• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Aprilie , 2015

File din jurnalul unui peregrin european

Consiliul Judeţean Maramureş şi Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, au organizat expoziţia File din jurnalul unui peregrin european, a artistului plastic Serge Vasilendiuc. Expoziţia este deschisă la sediul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» până în 12 mai a.c.

 

Expoziţia „File din jurnalul unui peregrin” european reuneşte 31 de picturi realizate de Serge Vasilendiuc în peregrinările sale prin Europa. Sunt peisaje din Grecia, Germania, Franţa, Italia şi România, cele mai multe dintre acestea reprezentând structuri citadine ce poartă amprenta recognoscibilă a unor culturi şi civilizaţii europene. 

S-a spus despre Serge Vasilendiuc că este un pictor al geometriilor poetice. Expoziţia recent vernisată la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» demonstrează cu prisosinţă acest lucru. Formele geometrice din tablourile sale sunt definite de tonuri luminoase de culori, paleta cromatică cuprinzând numeroase nuanţe de ocru, galben, orange, roşu veneţian sau vermillon, dar şi culori în tonalităţi sobre: verde, violet, indigo şi albastru ultramarin. O expoziţie cel puţin atrăgătoare, a unui artist modern în exprimarea plastică, un continuator, în formule stilistice proprii, a picturii avangardiste.

 

„Asistăm la o expoziţie extrem de interesantă. Este vorba despre un discurs despre virtuozitate şi gândire extrem de sensibilă a unui artist care mi se pare că poate fi caracterizat prin următoarea expresie, pe care îndrăznesc să o compun aici: tandreţea raţionalistului de catifea. Aş sublinia prin această calitate extraordinară una din dimensiunile care mă fascinează în lucrările lui Serge Vasilendiuc şi anume această provocare de tactil pe care ne-o adresează rafinatul orizont cromatic”, a afirmat dr.Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», comisarul expoziţiei.

 
 
Autor cu talent, gândire limpede şi echilibrată
 

„Observăm în arta lui Serge Vasilendiuc, privită în integralitatea sa, preocupări active de a se integra circuitului postmodern, căutându-şi propriile căi optime de exprimare. Ca pictor el este preocupat de a descifra conceptele şi frământările experimentale aflate la modă în scopul limpezirii propriilor direcţii de evoluţie a stilului şi concepţiei definitorii pentru opera sa. Serge Vasilendiuc nu se lasă ademenit de zgomotoasele şi efemerele experimente din care de cele mai multe ori în ziua următoare nu rămâne nici măcar amintirea. El se poziţionează într-o relaţie statornică prin atitudinea faţă de confraţii generaţiei sale cât şi în raport cu maeştri predecesori ai artei universale, dar şi clasicii picturii româneşti. Sunt acestea, credem noi, nevăzute argumente care întâmpină privitorul meditând în faţa pânzelor. El descoperă în arta sa configurarea structurală şi tematică bine articulată, unitară şi convingătoare a realităţii. Iubitorul de artă, colecţionarul, percepe creaţiile sale cu încredere pentru că ele dezvăluie caracterul stabil şi responsabil al autorului cu talent, gândire limpede şi echilibrată.”

Liviu Suhar
 
 
Scurt CV
 

Artist plastic, fotograf, călător neostenit, Serge Vasilendiuc s-a născut în anul 1972, în oraşul Bălţi, din Republica Moldova. Este absolvent al Colegiului de Arte Plastice din Chişinău şi al Academiei de Arte din Iaşi, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Interjudeţeană Cluj-Bistriţa. Fost curator al Muzeului Naţional de Artă din Cluj Napoca, a întreţinut, de la jumătatea anilor ’90 legături strânse cu Polonia, iar în anul 2002 s-a stabilit la Cracovia. Este fondator al grupului de artişti „KRoma” şi doctor la Institutul de Artă al Universităţii Pedagogice din Cracovia. În prezent este cadru didactic universitar; predă Bazele compoziţiei, Structuri vizuale şi Tehnici de prezentare. Este deţinător a numeroase premii în domeniul artelor vizuale. A realizat 19 expoziţii personale şi a participat la peste 50 de expoziţii colective şi de grup, în ţară şi în străinătate. Este prezent cu lucrări în colecţii de stat din România, Polonia, Ungaria şi în numeroase colecţii particulare din România, Polonia, Franţa, Germania, Italia, Rusia, Canada, Israel, Grecia, Ungaria, Cehia şi Republica Moldova.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.