• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iulie , 2016

„Festivalul portului, cântecului şi dansului de pe Fisculaş”, ediţia a X-a

Comuna Dumbrăviţa a devenit un etalon la nivelul judeţului Maramureş din toate punctele de vedere: prin promovarea şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor, prin prosperitate şi dezvoltare, dar mai ales prin colaborarea dintre toţi factorii de decizie de la nivel local: primărie, şcoală, biserici şi agentul economic, UAC Europe, care lucrează împreună pentru binele comunităţii ca o echipă, ca o mare familie.

 

Zestrea unei comunităţi o constituie valorile sale culturale şi tradiţionale: graiul, portul, obiceiurile şi religia. Când acestea sunt pe cale de dispariţie putem vorbi de un proces ireversibil de degradare a comunităţii şi chiar de dispariţie a acesteia, însă, dacă acestea sunt promovate şi păstrate, atunci comunitatea respectivă are asigurat un viitor prosper.

Pentru ca generaţiile viitoare să cunoască rădăcinile poporului şi evoluţia sa pe treptele istoriei, este de datoria noastră să lăsăm nealterată această zestre, pentru a cunoaşte cine suntem şi pentru a ne purta cu mândrie identitatea.

În comuna Dumbrăviţa, „lada de zestre” a tradiţiilor şi obiceiurilor este păstrată şi promovată cu multă dragoste de autorităţile locale în mod constant, iar, o dată pe an, această preocupare este încununată în cadrul unui eveniment deosebit, ajuns în acest an la cea de-a zecea ediţie: Festivalul portului, cântecului şi dansului de pe Fisculaş”.

 

În fiecare an, evenimentul are loc în prima duminică din luna iulie, aşa că ediţia din acest an, una jubiliară, a avut loc duminică, 3 iulie, şi a fost una de nota 20. Programul a început, ca orice lucru temeinic, cu sfânta liturghie, săvârşită de părintele paroh din Dumbrăviţa, Bogdan Ciocotişan. Apoi, alaiul s-a deplasat la primărie unde a avut loc sfinţirea porţii maramureşene amplasate la intrarea în curtea instituţiei publice, un simbol al demnităţii şi culturii tradiţionale maramureşene. Apoi, alaiul s-a deplasat în celebra paradă a portului popular până în curtea Şcolii gimnaziale Dumbrăviţa, unde a fost amplasată scena.

 

Ca în fiecare an, evenimentul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă: sute de localnici de toate vârstele, îmbrăcaţi în straie populare, artişti de renume, parlamentari, primari, preoţii din comună, consilieri locali şi, bineînţeles, reprezentantul UAC Europe, partener al evenimentului, Daniel Vărzaru. Prezentatorul evenimentului a fost, ca şi anii trecuţi, maestrul Octavian Butuza.

 

După o scurtă rugăciune a urmat alocuţiunea primarului comunei Dumbrăviţa, Felician Ciceu: „bine aţi venit la cea de-a zecea ediţie a „Festivalului cântecului, dansului şi portului de pe Fisculaş”, o sărbătoare prin care dorim să ţinem vie tradiţia şi obiceiurile zonei Fisculaşului, să căutăm în lada de zestre lucrurile bune şi plăcute, să le reînviem şi să ieşim în evidenţă prin ceea ce are satul mai scump, adică portul popular. Vreau să mulţumesc pe această cale în mod special partenerilor fără de care acest Festival nu ar fi fost aşa cum ne-am fi dorit: Consiliului judeţean prin conducerea actuală şi trecută, Consiliului local Dumbrăviţa, reprezentanţilor UAC Europe, mulţumesc domnule director Daniel Vărzaru pentru sprijinul acordat, mulţumesc dumneavoastră dragi dumbrăviţeni care astăzi aţi îmbrăcat costumul popular, mulţumesc preoţilor, angajaţilor primăriei şi dumneavoastră tuturor”.

 

Apoi, preşedintele Consiliului Judeţean Gabriel Zetea a spus: „În primul rând, daţi-mi voie să-i mulţumesc domnului primar pentru invitaţie, să-l felicit pentru noul mandat, să-l felicit şi pe el, şi pe domnul viceprimar şi consiliul local, şi să le urez mult succes în următorii patru ani, să fie dedicaţi comunităţii şi să aibă proiecte la fel de frumoase pentru că Dumbrăviţa este un exemplu pentru toate celelalte administraţii din judeţ. Tradiţiile, portul, arhitectura noastră tradiţională reprezintă pentru toţi o prioritate în a păstra ceea ce avem moştenit de la moşii şi strămoşii noştri, tocmai de aceea am iniţiat un program prioritar al sărbătorilor în judeţul Maramureş, iar aici, la Dumbrăviţa, sărbătoarea locală este una dintre priorităţile Consiliului Judeţean, un program la care am lucrat cu toţii şi doresc să-i mulţumesc pe această cale fostului preşedinte al CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, un fiu al satului, şi  vreau să-i transmit un cuvânt de mulţumire pentru ceea ce au fost ultimii 4 ani în judeţul Maramureş, pentru modul în care a condus CJ Maramureş şi pentru modul în care a ştiut să instaureze un climat de linişte şi bună cooperare, este un reprezentant de seamă al Dumbrăviţei. Vă doresc o sărbătoare minunată alături de domnii vicepreşedinţi care se află alături de mine şi vă promitem tot sprijinul în următorii patru ani pentru ca lucrurile frumoase pe care le-aţi făcut aici să continue cu şi mai mult succes ”.

 

După aceea au luat cuvântul parlamentarii prezenţi la eveniment. Senatorul Liviu Titus Paşca a spus: „sunt obişnuit să vin la dumneavoastră, mă bucur că vremea ne va lăsa să sărbătorim această a zecea ediţie a Zilei comunei Dumbrăviţa, vă doresc distracţie plăcută”.

 

Deputatul Călin Matei a adresat şi el un scurt cuvânt mulţimii: „vreau să vă salut în calitate de fiu al satului şi vă doresc distracţie plăcută şi vreme bună”.

 

Ca în fiecare an, a fost prezent şi deputatul zonei, Florin Tătaru: „Dumbrăviţa reprezintă un exemplu, atât prin ceea ce înseamnă păstrarea şi promovarea tradiţiilor, a portului maramureşean, cât şi pentru performanţele care s-au făcut aici pe cale administrativă, Dumbrăviţa reprezintă un extraordinar exemplu pentru buna colaborare dintre administraţie şi sectorul economic, vă rog să duceţi aceste lucruri bune mai departe şi sunt convins că o veţi face, în spiritul hărniciei şi solidarităţii care vă caracterizează ”.

 

Deputatul Mircea Dolha a spus: „Am venit şi eu în faţa dvs. pentru a vă aduce respectul pentru ceea ce sunteţi, pentru ceea ce faceţi ducând portul acesta frumos mai departe. ”

 

Din partea primarilor prezenţi la eveniment a luat cuvântul Pop Emilian, primarul comunei Săcălăşeni: „Bine v-am regăsit, în numele tuturor comunităţilor locale reprezentate aici, mi-a revenit sarcina de a vă adresa salutul lor, împreună cu felicitări pentru realegerea administraţiei locale, vă doresc să aveţi parte de o sărbătoare deosebită”.

 

Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, a fost alături de primarul Felician Ciceu în toate punctele evenimentului, îmbrăcat într-o frumoasă cămaşă tradiţională oferită de autrorităţile locale în semn de preţuire şi mulţumire pentru tot sprijinul acordat. Reprezentantul UAC Europe a spus că: „în primul rând doresc să-i mulţumesc domnului primar, domnului viceprimar şi domnilor consilieri pentru această frumoasă cămaşă pe care am îmbrăcat-o astăzi, este pentru prima dată când îmbrac cămaşă populară din zonă şi acest lucru reprezintă o mare mândrie pentru mine. De asemenea, este o mare mândrie şi bucurie să văd atâtea persoane îmbrăcate în straie populare şi vreau să vă spun sincer că sunteţi grozavi. Domnii politicieni au vorbit foarte frumos, dar eu sunt reprezentant al unui agent economic şi atunci o să fiu foarte scurt: aş vrea să vă rog să încercaţi să păstraţi tradiţiile, să vă asigur că compania pe care o reprezint o să continue să vă susţină în tot ceea ce vă propuneţi şi vă invit să veniţi să lucraţi pentru compania noastră. Vă doresc sănătate, fericire, distracţie plăcută. Doamne ajută!”.

 

A urmat momentul festiv al premierii cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, dar şi a tinerilor care au împlinit 18 ani, practic, tinerii şi bătrânii satului au fost aduşi împreună pe scenă, ca un simbol al continuităţii şi păstrării valorilor autentice.

 

Apoi, a urmat un alt moment festiv: premierea elevilor care au absolvit cursul de istorie, cultură şi identitate locală, susţinut de UAC Europe şi predat cu multă dăruire de părintele Bogdan Ciocotişan şi psihologul Monica Puha. La finalul cursului, elevii au avut ca temă întocmirea unei scrisori către un prieten, care să poarte titlu: „Mândru că sunt dumbrăvicean”.

Juriul a stabilit următorul clasament: locul I, Cetăţean Maria, locul II, Sălişcan Georgiana şi locul III, Lupan Ioana. Cele trei eleve au fost premiate cu certificate de promotor al tradiţiilor locale de către părintele Bogdan Ciocotişan şi tichete cadou de către Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe.

 

A urmat un adevărat regal folcloric  susţinut de: Ionuţ Bledea, Diana Cârlig, Sorin Buc şi ansamblurile: Şişeşti, Baia Sprie, Copalnic Mănăştur, Recea, Săcălăşeni, Berchezoaia, Groşi, Cerneşti, Dumbrăviţa, apoi un recital susţinut de Ansamblul Nunta Zamfirei BISTRIŢA NĂSĂUD şi soliştii OVIDIU FURNEA, ADINA BĂIEŞIU, VIRGINIA BURAR, ALINA CEUCA, NICU CIOANCA, ANAMARIA TOMOIAGĂ, precum şi tinere talente ale comunei. Spre seară, au urcat pe scenă invitaţii de onoare al festivalului DORU ŞI ALIN POP, LENA MICLĂUŞ. A urmat tradiţionalul foc de artificii, cuvântul de final rostit de primarul Felician Ciceu şi Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe şi evenimentul s-a încheiat cu „DANŢU’ SATULUI”, cu formaţia DINAMIC.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.