• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iulie , 2013

Festivalul Dansului, Portului şi Cântecului de pe Fisculaş 2013. Ediţia A VII-A

Tradiţii, recompense, un regal artistic şi folclor, surprize şi invitaţi de marcă. Pe scurt, Festivalul Dansului, Portului şi Cântecului de pe Fisculaş – 2013, un eveniment de marcă, ajuns la ediţia a VII-a. 

 
 

7 este vârsta maturităţii. La 7 ani, copiii merg la şcoală, disting binele de rău şi îşi formează propria personalitate. La 7 ani, un eveniment cultural devine tradiţie. Festivalul Dansului, Portului şi Cântecului de pe Fisculaş – 2013 şi-a confirmat, vreme de 7 ani, prestigiul şi excelenţa. Iar ediţia cu numărul 7, care a avut loc la finele săptămânii trecute, a fost una de excepţie.

Ca orice lucru durabil, şi evenimentul a început cu o slujbă religioasă, unde credincioşii din Dumbrăviţa l-au avut ca oaspete pe părintele Ioachim de la Rohia. A urmat tradiţionala paradă a portului popular şi deschiderea oficială care a început tot cu un scurt Te Deum şi apoi discursurile oficialilor.

Sărbătoarea s-a bucurat de prezenţa preşedintelului CJ Zamfir Ciceu, fiul al satului, a prefectului Anton Rohian, numeroşi parlamentari, primari, directori de instituţii şi bineînţeles, directorul UAC Europe, Iulian Gheorghe, partener al evenimentului. A urmat momentul deosebit, devenit şi el tradiţie, al sărbătoririi cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi al tinerilor care au împlinit vârsta majoratului. Apoi s-a dat startul unui regal folcloric.

 

Au evoluat ansamblurile din Şişeşti, Coruia, Prelucana, Gârdani, Şurdeşti, Coltău, Dumbrăviţa, Groşi, Ieud, Bicaz, Cehu Silvaniei, Groşii Ţibleşului şi soliştii Sorin Ghedan, Ramona Darha şi Virginia Irimuş, precum şi Tinere talente ale comunei.

 

Dacă tot vorbim de tinere talente, trebuie menţionat faptul că talentata cântăreaţă din Dumbrăviţa, Marcela David, şi-a lansat CD-ul „Mie mi-i dragă lumea”.

 

Concertul s-a încheiat cu invitaţii speciali: Ansamblul Naţional Transilvania, Ramona Fabian, Marcel Avram, Paula Paşca şi Marius Ciprian Pop.

După un spectaculos foc de artificii, petrecerea a continuat cu Danţul satului, cu Foriş Valer.

 
 

„Vă mulţumim că participaţi alături de noi la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Dansului, Portului şi Cântecului” de pe Fisculaş, o sărbătoare în care ne cinstim tradiţiile, încercăm să nu ne uităm datinile şi obiceiurile. Este un moment de bilanţ, al nostru şi al dumneavoastră, pentru că n-o să ne facem noi, administraţia locală, bilanţul, ci îl veţi face dumneavoastră, cetăţenii care cunoaşteţi tot ce se întâmplă în comună şi puteţi spune dacă activitatea noastră este prolifică sau nu. Acest festival nu ar fi fost cu putinţă fără implicarea unor oameni cu suflet, care fac parte din comunitatea noastră, şi aici vreau să-i mulţumesc în mod deosebit domnului Iulian Gheorghe, directorul UAC Europe, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui festival, eu îi spun partenerul nostru social, şi domnului Ştefan Mariş, directorul Centrului Creaţiei Popoluare, care împreună cu noi şi-a dat concurs pentru desfăşurarea în bune condiţii alături de noi.”

Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa

 
 

„La sfânta Liturghie mi-am dat seama care e diferenţa dintre biserica ortodoxă şi cea catolică. În cea catolică, cântă foarte frumos orga. Astăzi, la Dumbrăviţa a cântat dumnezeieşte corul bisericesc. Portul nostru ne poate da mândria că avem o identitate şi avem ce lăsa mai departe. Să ne bucurăm de ceea ce ne-au lăsat străbunii noştri şi avem putere să le purtăm mai departe”.

Anton Rohian, prefect

 
 

„Mă gândeam pe drum, când intram azi în ţară, ce se vă spun astăzi şi Dumnezeu probabil m-a făcut să deschid radioul. Azi trebuie să fim mândri de două ori ca dumbrăviceni, ca maramureşeni pentru că sărbătorim zilele comunei odată cu Ziua Naţională a Franţei. În discursul pe care l-a avut azi, ambasadorul Franţei a spus în felul următor, vorbind şi despre Maramureş: francezul care vine în România vrea să vadă Maramureşul autentic. Cred că aici, oricine vine, are ce vedea. Sunt deosebit de mândru că fac parte dintre cei care sunt din acest sat. Sunt onorat că avem alături o echipă impresionată”.

Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş

 
 

„Se duce o dispută destul de aspră în ceea ce priveşte Europa şi cred că mai este o temă pe care trebuie să o avem în vedere: ce suntem noi: europeni sau români. Eu cred că în primul rând suntem români. Şi acea noţiune de cetăţean european, pentru mine, nu spune mare lucru. Noi suntem cetăţeni români şi nu cred că Europa va putea să ne fure vreodată tradiţiile. Ca argument e şi această manifestare care are loc astăzi aici”.

Ştefan Mariş- directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi pentru Conservarea Artei Tradiţionale

 
 

„Astăzi e un eveniment în care sărbătorim tradiţiile locului. Şi cred că trebuie, în primul rând, să le mulţumim bătrânilor, pentru că ei sunt cei care au făcut aceste tradiţii. Când spun tradiţii, nu mă gândesc numai la port şi la dans, mă gândesc la idealurile pe care ni le-au transmis nouă, copii fiind. Mă gândesc la tinerii de astăzi şi la noi cei care suntem de o vârstă mijlocie. Este de datoria noastră să ducem aceste vise şi tradiţii mai departe. Şi vreau să-i mulţumesc, în primul rând, domnului primar. Sunt mândru că fac parte din această comunitate, că suntem parteneri şi vecini, umăr la umăr, şi încercăm să ducem această comunitate spre ţelurile pe care noi toţi le avem. Ne dorim o comunitate prosperă, în care această sărbătoare să dăinuiască pentru sute de ani, pentru ca nepoţii şi strănepoţii noştri să se uite la ceea ce am reuşit noi să facem şi să fie mândri de noi. Doresc să-i asigur pe domnul primar şi pe reprezentanţii Consiliului Local de întreaga noastră susţinere, în continuare”.

Iulian Gheorghe, director general UAC Europe

 

„O înaltă faţă bisericească, mitropolit al Clujului spunea mult fac cei puţini când se adună. Cred că această zicală este valabilă aici la Dumbrăviţa, unde o mână de oameni fac lucruri foarte bune. Este vorba despre dumneavoastră, oamenii, despre o administraţie eficientă, despre părinţii parohi, despre investitorul UAC Europe”.

Florin Tătaru, deputat

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.