• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2018

Expoziția de pictură de plein-air „Valorile Monte-Medio” Baia Sprie

Sub acest generic, luni, 14 mai 2018 s-a deschis la Galeria Partner din Baia Mare, Ex­poziția de pictură de plein-air purtând titlul „Valorile Monte-Medio” (titulatură în opinia mea poate prea pretențioasă pentru un astfel de de­mers!). Dar, să dăm crezare acestei formulări pentru că de-a lungul vremii, mai ales în perioada interbelică, începând cu anii 1920, la Baia Sprie

s-a stabilit într-adevăr un grup de artiști „valoroși” prin a căror creație artistică au configurat un puternic centru artistic care a constituit o alternativă la „fenomenul” picturii de la Baia Mare. Nu este cazul să analizăm din punct de vedere al polemicilor, al orientărilor și a principiilor estetice aceste două grupări, cert este că peisajul de la Baia Sprie, a polarizat artiști care s-au manifestat în creația lor, liberi, fără constrângeri stilistice și estetice impuse de „discipolii” lui Simon Hollosy de la Baia Mare.

Dintre personalitățile marcante, cu un discurs pictural de excepție l-au constituit Aurel Popp venit de la Satu-Mare, precum și Ziffer Alexandru ce au lucrat aici până în anii 1960. Trebuie să menționăm de asemenea pictorii: Nagy Oszkár („repudiat ” de la Baia Mare), Aba-Novák Vilmos din sudul Ungariei, Perlrott Csaba Vilmos de la Kecskemét, sculptorul Romul Ladea din Banat. În spiritul acelei emulații creatoare se încearcă astăzi, o revigorare a prezenței artiștilor în frumosul peisaj de la Baia Sprie, prin efortul Domnului Hitter Ferenc om al locului, implicat activ în evidențierea și promovarea, valorilor spirituale, culturale și artistice, ce au adus faima de altă dată a orașului Baia Sprie. Selecția expozițională de la Galeria Partner, cuprinde lucrări de pictură, realizate de artiștii participanți în ultimele trei ediții ale taberei organizate de Domnul Hitter. Remarc cu bucurie că din cei 19 expozanți, regăsim 6 absolvenți ai studiilor Programului de Arte Plastice – Pictură de la Baia Mare, alături de trei profesori ai acestei specializări: Talpoș Elisabeta, Alina Modyrka, Adrian Prykop, Veress Elisabeta, Les Paul, Kovacs Emil Lajos, precum și cadrele didactice: Greti Adriene Papiu, Kovacs Bertalan și Suciu Nicolae laureat recent cu Dis­tincția de Onoare a Juriului Trienalei Internaționale de Artă de la Prezmysl, Polonia. Spiritul expoziției este dominat de impactul vizual relevat de par­ticularitățile peisajului și spiritul locului. Este foarte important să men­ționăm că lucrările de pictură realizate aici, în aceste ediții ale taberei, au un caracter unitar, deși soluțiile de rezolvare artistică, poartă amprenta personalității creatoare a autorilor, semn distinct al receptării „geografiei” stilistice, adus de noutatea peisajului. Regăsim de asemenea artiști din Ungaria și Ucraina participanți în tabără: Adreea Ballo, Katona Gyuri, Gonda Zoltan (laureat recent și domnia sa cu Distincția de Onoare a Juriului Trienalei Internaționale de Artă de la Prezmysl, Polonia), Kopriva Atilla. Totodată remarcăm prezența pictorilor: Țenț Aurel (care din nefericire s-a stins de curând din viață), a acuarelistului Mile Laszlo, Molnar Ibolya, Mezei Andrei, Lucia Pășcuț și a sculptorului sătmărean Kotter Laszlo. Prezența la vernisaj a primarului orașului Baia Sprie domnul Bîrda Sebastian Alin, precum și a membrilor Consiliului Local, asigură certitudinea continuării unor viitoare ediții ale taberelor, manifestată și de dorința exprimată a acestora, de a amenaja o galerie de artă în cadrul unui centru cultural care să asigure perenitatea actului de creație artistică în Baia Sprie și redobândirea unui statut de identitate culturală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.