• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 22 Octombrie , 2014

Fantoma celor 900.000 de lei vechi bântuie păşunea din Cavnic

Suspiciuni de fraudă şi abuz şi 900.000 de lei „strict secreţi” chiar şi pentru instituţiile statului. Pe scurt, povestea unui scandal care „arde” păşunea din Cavnic de luni bune, iscat în cadrul Asociaţiei crescătorilor de animale din oraş. După un control al prefecturii, acum, se solicită un control guvernamental!

 
 

Povestea scandalului iscat în cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Cavnic nu e nou şi a mai făcut subiectul unor articole din GAZETA de Maramureş. În primăvara acestui an, căvnicarii se plângeau că preşedintele lor s-a îmbogăţit din banii acordaţi pentru întreţinerea păşunilor. Cei care deţin animale îl acuză pe preşedinte că a cheltuit banii ilegal şi, mai mult, până acum n-au reuşit să afle modul în care au fost cheltuiţi banii. Scandalul a ajuns la Instituţia Prefectului, în Parlamentul României şi, mai nou, la Ministerul Agriculturii.

 

În urma unei audienţe, deputatul Gheorghe Şimon a formulat o interpelare către ministrul agriculturii în care cere un control guvernamental la această asociaţie. Motivele reclamanţilor sunt simple: oamenii susţin că subvenţiile primite pentru păşune în perioada 2009-2013 s-au „volatilizat”. Mai mult, într-o notă de constatare de la finele anului trecut, întocmită ca urmare a acţiunii de control efectuate în baza ordinului prefectului, colectivul de verificare ar fi constatat mai multe nereguli, ceea ce a dat şi mai mare amploare protestelor din cadrul Asociaţiei, care consideră acum că reclamaţiile lor sunt argumentate şi confirmate de instituţiile statului.

 

Comisia de control a Prefecturii Maramureş subliniază că procesele verbale de recepţie a unor lucrări de specialitate şi procesele verbale de verificări din partea Consiliului Local Cavnic nu i-au fost puse la dispoziţie. Crescătorii de animale se plâng că nu ştiu unde s-au dus banii din care trebuiau să se acopere cheltuielile de întreţinere şi exploatare a păşunii. Iar cei care s-au plâns autorităţilor locale şi judeţene se plâng că au fost excluşi din asociaţie în mod nestatutar, pierzându-şi astfel şi calitate de reclamanţi. Deputatul Gheorghe Şimon crede că soluţia este un control guvernamental: „Am fost informat de către specialiştii Prefecturii Maramureş că în vederea evidenţierii, administrării şi controlului sprijinului acordat fermierilor, după aderarea României la UE s-a creat în cadrul APIA un instrument denumit IACS (Sistem Integrat de Administrare şi Control)”, aşa că, prin interpelarea adresată ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, deputatul maramureşean cere un control şi luarea măsurilor care se impun.

 

De cealaltă parte, preşedintele Asociaţiei, Ionică Bindiu, e şi el supărat, declarând că nu şi-a însuşit niciun leu şi toţi banii asociaţiei sunt gestionaţi corect şi legal:

„Există o dare de seamă, iar contabilitatea este făcută de un expert contabil, nu eu fac contabilitatea. Dar omul nemulţumit, tot nemulţumit rămâne. La ei le trebuie bani, ei asta o ştiu. Nu le trebuie saivane, nu le trebuie păşune, ci banii să meargă la ei. Dar asta nu se poate. La început le-am dat bani să înceteze din discuţii, dar de acolo au apărut mai multe poveşti. Am crezut că vor fi bărbaţi, dar văd că nu e aşa, nu am cu cine!”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.