• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Iulie , 2017

„Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş” o ediţie de nota 11

Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor, pentru că nea­vând „rădăcinile” iden­tităţii, culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor populare, nu are nici temelia durabilă pe care poate fi construit un viitor solid. Comunitatea din Dumbrăviţa are însă, cu siguranţă, asigurat „paşaportul” către un viitor prosper şi bun, pentru că transmite din generaţie în generaţie inestimabila zestre a tradiţiilor populare.

Aici, costumele populare, obiceiurile, credinţa străbună nu sunt elemente ale trecutului, ci ale prezentului şi, cu siguranţă, ale viitorului. La marile sărbători, dar mai ales o dată pe an, în prima duminică a lunii iulie, uliţele satului devin o adevărată scenă în aer liber, pe care dumbrăviţenii îşi etalează cu mândrie frumosul port popular. Sărbătoarea comunei, Festivalul Por­tului, Dansului şi Cântecului de pe Fiscu­laş a ajuns în acest an la cea de-a unsprezecea ediţie şi a fost, cu adevărat, un eveniment de nota 11.
După Sfânta Liturghie, în dangătul clopotelor, a început parada portului popular. Alaiul s-a îndreptat către scena din curtea Şcolii Dumbrăviţa, unde în prezenţa a sute de oameni şi zeci de personalităţi a avut loc deschiderea oficială a evenimentului. Rolul de gazdă i-a revenit bineînţeles primarului Felician Ciceu, iar prezentatorul evenimentului a fost Dan Carpov.
După o scurtă rugăciune rostită de preoţii din comună şi după binecuvântarea preotului paroh din Dumbrăviţa, Bogdan Cio­cotişan, a luat cuvântul primarul comunei: „Este o zi de sărbătoare pentru comunitatea din Dumbrăviţa, măcar o dată într-un an să ne întâlnim, să păstrăm vie tradiţia, obiceiurile şi datinile locului. Să păstrăm cultura şi tradiţiile şi să nu uităm că ceea ce avem mai de preţ este zestrea noastră populară şi să fim mândri de ea. Este şi o zi în care trebuie să mul­ţumim Bunului Dumnezeu pentru toate şi, de asemenea, să mulţu­mim colaboratorilor: mulţu­mim domnilor primari care ne onorează cu prezenţa, Consiliului Local, pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment, întregului aparat executiv şi admi­nistrativ al Primăriei Dumbrăviţa şi  vreau să mulţumesc în mod deo­sebit partenerilor noştri fără de care acest eveniment nu era posibil - domnului Kevin Loebbaka, preşe­dinte UAC Europe, domnului Daniel Văr­zaru, Chief Financial Officer UAC Europe -, pentru toată implicarea în comunitate şi tot sprijinul acordat primăriei, şcolii, bisericilor şi implicarea în toate proiectele importante ale comunei. Apoi, vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean Maramu­reş pentru că şi anul trecut şi anul acesta a venit partener alături de noi în realizarea acestui proiect, îi mulţumesc domnului preşedinte Gabriel Zetea şi domnului vicepreşedinte Doru Dăncuş. Este alături de noi şi domnul Marinel Kovacs, liderul grupului PNL din cadrul CJ Maramureş şi mă bucur că ne onorează cu prezenţa şi domnul preşedinte PNL Maramureş, Ionel Bogdan, şi îi mulţumesc domnului Ştefan Mariş care de la prima ediţie a fost alături de noi. Şi din partea Centrului Creaţiei Populare am avut tot sprijinul în organizarea acestui eveniment. Mulţumesc tutu­ror celor implicaţi, şcolilor, preoţilor şi mai ales dumneavoastră, pentru că îm­preu­nă facem multe lucruri bune în folosul comunităţii”.

Apoi, a luat cuvântul domnul Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UACE, un partener constant şi un prieten al co­munităţii locale: „Prietenul meu de suflet, pentru că nu mai pot să-l numesc doar partener, domnul primar a vorbit foarte frumos despre compania UACE şi îi mulţumesc. Într-adevăr, suntem partenerii comunităţii la toate evenimentele care se derulează pe plan local, ne face o mare plăcere şi ne onorează să fim alături de dumbrăviţeni. Vom continua să fim alături de dumneavoastră, atât eu personal cât şi compania UACE. Vă mulţumesc că ne-aţi invitat, vă doresc o zi minunată şi să simţiţi că azi e o zi de sărbătoare”. 

Vicepreşedintele CJ Maramureş, Doru Ioan Dăncuş a spus că: „De fiecare dată par­ticip cu bucurie şi plăcere la mani­festări cultural-artistice care promovează tradiţia şi cultura noastră populară. În fiecare zi de sărbătoare Maramureşul este plin de manifestări, majoritatea dintre ele fiind finanţate de Consiliul Judeţean Mara­mureş prin Programul Cultural Prio­ritar, dar şi prin Programul de finanţare neram­bursabilă pentru proiecte culturale. Apre­ciez de fiecare dată maniera transparentă şi corectă de folosire a banului public şi implicarea administraţiei publice locale, dar şi participarea masivă a comunităţilor la astfel de evenimente. În Maramureş, credinţa şi tradiţia sunt plămânii care ne fac să respirăm cele mai adevărate sentimente de dragoste de neam şi ţară”.

Marinel Kovacs, liderul grupului PNL din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş a spus: „Mă bucur să reprezint CJ ca şi partener în organizarea acestei frumoase şi deosebite sărbători, aşa cum spunea domnul primar. Doresc să-l felicit pe domnul primar, pe domnul viceprimar şi pe domnii consilieri pentru iniţiativă şi pentru păstrarea tradiţiilor. Vă doresc să aveţi pe­trecere frumoasă şi să continuaţi cu promovarea tradiţiilor”.
În numele primarilor prezenţi la eveniment a luat cuvântul Vasile Mihalca, primarul co­­munei  Copalnic Mănăştur: „Vă transmit gândurile bune ale vecinilor din Copal­nic Mănăştur. Vreau să vă spun că aveţi un primar, un viceprimar, un Consiliu Local harnic, care are proiecte pe absolut toate mă­surile, cu care ne întâlnim la Cluj, la Satu Mare, peste tot de unde se pot obţine finan­ţări. Vă doresc mult succes şi vă aşteptăm în prima duminică din septembrie la zilele comunei Copalnic Mănăştur”.

Ionel Bogdan, preşedinte PNL Maramureş a spus: „Nu sunt în calitate politică aici, ci în calitate de fiu al satului. Aici m-am născut, am crescut, am învăţat ce înseamnă respectul faţă de oameni, ce înseamnă să munceşti şi să te dezvolţi alături de o comunitate deosebită, alături de dumnea­voastră. De aceea, pentru mine Dumbră­viţa nu va fi niciodată un loc în care vin la o sărbătoare, ci un loc în care vin acasă. Dragi dumbrăviceni, sunt la a unsprezecea ediţie a Festivalului de la Fisculaş, cu sprijinul UACE şi al primăriei, şi vreau să-i felicit pentru ceea ce au reuşit. Dumbrăviţa se dezvoltă de la an la an şi de aceea cred că trebuie să menţinem acest parteneriat şi să-l ducem mai departe”.

Ştefan Mariş, directorului Centrului Crea­ţiei Populare Maramureş a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor: „Cred că acum 11 ani, când am venit aici pentru prima dată pentru a începe acest festival, nu ne gândeam că va ajunge la asemenea amploare. A fost o hotărâre foarte bună pe care am luat-o atunci pentru că au trecut 11 ani şi observăm că în această Europă în care suntem membri cu drepturi depline ne confruntăm cu un fenomen extrem de grav, acela al uniformizării, acela care ne va face, dacă nu suntem atenţi, să ne pierdem adevăratele valori identitare. Asta înseamnă că reacţia noastră, a tuturor, trebuie să fie una cât se poate de vehementă şi să ne reconectăm la adevăratele valori, la cultura tradiţională care a rezistat atâtea secole şi care trebuie să fie identitatea noastră în lume şi în Europa”.

A urmat momentul solemn şi emoţionant al acordării titlului de cetăţean de onoare al comunei Dumbrăviţa domnului Daniel Văr­zaru, în semn de recunoştinţă şi apre­ciere pentru întreaga sa activitate şi implicare în comunitate. De 6 ani, Daniel Văr­zaru este parte a comunităţii, şi este dumbră­viţean cu sufletul, iar acum a devenit şi oficial cetăţean de onoare al comunei. Primarul Felician Ciceu a citit hotărârea Consiliului Local şi i-a mulţumit domnului Vărzaru „pentru tot ceea ce a făcut timp de 6 ani în comuna Dumbrăviţa”.

 

„Acest titlu reprezintă pentru mine o mare surpriză, o mare mândrie şi în acelaşi timp, o mare responsabilitate. Anul acesta s-au împlinit 6 ani de când fac parte din comunitatea din Dumbrăviţa, vin aproape zilnic aici, am avut onoarea să vă cunosc pe mulţi dintre dumneavoastră, să fiu în mijlocul dumneavoastră la momentele importante. De aceea, pot spune cu certitudine că, de 6 ani, Dumbrăviţa mi-a dăruit nu doar un loc de muncă, ci şi o a doua familie, formată din echipa UAC Europe şi din dumneavoastră, membri ai comunităţii locale. Am încercat să întorc atât cât am putut ospitalitatea, amabilitatea şi dragostea dumneavoastră, să-mi fac datoria ca director financiar al UAC Europe, dar mai ales ca om. Iar acest titlu de cetăţean de onoare reprezintă pentru mine o datorie de suflet de a încerca să fac şi mai mult pentru comunitatea locală. Pentru a fi un cetăţean bun, ştiu că trebuie să fii un soţ şi un tată bun, un om onest şi responsabil la locul de muncă, un partener şi un prieten loial. Acestea sunt virtuţile pe care le-am respectat şi le voi respecta întotdeauna. Mulţumesc domnului primar, mulţumesc consilierilor locali, comunităţii locale şi, aş dori să dedic acest titlu important familiei mele şi echipei UAC Europe. De-a lungul carierei mele am primit numeroase premii, promovări şi titluri, dar vă mărturisesc că niciunul nu m-a emoţionat atât de mult, pentru că ştiu că acest titlu este un simbol al prieteniei şi preţuirii dumneavoastră. De ani buni m-aţi făcut să mă simt sufleteşte dumbrăviţean, iar acum pot să spun, oficial, că sunt şi în Dumbrăviţa, acasă. Vă mulţumesc mult”.
Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe


A urmat înmânarea în cadrul festiv a diplomelor de cetăţeni ai comunei, celor care au împlinit 18 ani şi familiilor care serbează nunta de aur. Apoi a început un adevărat regal folcloric susţinut de ansambluri din Leordina, Copalnic Mănăştur, Şişeşti, Baia Sprie, Cehu Silvaniei, Recea, Săcălăşeni, Cerneşti, Groşi, Ciolt şi Dumbrăviţa. Pe scenă au mai evoluat şi tinerii solişti Diana Bîrda, Paul Mociran, Marcela David şi Nicoleta Petrehuş, Lăutarii din Ardeal, dar şi tinere talente precum: Adriana Prelucan, Vari Daiana, Gabriela Ardusătan, Victoria şi Bogdan Bizău şi Anuţa Iuga. Invitaţi de onoare au fost Roberta Opre, Vlăduţa Lupău, Ana Ilca Mureşan şi Lele Crăciunescu. Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii şi Danţul Satului cu Formaţia Dinamic.

 

 

Duminică, 2 iulie, pe scena Zilelor comunei Dumbrăviţa au fost premiaţi autorii eseurilor realizate la finalul cursului de Istorie, cultură şi identitate locală, predat pe parcursul acestui an şcolar la Centrul Afterschool „Sf. Apostol Andrei” din comuna Dumbrăviţa, de preotul Bogdan Ciocotişan şi psihologul şcolar Monica Puha. Deşi toate lucrările au fost reuşite şi toţi elevii meritau felicitări, juriul a trebuit să aleagă trei lucrări a căror autori au primit certifica­tul de promotor al  Istoriei, culturii şi identităţii locale şi premiul oferit de UAC Europe.

Aceştia sunt:
Locul I - Tămaş Maria
Locul II - Paşca Pamela
Locul III - Dariana Cetăţean.  

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.