• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 03 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2013

Fetiţa de şase ani, agresată fizic în Italia!

Ultimul grup de copii din sistemul de protecţia al DGASPC, adică al statului, a revenit în ţară. Printre copii este şi fetiţa de şase ani, de care GAZETA de Maramureş a întrebat în mai multe rânduri, ba pe Boitor, ba autorităţile judeţului, ba retoric, poate ne aude totuşi cineva. Cum nimic nu este întâmplător, ochiul iscoditor al presei a dat peste un raport din care am aflat ce a păţit şi fata de şase ani. Dacă nici acum nu se vor lua măsurile ce se impun, nu mai avem nici o speranţă.

O poveste tristă, cu prunci aflaţi la mâna adulţilor! Iar adulţii trec orbiţi de întuneric, unii, sau culeg roadele unei afaceri în care ochii trişti nu pot lupta cu „pumnul şi palma”, „puterea funcţiei şi puterea banului”.Facem un scurt istoric. În acest an, ca în cei care au trecut, peste 50 de copii din sistemul de protecţia al statului, de la DGASPC, au plecat în vacanţă în Italia, datorită unor protocoale încheiate cu mai multe fundaţii italiene. La câteva zile de la sosirea în Italia şi cazarea copiilor la familiile italiene, la sediul Direcţiei au venit mai multe telefoane.

Cu aceşti copii au plecat două din şefele instituţiei. Ele au raportat două suspiciuni de abuz sexual asupra unei fetiţe de nouă ani şi a uneia de şase ani. Mai explicit, în cazul fetei de nouă ani.

Telefoanele au fost date la şefi din sistem, au auzit mai mulţi…acum unii neagă sau contestă. Dar există persoane care pot confirma că a fost vorba de două cazuri. S-a decis ca fata de nouă ani să revină în ţară. De fata de şase ani nu s-a mai spus nimic.

 

Am început să scriem despre aceste cazuri fără a ne gândi că există un război al funcţiilor, în Direcţie, în Consiliul Judeţean. Am considerat că Nicolae Boitor, directorul general, este cel mai îndreptăţit să ia o măsură. În prima fază am încercat să dăm de el, am încercat să vorbim cu una din şefele plecate în Italia cu copiii şi cea care a dat telefoanele. Ne-a refuzat, iar Boitor ar fi putut să ne caute, aşa cum s-a întâmplat când a inaugurat o casă…Din acest punct de vedere am considerat că am avut bunăvoinţă şi nu am mai solicitat informaţii la Direcţie, ci am făcut-o în materialele pe care le-am scris. Dorinţa noastră a fost să limpezim o situaţie intolerabilă. Atât!

 

Am ajuns la acuzaţii făcute de Boitor în plenul Comisiei pentru Protecţia Copilului, din cadrul CJ, că am fost plătiţi să scriem zece materiale. Suma ar fi 500 de euro per material! O minciună precum cea prin care directorul general al DGASPC ne informa că fata de nouă ani nu a păţit nimic în Italia, ci bătrânelul de acolo, este posibil să fi fost agresat de fată, având în vedere că ea are un istoric de probabil abuz sexual în familia de asistenţi maternali în care a fost dată în îngrijire. Avem un raport intermediar al psihologului din cadrul Serviciului Abuz-Neglijare, în care sunt semne clare de posibil abuz sexual, dar şi abuz emoţional. Femeia din familia italiană striga la fată…

Din păcate, serviciul de spălare al creierilor copiilor din cadrul DGASPC a intrat în funcţiune, şi Boitor a pus batista pe ţambal. Brusc, psihologul care a lucrat la caz a plecat în concediu, iar Boitor a tras concluzia că nu s-a întâmplat nimic. A şi spus pe posturi tv că acest caz este închis.

 

Îl informăm pe Boitor că pentru noi nu este închis şi solicităm autorităţilor judeţului să permită Serviciului Abuz-Neglijare să continue evaluarea şi să finalizeze cazul fetei de nouă ani. Îl informăm pe preşedintele CJ, Zamfir Ciceu, pe vicepreşedintele Gabriel Zetea că Raul Dromereschi, şeful acestui serviciu, nu este lăsat să îşi facă datoria. Solicităm public ca cel mai bun asistent social al Direcţiei să fie lăsat să facă ce trebuie. În primul rând de Boitor!A fost un scurt istoric. Revenind la fetiţa de şase ani, iată ce am aflat.

 

La venirea în ţară, însoţitorii copiilor, la acest grup au fost patru însoţitori, iar la cel de dinainte nu a fost nici unul, au făcut rapoarte cu spusele copiilor. Fetiţa de şase ani a mărturisit educatorilor de aici că a fost agresată fizic de familia de italieni la care a fost cazată. Iată ce spune educatorul în raport:„I-a plăcut acolo pentru că a fost scoasă la „Luna Parc”, unde s-a întâlnit cu mai mulţi copii, a fost la mare, la piscină şi a avut mâncare diversificată.

 

Însă, a plâns când mi-a povestit că nu i-a plăcut: că fost pleznită peste obraz, a prins-o de tâmple şi a scuturat-o, cu o mână a prins-o de gât, strigând la ea de ce a deschis televizorul!Nu mai doreşte vacanţă în Italia la acea familie. Doreşte să meargă în altă familie cu fratele, în Italia”, se arată în raportul educatorului.

 

Este vorba de, cel puţin, abuz fizic clar. Trebuie limpezită şi suspiciunea de abuz sexual, cel pe care un director al DGASPC la enunţat la telefon, cerând soluţii cu privire la atitudinea pe care trebuie să o aibă.

 

Din păcate, DGASPC este condus de adulţi, iar Boitor veghează ca nimic să nu se întâmple pe acolo.

Serviciul de ştergere al memoriei copiilor a început să funcţioneze şi în cazul fetiţei de şase ani, deşi toţi de pe acolo ştiu de păţaniile fetei. În special o tipă care are o legătură puternică în cadrul CJ, o lămureşte pe fată că a visat urât şi ce bine este în Italia, de fapt.

Cerem piţipoancei ajunsă în DGASPC datorită pilelor să lase fata în pace!Cerem ca serviciul Abuz-Neglijare să preia acest caz, ca şi cel al fetei de nouă ani. Aduceţi un psiholog meseriaş şi folosiţi teste foarte scumpe pe care CJ le-a cumpărat pentru a rezolva astfel de cazuri. Domnule Boitor, nu vă mai jucaţi cu sentimentele unor copii!

În cazul fetei de nouă ani aţi târât-o pe la vreo trei psihologi ca să obţineţi rezultatul pe care îl doriţi. Se poate spune că ne aflăm în faţa unui abuz pe care îl săvârşiţi asupra unei fete de nouă ani.

 
 

Unde se spun cele mai bune bancuri cu tentă sexuală? La Comisie!

 

Solicităm directorului Lavinia Orzac un punct de vedere faţă de aceste cazuri, dar şi despre acuzele ce au fost formulate spre domnia sa. Solicităm Consiliului Judeţean o măsură de urgenţă în aceste cazuri şi în altele pe care le vom prezenta.

Solicităm conducerii CJ să ceară explicaţii membrilor Comisiei pentru Protecţia Copilului din cadrul CJ, cu privire la şedinţa în care orice s-a dezbătut numai cazul fetei de nouă ani, nu.

Membrii Comisiei, ca să fie în ton cu subiectul, au spus bancuri cu tentă sexuală. Chiar şi doamna Bondi, iar domnul Pană, care a venit doar la sfârşit, a plasat şi el două astfel de bancuri. Grija lor a fost cine va fi director şi cine dă informaţii, iar GAZETA trebuie făcută să înceteze cu aceste materiale.

 
 
Alte două cazuri
 

În timp ce redactam acest material am aflat că au fost două violuri asupra unor tinere, una din Cavnic şi una din Baia Sprie.

Tinere de 16 şi 15 ani, şi care nu sunt în sistem.

Echipele DGASPC au plecat pe teren.

 

Trecem la concluzii.

Cei care au fost în Cavnic au transmis că nu a fost ceva foarte grav, „a fost doar sex oral”.Dar la Baia Sprie este vorba de un viol comis de tată fetei de 15 ani. Fata a fost adusă în Baia Mare, dar nu au ştiut ce să facă cu ea, unde să o ducă, cum şi… Noroc cu cel mai bun asistent social al DGASPC, bolnav, de acasă, a rezolvat situaţia, cel puţin pe moment. Deoarece nu era nimeni care să se ocupe de fată, să o supravegheze, ne-am oferit serviciile. Unii angajaţi de la DGASPC, la ora de încheiere al programului, lasă totul jos şi pleacă acasă. De asta lucrurile merg aşa cum merg.

Vom reveni.

Comentariile celorlalți

DGASPC pe 01.11.2013 la 00:20
Dar directorul general adjunct pentru protectia copilului direct raspunzator de acest subiect ce are de spus in acest caz? Sa eviti un raspuns si sa iei pozitie in astfel de cazuri e dovada de lasitate. Ancheta trebuie sa continue!
Istvan Alin Grigore pe 19.09.2013 la 21:38
Il felicit in mod public pe Raoul Dromereschi si chiar este cel mai bun asistent social din Maramures.
raoul dromereschi pe 19.09.2013 la 00:15
tinere si onorabil bambinu, ma vad pomenit de dumneata si firesc mi se pare sa raspund. decent. hai sa pornim de la o constatare legendara. sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit. carevasazica, nu ma consider facand parte din aceasta elita. asa cum nu ma consider dezonorat si nu vad mare motiv de panica afland ca un simplu muritor de rand, ca oricare dintre noi, in cazul de fata domnul nicolae teremtus ma considera "cel mai bun". munca de asistenta sociala nefiind cuantificabila in felul in care se contorizeaza, spre exemplu, consumul de combustibil la masinile directiei pentru protectia copilului, la litru. nici nu s-a inventat inca un campionat mondial de asistenta sociala. da, s-au inventat diplome de excelenta, al caror regim de acordare are exact aceeasi valoare juridica si de substanta ca si titlul de cea mai frumoasa femeie de pe planeta. adica depinde de cine le acorda. in tara asta si chiar in judetul in care cu bucurie salasluim, cu siguranta mai sunt asistenti sociali exemplari. ironia face ca tocmai raoul dromereschi ii pomeneste. spre exemplu pe monica susan sau romi lazarciuc, colegi de elita din echipa de elita ( da, sunt mandru de ea ) a serviciului abuz neglijare. atata vreme cat monica susan a facut ca serviciul abuz neglijare din maramures sa fie lider in tara in 2012, la capitolul rezolvare cazuri copii abandonati in spitale, raoul dromereschi e mandru de echipa asta. atata vreme cat la miez de noapte, romi lazarciuc e pe teren si rezolva cazuri, in timp ce salariul sau e de 850 de lei, raoul dromereschi e mandru de asta. amandoi sunt in echipa coordonata de raoul dromereschi. care e simplu muritor de rand, deloc infailibil, dar are poate ceva. ceva ce ar vrea sa aiba mai multi asistenti sociali. ceva care il face sa raspunda sambata la telefonul personal, cand e sunat de reprezentantii politiei municipiului baia mare, care sunt disperati ca au de solutionat o speta cu un minor si nimeni altcineva de la protectia copilului nu raspunde. raoul dromereschi nu cauta cuantificarea propriilor succese profesionale in diplome de merit si pomelnice de lauda in media. dar daca intra intr-o casa de tip familial din baia mare, da cu ochii de o fata pe care intr-un miez de noapte a luat-o de o manuta, pentru ca cealalta ii fusese rupta de un om fara suflet, a stat cu ea la spital si apoi a dus cazul pana la capat si fata este acum bine. daca dumneata, tinere bambinu, vii cu raoul dromereschi la un centru din sighet, dai de o femeie care, cand intra pal margit si romi lazarciuc, vrea sa ii imbratiseze. pentru ca pal margit, romi lazarciuc si raoul dromereschi au salvat-o dintr-un loc unde nu ii era deloc bine. tot astia trei din echipa serviciului abuz neglijare au repetat ceva asemanator acum o saptamana la borsa. nu stiu daca ti-e limpede, tinere bambinu, ca as putea continua exemplele pana la epuizarea spatiului de stocare pe serverul acestei publicatii. te invit tinere bambinu la un experiment. intreab-o pe pal margit sau pe romi lazarciuc ce cred despre raoul dromereschi. sau poate vrei, tinere bambinu, sa elogiem un fost asistent social din dgaspc care, timp de cinci ani, a luat un salariu mai mare decat romi lazarciuc, iar acum, la plecare, intrebat de raoul dromereschi de ce o face, a recunoscut ca a inteles ca nu face fata. nu sunt deloc sigur ca se va intampla vreodata, dar nu ar fi deloc rau pentru tara asta, ca la un moment dat, sa priceapa ca nu are viitor daca nu merge pe mana oamenilor care stiu meserie. sa vedem cum ar fi de facut cu impuscaturile de craciun. pai hai sa incepem cu cei care poate pot fi dovediti ca nu prea chivernisesc cumsecade banul public. zic, deci, sa incepem cu o intrebare. oare se poate gasi, asa, poate poate, vreo hartie undeva pe planeta asta, in care sa scrie : cutare si cutare nu au gestionat bine banii dgaspc. daca se gaseste, haide tinere bambinu, sa asteptam urmatorul craciun, cu speranta ca acel cutare si cutare vor impodobi cu propria prezenta bradul oprobriului public si tu, tinere bambinu, sa tragi in ei prima rafala. daca esti pacifist din fire, ca si mine, hai sa ii trimitem cu colindul la un penitenciar spre exemplu. si iar as putea continua, pentru ca si tu, tinere bambinu, si eu, stim ca e posibil sa traim intr-o lume cu valori putin cam subrede. asa ca da, sunt ingrijorat. stii ce ma ingrijoreaza mult de tot insa ? ma ingrijoreaza de exemplu faptul ca, daca ar vrea cei de la serviciul de evidenta informatizata a persoanei sa vada cate persoane cu numele sau prenumele bambinu sunt in romania, rezultatul ar fi zero. ma ingrijoreaza ca in tara asta exista o asa zisa libertate de expresie, doar in masura neasumarii responsabilitatii celor afirmate. ma ingrijoreaza ca in lumea de azi nu se dau, cum spuneam si in alte dati si in alte parti, citate din propria carte de identitate. ce stiu eu, tinere bambinu ? stiu ca amndoi, si eu si dumneata putem fi mai buni. si nu doar noi. multi altii. ca am putea renunta toti la momentele de ipocrizie si falsitate. mai stiu ca doar noi doi nu putem scimba lumea. poate nici nu trebuie sa o facem. poate propria noastra lume e buna. daca facem bine. de exemplu, unor copii necajiti
bambinu pe 17.09.2013 la 11:38
Va rog sa iertati interventia, dar citind acest material nu ma pot abtine de la cateva "rautati". Mi-a atras atentia o formulare din articol, repetata de cateva ori: "cel mai bun asistent social al DGASPC"! Si v-ati suparat pe mine cand spuneam de reminescentele din secolul trecut, de care unii dintre noi nu pot scapa. Si nu sunt eu acela, nu ca n-as putea fi dar, nu-mi permite varsta. Revin si zic: atunci, in vremea respectiva se practicau asemenea elogii aduse unei persoane care finalmente a si platit pentru asta, undeva in preajma Craciunului, daca nu chiar de Craciun (nu mai tin minte exact). Este urat sa-i faceti pe ceilalti lucratori ai institutiei respective, incapabili, slabi si poate niste neaveniti care habar n-au ce fac. Nu cred ca va caracterizeaza acest comportament, d-le Teremtus. Mergem pe ideea ca nu toti or fi buni profesionisti, or mai fi printre ei si mai slabi, dar de aici si pana la a reduce la o singura persoana tot profesionalismul si competenta... .
Eu, in locul "celui mai bun asistent social al DGASPC", m-as ingrijora de asemenea afirmatii, facute intr-o prestigioasa Gazeta locala, dar, ce bine ca nu-s in locul lui. Ar mai fi multe de spus, DA CE STIU EU?!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.