• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 August , 2015

Falimentul anului

Cea mai mare companie de asigurări, cu o cotă de piaţă de aproape 10%, Astra, a intrat în faliment. Ar fi avut nevoie de o injecţie de capital de aproape 100 de milioane de euro, sumă din care până la începutul săptămânii reuşise să strângă vreo 30 de mii. Prin urmare singura soluţie în acest moment este falimentul, a decis de ASF.

 
 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus ieri capăt unei istorii de 25 de ani, prin decizia de dizolvare a companiei şi deschidere a procedurii de faliment în cazul Astra Asigurări, compania omului de afaceri Dan Adamescu, care până acum doi ani era cel mai mare asigurător din piaţă.

 

„S-a întrunit Consiliul ASF şi a analizat situaţia societăţii de asigurare ASTRA. Potrivit concluziilor sunt întrunite cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea vădită de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţile băneşti, scăderea valorilor marjei de solvabilitate disponibile, sub jumătate din limita minimă prevăzută de reglementările în vigoare pentru fondul de siguranţă şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procedurii de redresare financiară”, a anunţat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

 

„La 30 iunie 2015, ASTRA înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă, un coeficient de lichiditate de 0,03 şi un necesar de capital de aproximativ 960 de milioane de lei.

În urma analizei, Consiliul ASF a adoptat următoarele decizii:

1. Închiderea procedurii de redresare financiară a societăţii ASTRA.

2. Revocarea şi încetarea atribuţiilor de administrator special ale KPMG Advisory.

3. Retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii ASTRA asigurări.

4. Constată starea de insolvenţă a societăţii ASTRA şi solicită intrarea în procedura de faliment”, a mai spus şeful ASF.

 
 

În aceste condiţii, Astra îşi face loc pe lista lungă a firmelor de asigurări intrate în faliment, majoritatea la începutul anilor 2000. Falimentul companiei controlate de omul de afaceri Dan Adamescu lasă 1.400 de angajaţi fără un loc de muncă şi 1,8 milioane de clienţi în incertitudine privind recuperarea integrală a despăgubirilor. Active în valoare de peste 500 milioane de lei vor fi scoase la vânzare. Dan Adamescu, proprietarul Astra, cataloghează decizia ASF drept o lovitură la adresa proprietăţii private, care, în opinia lui, a ajuns doar un „moft“. „Sunt distrus. Ce nu a reuşit Ruşanu (Dan Ruşanu, fost preşedinte al ASF - n.red.) a reuşit acum ASF. Am trimis planul meu la ASF, dar nu am primit niciun răspuns, nu m-au chemat la discuţii. Proprietatea a ajuns un moft în ţara asta. În câteva luni vor termina resursele fondului, se va întâmpla acelaşi lucru ca şi la Bancorex“, a afirmat pentru ZF Dan Adamescu.

 
 

Dosarele asiguraţilor Astra vor fi transferate în termen de 30 de zile la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care, potrivit oficialilor ASF, are resursele necesare să plătească despăgubirile, fără a fi nevoie de o majorare a contribuţiilor plătite de ceilalţi jucători din piaţă. „Valoarea rezervelor de despăgubire este de 650 mil. de lei, iar impactul pe care l-am calculat noi este de 700 mil. lei. Fondul are disponibilităţi de peste un miliard de lei, are rezerve suficiente să administreze acest caz“, a afirmat Negriţoiu. Solicitările de despăgubire se ridică în prezent la 76 mil. lei, potrivit declaraţiilor lui Negriţoiu.

 
 

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a arătat că, la 30 iunie, Astra avea o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% şi un necesar de capital de circa 968 milioane de lei.

„În urma analizei şi pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat închiderea procedurii de redresare financiară, revocarea şi încetarea atribuţiilor KPMG, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra şi constată starea de insolvenţă, solicitând intrarea în procedura de faliment”, a spus şeful ASF.

 
 

„Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiară. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţi băneşti, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procesului de redresare”.

Mişu Negriţoiu
 
 

„Sunt distrus. Ce nu a reuşit Ruşanu, a reuşit acum ASF. Am trimis planul meu la ASF, dar nu am primit niciun răspuns, nu m-au chemat la discuţii. Proprietatea a ajuns un moft în ţara asta. În câteva luni vor termina resursele fondului, se va întâmpla acelaşi lucru ca şi la Bancorex“.

Dan Adamescu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.