perit un elicopter Kamov Ka 26, producţie rusească, fără nicio inscripție, prăbuşit. În epava aparatului de zbor a fost descoperit cadavrul pilotului Dimitri Evghenevic Kostikov, din Belarus, comandantul adjunct al echipei de elicoptere din Minsk.

Anchetatorii cred că ar fi fost vorba despre un transport important de contrabandă de ţigări, care ar fi fost livrată în România. La întoarcere, pilotul ar fi uitat să ridice cârligul macaralei, care, din cauza altitudinii joase, ar fi agățat vârful copacilor și ar fi prăbușit elicopterul. Aparatul nu avea nici autorizație de zbor și se consideră că a violat spațiul aerian. Din această cauză nu este exclusă nici varianta spionajului. Oricum, până când anchetatorii vor elucida misterul, rămâne penibilul situației: exact de ziua Europei, când România cerea la Summit-ul de la Sibiu aderarea la spațiul Schengen, este descoperită o dovadă în plus că frontiera UE din Nord este extrem de vulnerabilă, putând fi violată de contrabandiști, spioni sau teroriști, fără ca cineva să afle, cu excepţia unei tragedii cum a fost cea de la Săpânța.
Se presupune că pentru pilotul din Belarus nu ar fi fost primul transport în România și, dacă elicopterul nu
s-ar fi prăbușit, nimeni nu afla nimic. De altfel, poate fi doar o mică piesă dintr-un imens puzzle infrac­țional, transfrontalier.

La nivel național, pierderile din bu­ge­tul statului cauzate de contra­bandă sunt cifrate la peste 7 miliarde de euro. Iar zonele cele mai vulne­rabile rămân cele de la frontiera de nord, cu Ucraina, şi la frontiera de est, cu Republica Moldova. O analiză făcută recent arată că anul trecut, cele mai multe ţigări de contrabandă au intrat din Republica Moldova, peste 19 procente. Alte 17 procente, adică 750 de milioane de ţigarete, au intrat ilegal din Ucraina. Specialiştii spun că fenomenul nu poate fi controlat în totalitate. Nini Săpunaru, fost director al Autorităţii Naţionale a Vămilor declara presei că: „Vă dau un exemplu. Un transport, nu cu o cantitate mare de ţigări, vă spun că la un Tir, în jur de 1000 de baxuri, pierderea pentru bugetul de stat este de 1.350.000 de euro. Contrabandiștii din zona Maramu­reş, frontiera cu Ucraina, lucrează în felul următor: nici banii nu trebuie să-mi dai. Dacă nu-mi dai, îți caut eu copiii şi casa. Țigările din zona respectivă ți le trecem noi frontiera şi vinzi, apoi ne aduci banii. Se câştigă în jur de 100.000 la un transport. Faceţi dumneavoastră soco­teala. Poate au mijloace de transport mai mici ca să meargă repede. Tentaţia este foarte mare”.

Într-adevăr, în special pe Valea Vișeului au existat numeroase astfel de răfuieli și răzbunări între contra­bandiști. Și, de asemenea, inventi­vitatea lor nu are margini, de la drone, la aparate de zbor, zilnic intră în Maramureș sute, mii de pachete de țigări de contrabandă. Prețul țigărilor influențează direct acest fenomen. În România sunt cele mai scumpe ţigări din toată regiunea. Contrabandiștii profită de asta și își sporesc averile, în timp ce statul continuă să piardă.
Oficial, Belarus, țara pilotului care a murit în pădurea din Săpânța, este și principalul furnizor de țigări de contrabandă pentru Europa. În România, 52% din piaţa ilegală de ţigarete este reprezentată de produsele din tutun făcute în fabrici aflate în afara Uniunii Europene. Acestea produc branduri necunoscute, iar preţul unui pachet este mult sub cel al produselor vândute legal. Potrivit unui studiu KPMG, Belarus este ţara de unde pleacă cele mai multe ţigări de acest fel. În 2015, în Uniunea Europeană au fost consumate peste 5 miliarde de ţigări din Belarus. Cele mai importante pieţe de desfacere au fost în Rusia, Ucraina şi Republica Moldova.

Statistic, pentru anul trecut, întocmirea a 1.059 dosare penale (Satu Mare – 290, Maramureş – 390, Suceava - 379) sub aspectul săvârșirii a 1.663 infracţiuni de către 821 persoane. Valoarea totală a bunurilor confiscate în cursul anului 2018 a fost de peste 35.142.000 lei, adică 7.640.000 euro. Între aceste bunuri se aflau și 354.196 pachete ţigarete (6.708 baxuri).

Poliţiștii de frontieră recunosc: „Contrabanda continuă să reprezinte principalul fenomen infracţional care se manifestă la frontiera cu Ucraina. În anul 2018, pe linia combaterii contrabandei, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au înregistrat 481 dosare penale, fiind implicate 297 persoane, sub aspectul săvârşirii a 735 infrac­ţiuni. În anul 2018, au fost executate 115 de percheziţii domiciliare în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări și au fost puse în executare 52 de ordonanțe de punere sub sechestru asigurator. Valoarea bunurilor puse sub seches­tru se ridică la suma de 3.807.000 lei. A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 3.354.196 pachete ţigarete de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 27.521.600 lei. În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încear­că să traverseze frontiera transpor­tând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. În anul 2018, la nivelul Inspectoratului Teri­torial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au înregistrat 115 eve­nimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare”.

Dintre cazurile semnificative înre­gistrate în anul 2018, amintim cazul din data de 2 august 2018, când, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare au fost desfă­șurate 51 de percheziții la diferite locații aparținând membrilor unei grupări infracționale organizate.
În ceea ce priveşte capturile înregistrate, amintim cazul din data de 21 noiembrie 2018, de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, când a fost depistată cea mai mare captură cu ţigări de contrabandă. Atunci, polițiștii de frontieră au descoperit, în urma exploatării informațiilor
Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, 941.027 pachete cu țigări de proveniență extra comunitară, care erau ascunse în două autocamioane în paleți de rigips și vată minerală.

Dincolo de aceste cifre, contrabanda cu ţ­igări poate să ascundă lucruri mult mai grave. Traficanţii de dro­guri şi chiar de arme se pot ascunde în spatele acestei afaceri ilegale pedepsită mult mai blând.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.