• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Februarie , 2014

Expoziţia semestrială a studenţilor de la Arte Plastice – Pictură

Vineri, 7 februarie 2014, a avut loc vernisajul Expoziţiei semestriale ce reuneşte lucrările realizate de studenţii secţiei de Arte Plastice – Pictură, din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. Vernisajul a avut loc la sediul specializării de pe strada Crişan nr. 10. 

 
 

Expoziţia semestrială a studenţilor de la Arte Plastice – Pictură este, aşa cum ne-a obişnuit deja, de mai mulţi ani, o expoziţie complexă, ce prezintă lucrări realizate de studenţii de la Arte Plastice în diferite tehnici şi pe diferite materiale. Sute de lucrări de pictură, desen, mozaic, icoane pe lemn şi pe sticlă sunt expuse în sălile-atelier transformate în săli de expoziţie. Cei care sunt familiarizaţi cu aceste expoziţii semestriale vor regăsi o mare varietate tematică, abordări dintre cele mai diferite, o explozie cromatică extraordinară şi multe lucrări remarcabile ce demonstrează, o dată în plus, că în Baia Mare arta este la ea acasă.

 

„Ne aflăm într-o zi în care putem evalua lucrările studenţilor, din primul semestru, în cadrul specializării Arte Plastice – Pictură şi, ca de fiecare dată, spaţiile lor de creaţie, atelierele lor au devenit săli de expoziţie. Această acţiune este benefică, deoarece studenţii au posibilitatea de a se autoevalua sau de a se evalua prin comparaţie cu colegii lor. Fiecare dintre ei poate să parcurgă, reiterând primul semestru, etapele unui progres sau, acolo unde este cazul, ale unui regres, în urma temelor care au fost date. 

În acest an, specializarea Arte Plastice – Pictură a fost reacreditată în cadrul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare. Avem depus un dosar pentru studii masterale, deoarece promoţiile care au absolvit aici şi-au exprimat dorinţa de a continua studiile. În cursul lunii martie aşteptăm Comisia de evaluare a ARACIS.

 

Revenind la ceea ce se întâmplă în ateliere, veţi vedea preocupările studenţilor din anii I, II şi III la disciplinele de specialitate (pictură, desen, compoziţie, cromatologie, tehnicile artei şi prelucrarea imaginii pe calculator.

Din nefericire, din cauze financiare, în acest an universitar am redus numărul cadrelor didactice cu care am colaborat până acum în regim de asociere. Ce este mai trist e faptul că, în urma Convenţiei de la Bologna privitoare la învăţământul superior de trei ani, se reduce numărul de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă că, această reducere se va face în special în detrimentul studentului. Prin urmare, această muncă de formare a unui artist devine un demers solitar, profesorului revenindu-i doar rolul de coordonator, eventual rolul de a da răspunsuri la întrebările pe care şi le ridică studentul.

Avem un an I cu foarte mult entuziasm. Sunt studenţi care onorează pe deplin vocaţia cu care s-au născut. În acelaşi timp îi ambiţionează şi pe cei care nu au o pregătire situată pe acelaşi palier ca şi ei. Avem un an II cu foarte bune elemente în ceea ce priveşte studiul desenului, studiul culorii şi tehnicile artei, cu foarte multă seriozitate. De asemenea, anul III, care a intrat deja în emoţiile examenului de licenţă, a răspuns cu o surprinzătoare creativitate la temele pe care noi le-am propus.

 

Ţin să remarc că rezultatul materializat în această expoziţie se datorează conlucrării cu colegii noştri: Ioan Anghel Negrean şi a domnişoarei Papiu Misovici Gretty, care au făcut ca, de câteva zile, atelierele să fie primitoare, ospitaliere şi să reflete munca studenţilor noştri. De asemenea, rezultate remarcabile a obţinut şi Adrian Chira, profesorul de prelucrare a imaginii pe calculator. Trebuie amintiţi, de asemenea, profesorii Bertalan Kovacs şi Valer Sasu”, a declarat prof.univ.dr. Nicolae Suciu, prodecanul Facultăţii de Litere.  

 
 

„Munca de formare a unui artist devine un demers solitar, profesorului revenindu-i doar rolul de coordonator, eventual rolul de a da răspunsuri la întrebările pe care şi le ridică studentul”.

Nicolae Suciu, prodecanul Facultăţii de Litere

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.