Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Foştii deţinuţi politici au primit undă verde pentru amplasarea statuii!
După ce şi-au jerfit viaţa pentru credinţă, libertate şi demnitate, foştii deţinuţi politici au fost „răsplătiţi” de România democratică şi europeană cu umilinţă şi nepăsare. De ani buni, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici filiala Baia Mare (AFDPR) solicită un loc pentru a-şi amplasa statuia dedicată luptătorilor anticomunişti, pe care au realizat-o din fonduri proprii. Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Maramureş a aprobat amplasarea statuii în faţa Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.
Au gândit, întreaga viaţă că nu România trebuie să le fie recunoscătoare că s-au jertfit pentru ea, ci ei trebuie să fie recunoscători Ţării că le-a făcut această onoare. N-au aşteptat niciodată, nimic, pentru jertfa lor supremă. În vremea „urgiei roşii” şi-au jertfit tinereţea, libertatea şi viaţa pentru credinţă şi Neam. Sperau că, după 1989, România pentru care s-au jertfit le va asigura demnitatea. N-a fost deloc aşa.
Umilinţa de după 1990 nu se compară cu suferinţele şi batjocura pe care foştii deţinuţi politici le-au îndurat în temniţele comuniste. Uitaţi, umiliţi, singuri, foştii deţinuţi politici se sting. Iar de jerfa lor amintesc prea puţin cărţile de istorie şi mult mai puţin memoria unei generaţii care, şi ea, se stinge. Maramureşul a fost un nucleu al rezistenţei anticomuniste. Mii de maramureşeni au luptat ani de zile, cu arma-n mână şi cu credinţa în suflet pentru o ţară liberă. Despre ei, nu ma ştie azi, aproape nimeni, nimic. Cei mai mulţi nu au nici măcar o cruce şi un mormânt, zac în gropi comune, necunoscute. Alţii s-au stins în închisori. Gândind că un Neam care nu-şi cunoaşte istoria şi nu trage învăţămintele necesare din ea, este condamnat să o repete, foştii deţinuţi politici
s-au simţit datori să mai ducă o luptă. Cea mai grea. Cea împotriva uitării.
Aici, căci veşnicia, din fericire, reţine doar eroii şi sfinţii.
De aceea, de ani buni, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Filiala Baia Mare a realizat un monument în memoria jertfei anticomuniste, operă a artistului Mircea Bochiş.
Numai că, deşi realizat doar din fonduri proprii, fără ca deţinuţii politici să ceară vreun leu din banii publici, până acum, instituţiile statului n-au binevoit să le ofere un metru de pământ pentru amplasarea monumentului, sub diferite motive. Aşa că, lucrarea a rămas depozitată undeva, iar deţinuţii politici au sperat că vor mai trăi să aibă unde depune o coroană în memoria camarazilor care au murit în lupte, prigoane, temniţe şi închisori.
După ce au fost propuse mai multe locaţii şi toate au fost respinse, s-a ajuns la varianta amplasării monumentului în zona Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu.
Directorul acestei prestigioase instituţii, Teodor Ardelean, un patriot desăvârşit, şi-a dat acordul pentru amplasarea statuii. Şi, fiindcă terenul se află în administrarea Consiliului Judeţean, săptămâna trecută, preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, le-a propus consilierilor acordarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 20 mp AFDPR Baia Mare pentru amplasarea monumentului.
Proiectul a fost aprobat în unanimitate, iar acum urmează acordarea autorizaţiei de construcţie de către Primăria Baia Mare.