Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş” EDIŢIA A - VIII- A
Săptămâna trecută a avut loc cea de-a VIII-a ediţie a „Festivalului portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş”, un eveniment de marcă devenit deja tradiţie. Ca orice lucru durabil, şi evenimentul a început cu o slujbă religioasă. A urmat tradiţionala paradă a portului popular şi deschiderea oficială care a început tot cu un scurt Te Deum şi binecuvântarea dată de preotul paroh Bogdan Ciocotişan apoi discursurile oficialilor.
Sărbătoarea s-a bucurat de prezenţa preşedintelui CJ Zamfir Ciceu, fiu al satului, care a venit îmbrăcat într-o frumoasă cămaşă tradiţională, a vicepreşedintelui CJ Emil Marinescu, a unei delegaţii din Ungaria, numeroşi parlamentari, primari, directori de instituţii şi, bineînţeles, directorul UAC Europe, Iulian Gheorghe, partener al evenimentului. A urmat momentul deosebit, devenit şi el tradiţie al sărbătoririi celor 12 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi celor 40 de tineri care au împlinit vârsta majoratului. Apoi s-a dat startul unui regal folcloric susţinut de ansamblurile din Şişeşti, Coltău, Baia Sprie, Groşi, Cehu Silvaniei, Cerneşti, Sârbi, Recea, Satulung, Berchezoaia, Dumbrăviţa.
A urmat un recital susţinut de Ansamblul Tulnicul şi soliştii: Ionela Toma, Virginia Irimuş, Diana Cârlig, Ionuţ Sima, Andrei Buda, precum şi tinere talente ale comunei. Invitaţii de onoare ai festivalului au fost Grupul Iza, Petrică Mureşan, Năstăcuţa Iuga, Radu Ciordaş, Ansamblul Naţional Transilvania.
Seara s-a încheiat cu un foc de artificii şi Dansatorii Satului cu Ioana Pricop şi Dragoş Nistorel.
În concluzie, un eveniment de excepţie. Felicitări organizatorilor şi primarului Felician Ciceu. Evenimentul a fost prezentat de Octavian Butuza.
„Dragi dumbrăviceni, distinşi invitaţi, este o zi aleasă pentru comunitatea din Dumbrăviţa, o zi de sărbătoare prin care încercăm să păstrăm vie tradiţia portului şi obiceiurilor de pe Fisculaş, să ducem mai departe cultura strămoşilor noştri, să nu uităm ceea ce suntem şi ceea ce vom fi în continuare. Mă bucur că şi în acest an am găsit sprijinul Consiliului Local Dumbrăviţa şi pe această cale le mulţumesc şi apoi vreau să le mulţumesc partenerilor noştri, fără de care în ultimii ani nu ar fi fost posibil festivalul: UAC Europe şi domnul director Iulian Gheorghe. Aş dori să mulţumesc şi Centrului Creaţiei Populare, pentru sprijinul acordat în organizarea festivalului”.
Felician Ciceu, primar
„Vă salut şi eu la fel cum o fac de fiecare dată şi vă spun mulţumesc că mă primiţi din nou cu braţele deschise când vin acasă. Mi-e drag să văd de fiecare dată când vin aici că oamenii rămân aceiaşi pe care îi cunosc, că îşi păstrează portul şi că au nevoie de cultură. Şi acest festival, şi acest port este un mijloc prin care transmitem mai departe cultura. Într-o Europă care tinde spre secularizare, este important să ne păstrăm cu demnitate identitatea naţională, să fim uniţi în diversitate, să fim identificaţi prin ceea ce am primit de la strămoşii noştri. Mă bucur că văd copiii care se apropie de cântecul, dansul şi portul popular. Europa nu aşteaptă altceva de la noi, decât să fim noi înşine, iar în acest fel suntem noi înşine”.
Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş
„Se spune că «fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui». Ca s-o cunoşti e suficient să tragi cu urechea şi să priveşti în jur. Ca s-o înţelegi însă, trebuie să-ţi deschizi sufletul. Vrând să cunosc Dumbrăviţa, am privit mereu cu admiraţie locurile, dar am înţeles povestea acestui loc doar stând de vorbă cu oamenii. Aşa am înţeles că Dumbrăviţa înseamnă, înainte de toate, credinţă şi tradiţie. Sunt cele două lucruri care definesc cel mai bine această comună şi această comunitate. Şi sunt, cele două lucruri care stau la baza sărbătorii de astăzi. Prin biserică, port, tradiţii, Dumbrăviţa a reuşit să dăinuiască în timp şi, cred eu, tot ele sunt cele care vor sta la baza dezvoltării viitoare.
Mă consider dumbrăvicean şi sunt deosebit de mândru că fac parte din această comunitate şi că UAC Europe susţine astfel de proiecte. Vă doresc o sărbătoare frumoasă, distracţie plăcută şi multă sănătate. Felicitări primăriei şi celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment”.
Iulian Gheorghe, directorul general UAC Europe
„Sunt foarte onorat să mă aflu astăzi aici. Vrem să vă bucuraţi de această zi să fiţi mândri că sunteţi dumbrăviceni, că sunteţi maramureşeni şi români. Şi trebuie să fiţi mândri pentru că aveţi de ce.
Localitatea dumneavoastră este un model în privinţa administraţiei publice locale, a modului în care se slujeşte în biserică, şi aici fac o referire la părintele Bogdan Ciocotişan, la modul în care colaboraţi cu mediul de afaceri şi aici mă refer la UAC Europe, la modul în care vă cinstiţi tineretul, dar şi bătrânii”.
Deputatul Florin Tătaru
De asemenea, deputatul PSD a oferit cărţi celor 40 de tineri care au împlinit 18 ani.
„În această zi cred că meritaţi să vă distraţi, să vă bucuraţi de programul prezentat, de formaţiile venite din multe locuri, să vă simţiţi bine şi să vă gândiţi că până la anul trebuie să mai faceţi câte ceva pentru înfrumuseţarea acestei comune”.
Senatorul Liviu Titus Paşca
„Am răspuns cu bucurie acestei invitaţii. În numele meu şi al primarilor prezenţi aici şi comunităţilor pe care le reprezentăm transmitem salutul şi felicitările noastre”
Florin Talpoş, primarul oraşului Şomcuta Mare
„De 8 ani încercăm să refacem cumva din ceea ce avem în străfundul fiinţei noastre, din ADN-ul fiinţei noastre naţionale şi cred că am reuşit. O asemenea sărbătoare nu este doar naţională, ci şi europeană. Suntem naţionali şi cu atât mai mult suntem europeni”.
Ştefan Mariş, Centru Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Maramureş