• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Iunie , 2017

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU ATELIER EDIŢIA 24

În perioada 10-18 iunie 2017, în Baia Mare se va desfăşura Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER, cel mai vechi festival de teatru internaţional din România. Producătorul şi organizatorul acestui eveniment este Teatrul Municipal Baia Mare.

 

 

DEFINIŢIE: Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER este o manifestare teatrală cu caracter exploratoriu, care îşi propune să realizeze, prin intermediul spectacolelor invitate, o radiografie a stării şi dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei, coregrafiei, muzicii de scenă şi artei actorului secolului XXI. Festivalul ATELIER este structurat pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, teatru fizic, teatru documentar, teatru în spaţii neconvenţionale, teatru instrumental, teatru burlesc, teatru cu obiecte, teatru-circ etc.

SCOP: Festivalul îşi propune să invite spectacole care să prezinte modalităţi noi, originale de creaţie şi care experimentează forme noi de expresie teatrală, urmăreşte adecvarea actului de creaţie scenică la condiţia omului contemporan, valorificarea marilor tradiţii ale teatrului în conjuncţie cu problematica modernă, reconsiderarea gestului cultural din pers­pec­tiva unei lumi în reconstrucţie, precum şi implicarea publicului în actul de creaţie.

OBIECTIVE ARTISTICE PE TERMEN SCURT, MEDIU ŞI LUNG: Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER a urmărit încă de la prima sa ediţie (1992) să creeze un cadru instituţionalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrală, să provoace apariţia acestor forme inovatoare şi în teatrele de repertoriu, să stimuleze spiritul de avangardă aflat în hibernare în ultimele decenii şi să reînnoade, astfel, o tradiţie pe care teatrul românesc a abandonat-o, silit de contextul politic nefavorabil până în 1990, să creeze o rampă de lansare pentru tinerii artişti interesaţi de experienţele novatoare, să ofere companiilor particulare posibilitatea de a-şi prezenta producţiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral, pe căutarea unor spaţii necanonice de reprezentare a textelor dramatice şi nu numai. Desfăşurându-se într-o zonă cu un uriaş potenţial turistic, Festivalul de Teatru ATELIER poate fi catalizatorul dezvoltării unui puter­nic turism cultural prin atragerea unui număr cât mai mare de spectatori-turişti la spectacolele festiva­lului (care se desfăşoară vara). Festivalul se adre­sează unui public interesat de experienţele moderne şi postmoderne ale teatrului contemporan, dar şi altor categorii de spectatori, indiferent de vârstă.

EFECTE CONSTATATE: După ediţiile desfăşurate în oraşele Sfântu Gheorghe, Sighişoara, Satu Mare şi Baia Mare, efectele constatate sunt dintre cele mai benefice: câştigarea unui public stabil şi interesat de experienţa modernă şi postmodernă, emanciparea repertoriului unor teatre obosite, contaminarea cu spirit nonconformist a creatorilor, publicului şi chiar a criticii, care a venit la Festivalul ATELIE R şi pentru „a învăţa” să scrie (pe viu) despre teatru-dans, tea­tru cu obiecte sau teatru instrumental şi, nu în ultimul rând, scoaterea din postura de Cenuşăreasă a acestui gen „altfel” de a face teatru.

MOD DE DESFĂŞURARE: Festivalul se desfăşoară pe durata a nouă zile în luna iunie. ATELIER este un festival cu premii, are un caracter internaţional şi, în afară de spectacole, cuprinde colocvii, întâlniri cu publicul, lansări de carte, expoziţii, workshop-uri, concerte etc.

 

 

 

 

ATELIER – UN SFERT DE VEAC ŞI ÎNCĂ 9 ZILE

„Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru ATELIER. Pe atunci aveam un teatru, o echipă devotată, un telefon vechi, o maşină de scris interbelică, un public entuziast şi 28 de ani. Între timp, din toate acestea, nu mai am telefonul, maşina de scris şi nici anii de atunci. În 1992, în România, dar mai ales în teatru, totul părea posibil. Aşa s-a putut întâmpla ca tocmai la Sfântu Gheorghe, în inima ţinutului secuiesc, să apară primul festival de teatru experimental din România, numit ATELIER. De-a lungul timpului, el s-a mutat la Sighişoara, Baia Mare, Satu Mare, din nou la Sfântu Gheorghe, iar începând cu anul 2016 s-a întors în nord şi este al Teatrului Municipal Baia Mare.

Anul acesta, ediţia a 24-a vă propune 9 zile şi tot atâtea teme: ziua muzicii, ziua călătoriilor, ziua experimentului, ziua balcanică, ziua Shakespeare, ziua Vişniec, ziua destinului, ziua ruso-americană şi ziua fantomelor. Marele nostru prozator, George Bălăiţă, scrisese un roman intitulat «Lumea în două zile». Noi vă propunem una în 9. 9 zile. 9 muze, 9 sfere cereşti ale infernului, 9 este numărul total al analizei totale, al lumilor în care stăm în burta mamei, al anilor în care zeii, care şi-au încălcat jurământul, stau departe de Olimp.

Dar 9 mai înseamnă ceva. Fiind ultimul din seria de cifre, el anunţă în acelaşi timp un sfârşit şi o reîncepere, o mutare pe un alt plan, o nouă naştere, sfârşitul unei etape şi începutul unui nou drum. La toate acestea ne vom gândi atent, pregătind ediţiile viitoare. La urma urmei, n-a trecut decât un sfert de veac.”

RADU MACRINICI, Iniţiatorul Festivalului Internaţional de Teatru ATELIER

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.