• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 20 Decembrie , 2018

Expoziția de pictură a studenților de la Arte la Căminul Cultural din Mocira

Manifestarea Academică și Culturală a fost un proiect dintre Primăria Recea și Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Inițiativa aparținându-i deopotrivă Lect. univ. dr. Ligia Tomo­ioagă – cadru didactic la Facultatea de Litere, moderator al evenimentului și Domnului Primar al Comunei Recea, Pavel Octavian. Au conferențiat în cadrul acestei manifestări: Conf. univ. dr. Mircea Fărcaș - Decan al Facultății de Litere, Conf. univ. dr. Delia Suiogan – Prodecan al Facultății de Litere, precum și Lect. univ. dr. Ioan Tîmbuș, care au relevat particularitățile stilistice, fonetice și morfologice ale graiurilor din satele Re­cea, Mocira, Lăpușel, Săsar, Bozânta ce compun Comuna Recea, precum și despre statornicia de veacuri a locuitorilor pe aceste meleaguri, reprezentată de tradițiile și obiceiurile populare ce străbat din vechime, prin colinde și ri­tua­luri mitice, la cumpăna dintre ani.

În acest proiect au fost cooptați și studenții Programului de studii Arte Plastice – Pictură din cadrul Facultății de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, care s-au documentat în cele cinci sate, identificând resursele imaginii și poezia, lirismul satelor prin structurile constructive, inventarul agricol, arealul formelor de relief, proiecția pe fundalul monumental al munților. Activitatea de documentare, transpu­nere și realizare a lucrărilor a fost coor­donată de Lect. univ. dr. Papiu Greti-Adriene care a vegheat îndeaproape la finalizarea celor 16 lucrări de pictură. Lucrările realizate aduc în atenția privitorilor, compoziții cu imagini ale satelor în care predomină peisajele cu case, dar și priveliștile panoramate, de câmpuri și holde, precum și imaginile lăcașelor de cult, ca un omagiu adus credinței și spiritului bisericii, în jurul cărora s-au format și dezvoltat așezările umane.

Din cuvântul rostit la deschiderea expoziției redăm cuvintele coordonatoarei grupului de studenți de la arte, Lect. univ. dr. Papiu Greti-Adriene:

„Expoziția de față cuprinde lucrări de pictură de peisaj, identificate prin motive reprezentative ale tipologiilor de peisaj din satele Recea, Mocira, Lăpușel, Săsar, Bozânta.
Acțiunea a fost cuprinsă în suita Ma­nifes­tărilor Academice și Culturale ded­icate Centenarului Marii Uniri, printr-un proiect de cola­borare a Fa­cul­tății de Litere din Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Secția Arte Plastice – Pictură și Comuna Recea. Este relevantă identificarea unor structuri tipologice a peisajului din zona respectivă, care se pot institui în motive estetice ale picturii de peisaj, devenind astfel repre­zentative pentru localitățile supuse ca studiu de caz studenților specializării noastre. Identificăm astfel, repere la care s-au oprit autorii lu­cră­rilor prin reprezentarea picturală a efigiei unei personalități culturale ce
s-a impus în arta dramatică contemporană (actorul, regizorul și profesorul Ion Să­să­ran), biserici, capele, peisaje și locuri însuflețite de rânduiala gospodăriilor care au avut puterea de sensibilizare a imaginației pictorilor. Trebuie să men­ționez că lucrările de pictură au fost realizate în tehnica picturii în ulei pe pânză, materiale asigurate prin efortul financiar al Primăriei Comunei Recea. Menționăm totodată numele studenților ce au contribuit prin imaginație și efort creator la realizarea și împlinirea acestui frumos și Memo­rabil Eveniment cu care ei au avut „șansa” să fie contemporani: Irimuș Diana, Ion Pop Prilog (masterat an II), Tănase Mihaela, Popa Aura (masterat an I), Balint Ofelia, Averiței Ruxandra, Boloș Dorina, Codrea Cris­tian (licență an III) și care au fost răsplătiți cu Diplome de Parti­cipare.”
Afișul manifestării mai cu­prinde de asemenea și numele a încă două cadre didactice de la Programul de studii Arte Plastice – Pictură, adică subsemnatul precum și Conf. univ. dr. Adrian Chira. Ma­ni­festarea s-a bucurat de un interes deo­sebit din partea localnicilor deschi­zând în acest fel posibilități de dezvoltare și de implicare a artei, a simțului estetic și a trăirilor emoționale în cadrul comunității.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.