Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Farmecul roților de tren reactivat printr-o expoziție filatelică
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare găzduiește, în perioada 18 – 28 noiembrie, o expoziție de filatelie feroviară din colecția inginerului Tiberiu Lorincz. Este vorba despre o expoziție care trezește amintiri, dar și multă curiozitate, mai ales că în județul nostru sunt destul de rare asemenea evenimente.
Inginerul Tiberiu Lorincz este membru al Asociației Filatelice Feroviare din România, iar în calitate de specialist în istoria căilor ferate, în luna octombrie ne-a pus la dispoziție un articol, pe care l-am publicat în GAZETA de Maramureș, despre linia de cale ferată Baia Mare – Jibou, de la a cărei inaugurare s-au împlinit 120 de ani.
Pentru că latura de filatelie feroviară este un segment despre care nu s-a prea vorbit în Maramureș, și care poate fi de interes, GAZETA de Maramureș a propus organizarea unei expoziții în acest sens. Așa că totul s-a materializat în urma unei colaborări cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și Consiliul Județean Maramureș. Mai exact, în 18 noiembrie a avut loc în cadrul Bibliotecii Județene, vernisajul de Istorie Feroviară prin piese filatelice. Timbre, plicuri speciale aniversare, cartoane filatelice, cărți poștale, mărci poștale, colițe – sunt doar câteva dintre exponatele care pot fi admirate și studiate în cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, până în data de 28 noiembrie 2019.
Vernisajul expoziției de filatelie a fost unul extrem de interesant și a trezit mare interes în rândul băimărenilor. Pe de o parte au fost prezenți filateliști cu experiență, care au numeroase amintiri legate de colecționarea de timbre, care era o modă extrem de răspândită acum câțiva ani, dar au venit și numeroși tineri, cărora subiectul le-a trezit curiozitatea și interesul. Printre tinerii curioși s-au numărat elevii Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Baia Mare, care au venit la vernisaj însoțiți de prof. Cristina Gherheș.
Vernisajul a fost moderat de Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, care a surprins publicul prin multitudinea de detalii pe care le stăpânește din istoria feroviară. Sincer, știam că Teodor Ardelean este un mare om de cultură (după părerea noastră cel mai mare, la ora actuală, din Maramureș), însă filatelia și istoria feroviară este un segment de nișă, despre care nu credeam să-i fi trezit un asemenea interes. Însă, explicația pentru care Teodor Ardelean s-a aplecat și asupra acestui domeniu este una cât se poate de simplă: este fiu de ceferist, iar poveștile despre căile ferate i-au intrat la suflet încă din copilărie, din ceea ce a aflat de la tatăl său. Mai mult, tot anul acesta, Teodor Ardelean l-a sprijinit pe Leonard Alexandru Pop să publice volumul „Conectarea orașului Baia Mare la rețeaua feroviară”, carte care a fost prezentată de autor și în cadrul acestui vernisaj de filatelie feroviară.
Sufletul acestui eveniment este ing. Tiberiu Lorincz, cel care oferă publicului cu atâta generozitate informațiile adunate despre istoria căilor ferate, dar și impresionantele piese filatelice. „Piesele filatelice expuse - plicuri, colițe, cărți poștale, timbre etc. – oglindesc, de fapt, istoria feroviară din România. Piesele expuse sunt adunate în ultimii 22 de ani”, a explicat Tiberiu Lorincz.
La eveniment a vorbit și Vasile Dorca, fostul șef de Gară Satu Mare, în prezent pensionar. Acesta a lucrat în CFR între 1971 și 2004 și a explicat faptul că CFR a reprezentat „întâia armată a țării”, prin seriozitate și rigurozitate. „Pentru a ajunge să lucrezi la Calea Ferată trebuia să fii foarte bun din punct de vedere medical și psihologic, și abia după aceea se putea continua cu pregătirea profesională. CFR-ul era foarte bine organizat și toți erau învățați că pe timp de pace, Calea Ferată este prima armată a țării. Un ceferist nu a făcut niciodată greșeli din cauza necunoașterii reglementărilor din instrucție, pentru că acestea erau o lege pentru toți angajații, iar orice incident era tratat cu maxim de exigență. Cei tineri, care probabil se gândesc să vină la Calea Ferată, să nu se sperie pentru ceea ce este acum. Eu am totuși speranța că undeva trebuie să se oprească dezastrul actual și să reintre lucrurile pe făgașul normal. Voi, tinerii, puteți face acest lucru, pentru că este o instituție care poate să ajungă ca și pe vremuri - prima armată a țării pe timp de pace”, a spus Vasile Dorca.
„Piesele filatelice expuse - plicuri, colițe, cărți poștale, timbre etc. – oglindesc, de fapt, istoria feroviară din România. Piesele expuse sunt adunate în ultimii 22 de ani”.
Tiberiu Lorincz