Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Fereastra închisorii / Păltiniş
Trei zile la Păltiniş. Unul din proiectele de vacanţă pe care îl aşteptam demult.
Copilărind deopotrivă în Maramureş şi la Sibiu, tărâmurile dintre Dumbrava Sibiului, Răşinari şi Păltiniş păstrează în memoria mea o fascinaţie aparte.
Hotelul nemţesc unde am stat, în apropierea cabanei filosofice a lui Constantin Noica, a fost punctul zilnic de plecare către plaiurile din jurul Păltinişului.
În afară de peisajele alpine reconfortante, două lucruri mai sunt deosebite aici: liniştea şi aerul.
Probabil că liniştea, adeseori desăvârşită, provine din ultimele reverberaţii ale civilizaţiei montane săseşti, iar aerul curat din altitudinea înaltă şi vânturile neliniştite ale platoului alpin pe care se întinde staţiunea.
În cele trei zile de şedere aici, am colindat prin Mărginimea Sibiului; Ţara Făgăraşului şi bineînţeles prin lumea gotică a celui mai frumos oraş din România.
Atmosfera şi arhitectura excepţională din centrul istoric al Sibiului mi-au dat multă linişte interioară, aducându-mi aminte de vacanţele copilăriei pe care le petreceam fericit aici.
Concertele de orgă de la catedrala gotică, plimbările nesfârşite prin burgul aproape pustiu de acum 30 de ani, piaţa de alimente plină de roşii şi pepeni aromaţi de la olteni, mi-au rămas în fiinţă din Sibiul vechi.
La plecare, nu am uitat să luăm cu noi, pentru o iarnă întreagă, telemea de oaie de la stăpânii stânelor din Răşinari.
Incredibil de gustoasă, preparată după formule ancestrale şi autentice, brânza răşinărenilor, a poienarilor sau a jinenilor este o legendă printre surogatele comerciale cu acelaşi nume.
Au fost trei zile simple şi frumoase, care m-au întors în timp.
Amintirea foarte intensă şi vie a lumii sibiene de demult, în care eram cu bunicii şi străbunicii, aflaţi acum spre odihnă în Dumbrava Sibiului, m-au desprins de acceleraţiile şi direcţiile sociale nefaste ale prezentului.
Cu alte cuvinte, trei zile de vacanţă adevărată.
Cu mult munte şi ceva meditaţie. Chiar contemplaţie, când priveam cu nostalgie din înaltul Păltinişului spre Făgăraşul din zare.