Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Familia Nan şi-a recuperat copiii
Familia Nan, originară din Maramureş, şi-a recuperat copiii în instanţă. Tribunalul local Nord-Troms (Tingretten) din Norvegia a anunţat vineri că a dat dreptate
familiei Nan prin anularea deciziei Comisiei din Consiliul Judeţean (Fylkesnemnda) astfel că familia îşi va primi înapoi cei doi copii. În luna februarie, Fylkesnemnda a decis să transfere permanent drepturile de îngrijire a minorilor de la părinţi către protecţia copilului (Barnevernet).
Anul trecut, în 27 octombrie 2015, soţii Mihaela (37 de ani) şi Dumitru (44 de ani) Nan, originari din Maramureş, au început lupta lungă, absurdă şi plină de suferinţă pentru copiii lor. Vă reamintim că cei doi soţi s-au mutat în Norvegia în urmă cu cinci ani.
Au muncit din greu şi au reuşit să îşi cumpere o casă şi un apartament pe care l-au închiriat la un preţ de 1.500 de euro pe lună. Aveau venituri lunare de circa 10.000 de euro şi doi copii frumoşi: Bianca (7 ani) şi Dragoş (un an şi jumătate). Numai că visul norvegian s-a spulberat brusc, în 27 octombrie 2015. În acea zi, Dumitru Nan era la serviciu şi a fost sunat şi chemat la poliţie. A sunat-o pe soţie, de la care a aflat că şi ea a fost chemată la Poliţie, unde cei doi soţi au fost interogaţi timp de şase ore şi lăsaţi să plece. Afară i-au aşteptat doi angajaţi ai Serviciului de Protecţie a Copilului, în vârstă de aproximativ 30 de ani fiecare. Asistenţii sociali le-au spus părinţilor, care nu au aflat nici până în prezent cine i-a denunţat, că fetiţa a declarat că a fost bătută şi nu mai au dreptul la copii. Femeia a început să ţipe şi să plângă, dar funcţionarii i-au răspuns sec că are nevoie de un psihiatru şi că o pot duce la unul.
Dumitru Nan a declarat că din înregistrări se vede că, în timp ce se joacă, fetiţa spune tot felul de lucruri, inclusiv că atunci când este întrebată cine a mai bătut-o, fetiţa spune că a fost bătută de bunică, dar nu ştie să spună în ce fel. După ce au rămas fără copii, soţii Nan şi-au adus aminte de un episod petrecut cu câteva săptămâni înainte, când fetiţa le-a spus părinţilor că „se duce în altă casă şi îl ia şi pe Dragoş” (n.r. frăţiorul ei).
În timp ce „războiul” s-a dus în instanţă, Dumitru şi Mihaela Nan au primit dreptul de a-i vedea pe Bianca şi pe Dragoş, aflaţi la o distanţă de 300 de km de casă, câte două ore pe săptămână. Întâlnirile aveau loc într-o cameră de hotel, în prezenţa asistenţilor de la Serviciul de Protecţie a Copilului, care îşi luau notiţe. În prima fază, cei doi au pierdut procesul. În 20, 21 şi 22 ianuarie 2016, cazul soţilor Nan a fost judecat în apel, la Consiliul Regional, format dintr-un jurist, un psiholog şi un jurat. După cele trei zile de audieri, decizia a rămas în pronunţare, urmând ca hotărârea să fie comunicată în cel mult 14 zile. Decizia a picat ca un trăsnet pentru soţii Nan. Copiii rămân în continuare despărţiţi de părinţi. Mai mult decât atât, Dumitru şi Mihaela Nan, care îşi puteau vedea până acum copiii de două ori pe săptămână, au fost înştiinţaţi că pot să îi mai vadă pe copii doar de patru ori pe an.
Acum, o altă instanţă norvegiană a făcut dreptate în acest caz. Potrivit unui comunicat al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord transmis, duminică, această decizie vine la puţin timp după o altă reîntregire decisă tot de justiţia norvegiană, cea a familiei Bodnariu: „Cu mare bucurie şi recunoştinţă faţă de Dumnezeul celor asupriţi, dăm vestea reîntregirii familiei Nan în urma recursului judecat la Tribunalului local Nord-Troms (Tingretten) în Norvegia. Sentinţa a fost dată în unanimitate de completul de judecători, Bianca-Mihaela şi Dragoş-Dumitru, cei doi copii, urmând să se reîntoarcă la părinţii lor după un an de grele suferinţe cauzate de separarea forţată decisă de Barnevernet. Această biruinţă în faţa nedreptăţii evidente vine la puţin timp după o altă reîntregire decisă tot de justiţia norvegiană, cea a familiei Bodnariu”, se arată în documentul citat, semnat de episcopul Macarie Drăgoi.
Acesta a subliniat că deciziile date de justiţia norvegiană arată că există, încă, dreptate „chiar şi în aceste vremi tulburi, dacă dăm dovadă de solidaritate şi de împreună-pătimire cu fraţii noştri şi dacă nu capitulăm în faţa forţelor care destructurează familia şi societatea. Încercările prin care au trecut familiile Nan şi Bodnariu ne-au adus mai aproape unii de alţii şi ne-au trezit la realitatea dură a provocărilor lumii în care trăim. E momentul să conştientizăm că numai împreună, strâns uniţi în jurul lui Dumnezeu şi a Bisericii, putem răzbi prin aceste încercări”, a menţionat episcopul Macarie Drăgoi.
Practica agenţiei norvegiene (Barnevernet) se bazează pe Legea Copilului din 8 aprilie 1981 modificată ultima dată în ianuarie 2014. Ea reglementează în detaliu relaţia dintre părinţi şi copii şi precizează la un moment dat:
„Copilul nu poate fi supus violenţelor, şi nici altor tratamente de natură să-i afecteze sănătatea fizică sau mentală. Această interdicţie are în vedere inclusiv violenţa aplicată în scopul educării copilului. Recurgerea la violenţă şi la acte supărătoare sau menite să inducă spaima sau la alte conduite lipsite de delicateţe faţă de copil este interzisă” (Capitolul 5, Secţiunea 30).
„Chiar şi în aceste vremi tulburi, dacă dăm dovadă de solidaritate şi de împreună-pătimire cu fraţii noştri şi dacă nu capitulăm în faţa forţelor care destructurează familia şi societatea. Încercările prin care au trecut familiile Nan şi Bodnariu ne-au adus mai aproape unii de alţii şi ne-au trezit la realitatea dură a provocărilor lumii în care trăim. E momentul să conştientizăm că numai împreună, strâns uniţi în jurul lui Dumnezeu şi a Bisericii, putem răzbi prin aceste
încercări”.
Episcopul Macarie Drăgoi