Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
FONT - noua imagine a tinerilor din Maramureş
Daniel Orza, preşedinte al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş (FONT), înfiinţată de mai puţin de două luni, a fost de acord să ne acorde un interviu pentru a cunoaşte această nouă imagine a tinerilor din judeţul Maramureş. FONT se bucură de susţinerea a 12 asociaţii de tineret locale, care au pornit cu dreptul în acest nou an prin acţiunile care au avut loc şi prin planurile care deja sunt puse în aplicare.
Reporter: Cum a luat naştere Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş (FONT)?
Daniel Orza: Ideea de FONT nu este recentă, încă de aproximativ doi ani am dorit să facem o federaţie pentru a avea o structură de reprezentare la nivel de Maramureş, care să oglindească dorinţele şi nevoile tinerilor, precum şi organizaţiile de tineret. Singura problemă a fost structura deja existentă, care nu era funcţională şi aşa că am hotărât, în jurul lunii decembrie, anul trecut, că este nevoie de o asemenea prezenţă. Am înaintat actele, FONT fiind alcătuit din patru asociaţii fondatoare din Baia Mare, asociaţia Rotaract TEAM Baia Mare, asociaţia Reinvent, asociaţia Deis şi asociaţia A.R.I.P.I din Copalnic Mănăştur. Cele patru asociaţii fondatoare s-au adunat şi au dat naştere Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş.
Sincronizarea nu are nici o legătură cu evenimente din exterior. Acum am reuşit să ne adunăm, tot timpul ştiam că este nevoie de aşa ceva şi din toate organizaţiile eram în permanentă discuţie, însă lipsea cineva care să ia iniţiativa. Ne-am dat seama cât de esenţială este această federaţie şi că la nivel de Maramureş nu există.
Rep: Care este scopul Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş?
D.O.: Scopul principal este de a reprezenta interesele organizaţiilor de şi pentru tineret din judeţul Maramureş şi reprezentarea tinerilor din această zonă. În primul rând, dorim să aflăm care sunt nevoile reale ale tinerilor. Tot timpul vorbim de nevoile acestora şi cum putem să îi ajutăm, însă nu ştim real nimic. Nu prea au existat studii care să prezinte nevoile reale şi prezente ale tinerilor. Aşa am ajuns la concluzia că este nevoie de o cercetare la nivel de Maramureş, prin care să aflăm de ce au nevoie aceştia în acest moment. Cercetarea de care vorbesc va fi realizată cât de curând, iar în funcţie de rezultatele obţinute vom demara o strategie pe care să o aplicăm. În funcţie de răspunsuri, ne vom structura şi obiectivele federaţiei.
Pe partea organizaţiilor de tineret, primul şi cel mai important obiectiv este să îi reprezentăm. Primul lucru pe care l-am realizat în acest an a fost o campanie prin care s-a cerut Consiliului Judeţean alocarea unui fond de tineret. Conform legii, fiecare municipiu şi judeţ trebuie să aibă un astfel de fond. La nivelul Consiliului Local această prevedere exista deja. Începând din acest an va exista un fond de tineret la care organizaţiile pot aplica pentru a-şi desfăşura proiectele şi mai departe, să fie puse în aplicare pentru tineri. Pe viitor, acelaşi lucru, vom reprezenta organizaţiile în faţa instituţiilor şi în faţa actorilor importanţi din comunitate.
Rep: Aveţi în vedere alianţe cu alte federaţii din ţară?
D.O.: A fost o temă de discuţie, este adevărat, încă nu am pus un plan de bătaie în acest sens. Mai întâi vom vedea ce concluzii vom putea trage de pe urma studiului şi dacă prin rezultatele obţinute putem să dezvoltăm planuri de colaborare cu alte federaţii. Este destul de important să se preia practicile bune din alte judeţe şi probabil vom încerca să îi ajutăm pe cei care momentan nu au dezvoltat o federaţie sau la rândul nostru să fim ajutaţi în alte probleme.
Rep: Până în acest moment au mai apelat asociaţii de tineret din judeţ la integrarea în FONT?
D.O.: În momentul înfiinţării am fost patru organizaţii, după care alte asociaţii au venit în federaţie. După doar două luni de la înfiinţare, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş a ajuns să numere 11 asociaţii şi suntem în discuţii cu cea de a 12-a. Preconizăm ca până la jumătatea anului să ne dublăm ca mărime. Organizaţiile au înţeles că este nevoie să se alieze şi să colaboreze. Singuri, de multe ori, nu reuşim ceea ce ne-am propus, însă împreună putem schimba comunitatea în care trăim şi să influenţăm modul în care se desfăşoară anumite practici de tineret la nivel local şi naţional.
Asociaţiile au primit foarte bine iniţiativa şi au fost foarte receptivi la iniţiativă. Peste 95% din organizaţiile prezente în federaţie sunt asociaţii locale, băimărene. În restul oraşelor din judeţ este foarte slab dezvoltată zona de asociaţii de tineret. Însă avem organizaţii din Cavnic, unica din acel oraş, din Copalnic Mănăştur, la fel. Încercăm să acoperim zona Maramureşului Istoric, şi acolo fiind o organizaţie pe oraş.
„Organizaţiile au înţeles că este nevoie să se alieze şi să colaboreze. Singuri, de multe ori, nu reuşim ceea ce ne-am propus, însă împreună putem schimba comunitatea în care trăim şi să influenţăm modul în care se desfăşoară anumite practici de tineret la nivel local şi naţional”.
Daniel Orza