• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2015

„Festivalului portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş”, EDIŢIA A IX-A

Duminică, 5 iulie a avut loc a IX-a ediţie a unui eveniment devenit deja tradiţie: „FESTIVALUL PORTULUI, DANSULUI ŞI CÂNTECULUI DE PE FISCULAŞ”, organizată în parteneriat cu Centrul Creaţiei Populare şi CJ Maramureş, având ca sponsor principal UAC Europe. O ediţie extrem de reuşită şi emoţionantă, în cadrul căreia, Iulian Gheorghe, directorul general al UAC Europe, şi Kevin Loebbaka, preşedintele companiei, au primit titlul de cetăţeni de onoare ai comunei.

 
 
 

Duminică, 5 iulie, comuna Dumbrăviţa a devenit un adevărat muzeu în aer liber. De la mic la mare, toţi cetăţenii au îmbrăcat cu mândrie portul popular. Din fericire, acest obicei se păstrează încă în comună şi, cu atât mai mult într-o zi de sărbătoare cum a fost cea de duminică, când a avut loc a IX-a ediţie a Zilelor comunei Dumbrăviţa, ,,FESTIVALUL PORTULUI, DANSULUI ŞI CÂNTECULUI DE PE FISCULAŞ”.

 

Aşa cum îi şade bine oricărui lucru durabil, sărbătoarea a început cu slujba religioasă, la Biserica ortodoxă din Dumbrăviţa. Apoi, în sunetul clopotelor, întreg alaiul, în frunte cu primarul Felician Ciceu, preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu şi Iulian Gheorghe, directorul general al UAC Europe, toţi îmbrăcaţi în cămăşi populare, şi preotul paroh Bogdan Ciocotişan a pornit spre scena amenajată în curtea şcolii.

 

După o rugăciune de început, s-a dat startul oficial al sărbătorii. Primarul Felician Ciceu le-a urat bun venit invitaţilor din Ucraina şi Ungaria, prefectului, preşedintelui CJ, parlamentarilor, primarilor şi reprezentanţilor UAC Europe: Iulian Gheorghe, director general, şi Daniel Vărzaru, director financiar.

 

Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost decernarea titlului de cetăţean de onoare lui Iulian Gheorghe, moment precedat de o altă surpriză a primarului Felician Ciceu: intonarea imnului SUA, de maestrul Dumitru Fărcaş. Primarul Felician Ciceu a spus: „Nicicând cred că nu era un moment mai propice, pentru ca, în semn de mulţumire şi respect pentru tot ceea ce faceţi pentru comunitatea locală, să primiţi titlul de cetăţean de onoare al comunei Dumbrăviţa. Hotărârea Consiliului Local a fost luată în şedinţa din 29 iunie şi am stabilit să fiţi unul de-al nostru, cu acte în regulă”.

 

Vădit emoţionat, Iulian Gheorghe a primit diploma şi placheta şi a rostit câteva cuvinte de suflet: „Cinstit să fiu, pregătisem câteva cuvinte, dar acum totul e dat peste cap. E o mare surpriză, o mare mândrie şi recunoştinţă. Nu sunt un om emotiv de felul meu, dar acesta este un moment foarte emoţionant pentru mine. Cred că, după darul dat de Bunul Dumnezeu prin naşterea copiilor mei, acesta este al doilea mare dar.

Mulţumesc foarte mult domnului primar, Consiliului Local, părintelui şi, în primul rând, dumbrăvicenilor. Spuneam anul trecut că mă consider dumbrăvicean şi sunt dumbrăvicean. Nu văd cum putea fi un moment mai emoţionant decât acesta, prin imnul cântat de maestrul Dumitru Fărcaş, care arată sinergia dintre români şi alte popoare. Am fost mai devreme la Sf. Liturghie şi mi-am amintit de o poveste. Domnul nostru Isus Hristos cu Sf. Apostol Petru au intrat într-un sat şi au ajuns la o casă de gospodari unde au primit masă, au primit un pat să se odihnească şi merinde pentru drum. Sf. Petru a zis „Doamne, dă-le ceva oamenilor ăştia, că au fost aşa buni cu noi!”. Domnul a zis: „Ce să le dau? Sunt sănătoşi, au de toate.”. Sf. Petru a zis atunci: „Lasă-i să-şi vadă sufletul bun şi frumos”. Şi atunci, în acel sat au apărut tradiţiile şi obiceiurile. Tradiţiile dumneavoastră sunt frumoase pentru că sufletul dumneavoastră este frumos. Şi trebuie să purtăm portul şi tradiţiile, nu doar în suflet, ci şi fizic”.  

 

Apoi, ca-n fiecare an, a avut loc înmânarea, în cadru festiv, a diplomelor de cetăţeni ai comunei tinerilor care împlinesc 18 ani şi familiilor care serbează nunta de aur. Apoi, preotul Bogdan Ciocotişan le-a înmânat elevilor Nemeş Petruţa Mihaela, Păscan Daciana şi Vari Mihaela premiile oferite de UACE şi certificatele de „moştenitori şi promotori ai identităţii, culturii şi tradiţiilor comunei Dumbrăviţa”, în urma concursului de eseuri „Mândru că sunt dumbrăvicean”, organizat pentru elevii care au urmat cursul de istorie, cultură şi identitate locală. Preotul Bogdan Ciocotişan şi elevii i-au oferit şi directorului UACE, Iulian Gheorghe, o diplomă de recunoştinţă.

 

Au urmat apoi programe artistice prezentate de ansamblurile: Şişeşti, Coltău, Baia Sprie, Budeşti, Cehu Silvaniei, Lăpuşul Românesc, Cicîrlau, Recea, Săcălăşeni, Copalnic Manăştur, Berchezoaia, Groşi, Dumbrăviţa.

 

Recital susţinut de Ansamblul Tulnicul şi soliştiiŞ: DIANA TĂTĂRAN, LARISA SFARA, ANDREA TIHOVAN, LIVIA NEAG, ANAMARIA TOMOIAGA, precum si tinere talente ale comunei. Invitaţii de onoare ai festivalului au fost MARIA BUTILĂ, MARIANA DEAC şi DUMITRU FĂRCAŞ.

Seara s-a încheiat cu un foc de artificii, cu „Danţu’ Satului” cu Foriş Valer şi cu promisiunea că, anul viitor, ediţia cu numărul X va fi una tot de nota 10, ca de obicei.

 
 

„Vă salut cu drag din nou, acasă, locul în care cu toţii venim cu cel mare drag. Pentru mine este o bucurie foarte mare, că, la 10 ani după ce acest festival a început timid, sunt astăzi aici să-i reprezint pe cei care au decis că Festivalul reprezintă una dintre acţiunile prioritare ale judeţului. Acest lucru nu era posibil dacă festivalul nu ar fi crescut de la an la an, dacă nu v-aţi fi implicat fiecare, dacă primăria şi partenerii dvs., UACE, nu s-ar fi implicat. Astăzi n-am fi fost aici dacă dumneavoastră nu eraţi aşa cum sunteţi şi aşa cum sunt toţi maramureşenii: oameni care creează durabil şi trăiesc spectaculos. Alături de elementele de identificare din buletin, ne identificăm şi prin cântec, dans, port, este cartea noastră de vizită şi dumneavoastră o duceţi mai departe. Nu avem voie să nu transmitem mai departe această cultură. Facem parte din civilizaţia Maramureşului şi suntem mândri de ea, facem parte din minunata comunitate din Dumbrăviţa şi suntem mândri de asta!”.

Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş
 
 

„Este o zi de sărbătoare pentru comunitatea din Dumbrăviţa, este o zi de suflet, o zi a dansului, cântecului şi portului, o zi pentru păstrarea vie a tradiţiilor şi obiceiurilor acestor locuri. După un an de muncă, timpul trece şi a trecut repede, îmi aduc aminte că în 2005 a avut loc prima ediţie a sărbătorii, pe o scenă mică şi într-un cort improvizat. Iată că au trecut 10 ani de atunci şi sărbătoarea noastră a crescut. După un an de muncă şi realizări, sperăm ca măcar o zi să ne cinstim, să păstrăm vie tradiţia şi obiceiurile. Acest lucru nu era posibil fără colegii din Primărie, Consiliul Local, Centrul Creaţiei Populare, Consiliul Judeţean Maramureş şi partenerilor noştri de suflet UAC Europe”.

Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.