• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Decembrie , 2015

„Festivalul de Colinde din Chechiş a crescut calitativ de la an la an”

Reporter: Care a fost scopul înfiinţării asociaţiei pe care o conduceţi?

Alexandru Mociran: Asociaţia s-a înfiinţat în 2010 şi are ca obiect principal activităţile cu copiii, activităţi culturale, sprijinirea tinerilor să-şi continue şcoala, şi, mai ales, pentru sprijinirea copiilor din familii sărace. Am avut mai multe acţiuni încă de la început, dar cea mai grea a fost aducerea de copii din familii sărace din Baia Mare să studieze la şcoala din Chechiş.

Pe perioada cursurilor s-a obţinut chiar şi câte o masă pentru ei, transport etc. Ceva s-a schimbat în mod sigur în viaţa lor, pentru că şi acum, după 5 ani, când mă întâlnesc prin oraş cu ei, neapărat trebuie să stăm de vorbă. Eu cred că perioada cât au fost la Chechiş o să-i ajute în viaţă. A existat o perioadă când am avut chiar şi 25 de copii din familii sărace pe care i-am adus la şcoală la Chechiş. Printre ei se aflau şi copiii care erau aproape pierduţi din acest punct de vedere, iar noi am încercat să-i ajutăm. Chiar şi de trei ori pe an am reuşit să le facem pachete foarte frumoase şi consistente.

Tot în 2010, în decembrie, am organizat primul concert de colinde la Chechiş, iar de atunci acest eveniment a devenit o tradiţie. Pe atunci nu prea ştiam ce presupune organizarea unui astfel de eveniment, dar cel mai important lucru este că s-a format cu adevărat o echipă în cadrul Asociaţiei. Toţi membrii Asociaţiei sunt din satul Chechiş.

Practic, Asociaţia „Dăruind vei dobândi” a fost înfiinţată pentru comunitate, şi a reuşit să sudeze comunitatea. Sau, cel puţin, cei care suntem motorul Asociaţiei suntem foarte uniţi. Şi pot să spun că aşa cum este numele Asociaţiei, ne-am convins că dacă ne-am dăruit pentru alţii, Dumnezeu ne-a dat înapoi această unitate, şi datorită ei am reuşit în toţi anii să creştem numărul activităţilor culturale, iar acesta este un câştig şi pentru noi. Asociaţia noastră a activat în permanenţă pe lângă Biserică, iar ajutorul, chiar dacă a fost de multe ori discret, a fost întotdeauna spre zidirea unor lucruri frumoase.

 

Rep: Aţi avut şi cazuri punctuale în care aţi ajutat o familie care a avut o problemă gen incendiu şi care avea nevoie de sprijin?

A.M.: Asemenea cazuri au fost rezolvate la noi, din fericire, de către comunitate. Pentru că oamenii sunt uniţi, şi sar în ajutor atunci când este nevoie. Şi făcând şi noi parte din comunitatea Bisericii, bineînţeles că am ajutat fiecare cu câte ceva.

 

Rep: Cum a evoluat organizarea Festivalului de Colinde de la Chechiş, în aceşti ani?

A.M.: Anul acesta, festivalul a fost programat pentru 6 decembrie, la Căminul Cultural din Chechiş. Încă de la început au fost invitate multe coruri. Au fost iniţial vreo 8 sau 10, iar anul acesta au fost invitate 12 coruri. Şi nu este părerea mea, ci a celor care ne-au fost aproape în toţi aceşti ani, iar aceştia ne-au spus că de la an la an am crescut calitativ acest Festival. Toată lumea se arată onorată de invitaţii şi am ajuns chiar să primim cereri pentru ca unele coruri să vină să evolueze pe scena din Chechiş.

E oarecum ciudat să limităm numărul corurilor, dar altfel se întinde foarte mult spectacolul. În niciun an nu reuşim să invităm toate corurile din comuna Dumbrăviţa, ne limităm la un cor sau două. Asta şi pentru că avem colaborări strânse cu coruri gen ASCOR sau Corul Facultăţii de Teologie din Baia Mare, care sigur că sunt primiţi „altfel” pentru că vin cu ceva aparte în faţa publicului.

 

Rep: Când aţi simţit că aţi făcut bine să înfiinţaţi Asociaţia, şi de ce este bună o asociaţie de genul acesta în mediul rural?

A.M.: De unul singur sau chiar un grup de iniţiativă nu se poate face mare lucru. Dar o asemenea asociaţie sudează grupul. Acum vorbesc eu în numele Asociaţiei, dar la fel de bine ar putea vorbi oricare membru al asociaţiei. Nu trebuie să fie numele meu primul în asociaţie, ci ar trebui ca toate numele să fie primele când se vorbeşte de asociaţia noastră. Pentru că de unul singur nu poţi să faci lucruri mari. Au fost lucruri complicate de făcut. De exemplu, a fost o vizită în Serbia pentru care s-a mobilizat o mare parte din comunitate. O asociaţie înseamnă în primul rând oameni uniţi, care ştiu ce vor şi pun toţi umărul. Iar asta trebuie să înţeleagă fiecare comunitate.

Plus că, existând o asociaţie, câştigi o anumită credibilitate, iar în cazul unei sponsorizări pentru o anumită acţiune, totul este legal şi nu pot să existe alte nuanţări, pentru că totul e clar: ai contracte de sponsorizare care sunt înregistrate, se emit facturi, se primesc facturi pentru ceea ce se face. Şi trebuie subliniat că niciunul dintre noi nu suntem plătiţi pentru ceea ce facem, pentru că au existat la un moment dat dubii din partea unora. O facem pur şi simplu din dragoste, din plăcere, din dăruire pentru ceilalţi  şi cu forţele noastre.

 

Rep: Asociaţia este o umbrelă şi pentru Corul de bărbaţi din Chechiş?

A.M.: Practic toţi membrii corului facem parte şi din Asociaţie. Ne-am apropiat de Asociaţie pentru că era posibilitatea de a fi sprijiniţi de Asociaţie şi de a sprijini Asociaţia. Noi suntem cei care contribuim cu bani şi avem în spate şi Asociaţia atunci când sunt acţiuni mai grele.

 

Rep: Unde aţi reuşit să ieşiţi cu corul şi cu Asociaţia?

A.M.: Am fost în Serbia, în Grecia şi am avut o ieşire şi la Viena. În perioada când aduceam la şcoala din Chechiş copii din familii sărace, a existat şi un cor de copii cu care am mers la diverse evenimente, inclusiv la Cluj sau Oradea. Între timp, copiii au crescut şi o parte din ei activează în corul din Chechiş.

Avem în plan să avem mai multe ieşiri pe viitor, pentru că există o implicare mai mare în ultima vreme, iar corul şi-a câştigat un renume. Cu toate astea, ne dorim să întărim corul şi să atragem mai mult tineretul. Ne dorim să avem şi alte evenimente mari în afară de Concertul de colinde. Anul trecut am organizat un concert de pricesne, unde s-au ţinut cuvântări legate de martirii neamului, de evenimente istorice şi am avut invitaţi chiar români din Ucraina.

Vrem să continuăm pe această linie de educaţie şi istorie şi sunt sigur că un asemenea proiect se va concretiza în anii care vin. Se doreşte ca această asociaţie să meargă pe valorile autentice ale Neamului. Primele ediţii ale Concertului de Colinde s-au făcut într-o atmosferă de şezătoare, aducând în prim-plan meşteşugurile. Am avut războaie de ţesut şi femei care s-au ocupat de copii, roata olarului. Şi anul acesta am păstrat decorul, să rămână atmosfera de şezătoare. A fost o plăcere pentru copii să înveţe din tainele acestor meşteşuguri, dar ne trebuia mai mulţi bani şi mai mult timp să menţinem flacăra. Important este că s-au făcut primii paşi şi noi sperăm în continuare că nu vor rămâne lucrurile la stadiul de paşi. Sperăm că vom înainta pe viitor.

 

Rep: Un mesaj pentru oamenii din Chechiş şi pentru cei care vă văd activitatea?

A.M.: Noi ne dorim ca toată lumea să se implice mai mult pentru că este vorba de zidirea noastră, a tuturor. Aşteptăm şi sugestii pentru a face lucrurile şi mai bine. Este foarte important să simţim că suntem o comunitate activă şi să ştim că fiecare avem rolul şi rostul nostru, pe care trebuie să ni-l împlinim. Vreau să le mulţumesc tuturor membrilor Asociaţiei şi tuturor celor care se implică. Au trecut 5 ani de la înfiinţarea Asociaţiei şi ne dorim în continuare ajutorul celor apropiaţi şi ajutorul lui Dumnezeu.

 

 

„O asociaţie înseamnă, în primul rând, oameni uniţi, care ştiu ce vor şi pun toţi umărul. Iar asta trebuie să înţeleagă fiecare comunitate. Plus că, existând o asociaţie, câştigi o anumită credibilitate, iar în cazul unei sponsorizări pentru o anumită acţiune, totul este legal şi nu pot să existe alte nuanţări, pentru că totul e clar: ai contracte de sponsorizare care sunt înregistrate, se emit facturi, se primesc facturi pentru ceea ce se face. Şi trebuie subliniat că niciunul dintre noi nu suntem plătiţi pentru ceea ce facem, pentru că au existat la un moment dat dubii din partea unora. O facem pur şi simplu din dragoste, din plăcere, din dăruire pentru ceilalţi  şi cu forţele noastre”.

Alexandru Mociran

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.