• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Septembrie , 2013

Eternul Marmureş, un eveniment devenit tradiţie

În perioada 13-15 septembrie, Primăria şi Consiliul Local Sighetu Marmaţiei au organizat în centrul vechi al municipiului a treia ediţie a Festivalului Antic şi Medieval „Aeternus Maramorosiensis”.

 

„Aeternus Maramorosiensis”, Festivalul Medieval devenit deja o tradiţie pentru municipiul Sighetu Marmaţiei, a fost deschis oficial în după-amiaza zilei de vineri, 13 septembrie. Virtus Antiqua de la Cluj- Napoca, ţinutele Istoriei din Alba Iulia, Lupii din Pustă de la Oradea, Ordinul Dragonilor, Ezustsolyom şi Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei sunt trupele de reconstituire istorică care au urcat pe scena festivalului în prima zi a evenimentului. Seara a fost încheiată cu un spectacol pirotehnic oferit de Hypnosis-Industrial Opera.

 

Şi cea de-a doua zi a Festivalului “Eternul Maramureş” a fost pe placul sighetenilor. Dovadă stă faptul că atât concertul de muzică clasică, susţinut la Sala George Enescu, cât şi cel al trupei Bere Gratis, s-au bucurat de un public numeros.

Evident şi cea de-a treia zi a festivalului a fost una deosebită. Aeternus Maramorosiensis a avut parte de un final spectaculos.

 

Primarul Ovidiu Nemeş a declarat: „Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi reuşita acestui Festival, dar mai ales vă mulţumesc vouă, sighetenilor mei, care aţi participat în cele trei zile la toate evenimentele organizate în centrul oraşului nostru. Au fost trei zile pline, de spectacol, muzică bună şi ţinute medievale”.

 
 

Programul festivalului

 

Prima zi a festivalului a debutat cu Deschiderea Târgului tradiţional al Mierii de Albine. Târgul Meşterilor Meşteşugari pe platoul Cinematografului Mara. A urmat sesiunea de comunicări ştiinţifice Transilvania la cumpăna secolelor XVII – XVIII, iar la ora 15.

 

Deschiderea oficială a Festivalului Antic şi Medieval „Aeternus Maramorosiensis” Ediţia a III-a Pintea Viteazul- haiducul Maramureşului (Sala Transist a Primăriei), urmată de parada trupelor de reenactori invitate la festival, deschisă de către Cimpoierii din Transilvania. Până seara, scena a fost „asediată” de reprezentaţii ale trupelor de reconstituire istorică: Virtus Antiqua (Cluj-Napoca), Ţinutele Istoriei (Alba Iulia), Lupii din Pustă (Oradea), Ordinul Dragonului (Cluj-Napoca), Ezûstsólyóm/ Silfr Haukr (Oradea), Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei (Braşov).

Apoi au început concertele: Let´s dance - dansuri de epocă (Sighetu Marmaţiei), Ansamblul Wekant (Banatsko Novo Selo, Serbia), Huniadi Cantores (Hunedoara), Basement (Sighetu Marmaţiei), Jokers (Braşov), Ad-Hoc (Oradea) - Dezmăţ, licori şi muzici medievale, iar seara s-a încheiat cu un Spectacol pirotehnic oferit de Hypnosis - Industrial Opera.

 

Cea de-a doua zi a debutat cu vernisajul expoziţiei: Arme albe şi de foc din timpul lui Pintea Viteazul în colecţiile Muzeului Maramureşului - Muzeul Maramureşului Secţia de Istorie şi Arheologie.

Au urmat apoi reprezentaţii ale trupelor de reconstituire istorică: Virtus Antiqua (Cluj-Napoca), Ţinutele Istoriei (Alba Iulia), Lupii din Pustă (Oradea), Ordinul Dragonului (Cluj-Napoca) Ezûstsólyóm/ Silfr Haukr (Oradea). Au urmat Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei (Braşov), apoi un concert de muzică clasică: prof. Szekely Ioan (clarinet) şi Boţac Cadmiel (pian). Seara a continuat cu mai multe concerte, printre care şi trupa Bere Gratis. Cea de-a treia zi a festivalului a adus din nou la scenă reprezentaţii ale trupelor de reconstituire istorică, apoi a fost reconstituit interogatoriul lui Pintea Viteazul. Seara au urmat concertele încheiate cu recitalul Direcţiei 5 şi cu un foc de artificii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.