Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Fotodocumentar itinerant al Muzeului Naţional Cotroceni Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)
O zi frumoasă de toamnă călduroasă i-a întâmpinat pe cei veniţi la secţia pavilionară a Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, pe scurt Casa Albă, pentru a vedea expoziţia de fotografii adusă de la Muzeul Naţional Cotroceni. Elevi din liceele oraşului, de la Colegiul de Artă erau deja acolo vizitând secţiile muzeului sau stând la soarele generos, pe bănci, sau chiar pe iarbă. Încet, încet invitaţii la vernisajul expoziţiei şi-au făcut apariţia, elevii care trebuiau să susţină momentul muzical şi-au luat locul în sala de expoziţie şi manifestarea a putut să înceapă.
Pentru început, elevii au interpretat Imnul României şi Imnul regal. Apoi a urmat o prezentare a evenimentului cultural.
„Este un eveniment important pentru Baia Mare. Am adus o expoziţie de la Muzeul Naţional Cotroceni, expoziţie intitulată «Familia regală a României pe frontul Marelui Război». Este o manifestare care se desfăşoară în acest an important, Anul Centenar. Am adus această expoziţie deoarece nu toată lumea poate merge în Bucureşti să vadă frumoasele expoziţii ale Muzeului Naţional Cotroceni. Urmează şi Şcoala Altfel, iar elevii pot avea acces la aceste documente, fotografii obţinute din Arhive”, a spus directorul Muzeului Judeţean de Etnografie, Monica Mare.
Directorul adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni, dr. Ştefania Dinu a vorbit despre expoziţie şi însemnătatea ei.
„Mă bucur că am reuşit să aducem expoziţia şi la Baia Mare. Este un proiect pe care l-am gândit anul trecut, fiind 2017 şi 100 de ani de la marile victorii ale Armatei române pe frontul de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz ne-am gândit că e bine venită o astfel de expoziţie care să aducă în prim plan rolul Familiei regale pe frontul Marelui Război, pentru că poporul român a dus războiul, în special ţăranul român şi cred că este bine venită expoziţia aici, la Muzeul Satului. Dar Familia regală a sprijinit tot acest efort de război pe care românii l-au făcut. Ei, de fapt, s-au identificat cu idealul acesta de unitate naţională. Au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a uşura această încercare prin care au trecut românii şi întreaga Europă. Se ştie că războiul este un lucru îngrozitor, dar pentru România, în cele din urmă s-a terminat aşa cum românii şi-au dorit, adică realizarea visului numit România Mare. Familia regală a avut rolul ei bine definit, iar acest lucru este cumva vizibil din această expoziţie fotodocumentară, o expoziţie în care sunt prezentate fotografii inedite din Arhivele Muzeului Naţional Cotroceni şi din Colecţiile Partenerilor Noştri (Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naţionale, Arhivele Naţionale Militare, Muzeul Naţional Militar şi Muzeul Naţional de Istorie alături de Arhiva Diplomatică a Ministerului de Externe).
Fotografiile sunt numeroase, avem 76 de panouri. Fotografiile îl au în prim-plan pe regele Ferdinand, regina Maria, pe front. Sunt momente ale Crucii Roşii, Ambulanţele Regina Maria, pentru că ea a fost cea care a pus pe picioare sistemul de Cruce Roşie, a reorganizat Crucea Roşie şi a pus bazele acestor ambulanţe. Regina Maria a reorganizat spitalele, o vedem pe front îmbrăcată în costum de infirmieră, o vedem alături de doamnele de onoare care s-au implicat şi ele, au ajutat-o în tot acest efort de reorganizare a spitalelor, a cantinelor, reorganizarea transportului de mâncare şi medicamente, de sprijinire a soldaţilor răniţi şi prizonierilor de război. A fost un efort comun iar în fruntea acestui efort comun s-a aflat regina Maria.
De asemenea, sunt imagini impresionate cu spitalele de pe front, de pe linia frontului, din spatele frontului, sunt imagini cu infirmierele care îngrijesc răniţii, este viaţa de front a soldatului român, în tranşee, pregătindu-se de atac, odihnindu-se sau citind presa. Sau… o fotografie care m-a impresionat, un soldat care cântă la un pian găsit într-una din casele bombardate. Imagini mişcătoare! Cine le vede astăzi înţelege efortul şi sacrificiul pe care armata română, soldaţii, ţăranii, întregul popor român l-a făcut în acei ani 1916-1918”, a spus dr. Ştefania Dinu.
Au urmat alte discursuri şi deschiderea expoziţiei care trebuie neapărat vizitată!