Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Esperando caută înţelepciune în Danemarca
Daniel Filipaş – Manager General
În calitate de coordonatoare a proiectului european „Înţelepciunea persoanelor cu nevoi speciale”, Asociaţia Esperando a participat, între 23 şi 28 aprilie, la cea de-a 2-a întâlnire cu cei 6 parteneri europeni.
Gazda întâlnirii a fost localitatea Arhus, al 2-lea oraş din Danemarca, prin Colegiul de Sănătate şi Ştiinţe Sociale.
Cele 3 zile de lucru în comun cu partenerii din Spania (APOCLAM. Asociación profesional de Orientadores en Castilla La Mancha), Italia (Associazione per il Coordinamento Nazionale degli Insegnanti Specializzati CNIS), Turcia (ŢÝLE ÝMKB HALK EÐÝTÝM MERKEZÝ), Portugalia (APCC - Associaçăo de Paralisia Cerebral de Coimbra), şi Letonia (Bernu un jauniesu ar invaliditati biedriba „Ceribu sparni”) au fost pline de activităţi şi încărcătură emoţională.
O mare parte din întâlnire a fost dedicată discutării rezultatelor obţinute până acum de către fiecare ţară, dar şi detalierii sarcinilor pentru perioada următoare şi a modului de lucru.
Au fost aduse interviuri realizate cu persoane cu nevoi speciale (Esperando), şi chiar statistici şi analize legate de interviurile derulate (Portugalia, Italia, Turcia).
Apoi, gazdele ne-au prezentat două locuri speciale: Satul pentru Persoanele cu Dizabilităţi Sølund şi Şcoala Populară Egmont Højskolen.
Primul este o adevărată oază în care adulţii cu dizabilităţi îşi pot trăi întreaga viaţă (peste 200 de persoane), sub supravegherea şi îngrijirea unor profesionişti dedicaţi (peste 500 de angajaţi, în total!).
Al doilea loc este parte a lanţului de Folk Schulle – şcoli populare - , în care persoane peste 16 ani pot alege să îşi petreacă 6 luni învăţând ceea ce le place.
Şcoala Egmont are ca specific artele şi activităţile liberale, dar şi o particularitate ce o face unică în Danemarca: 70 din cei 181 de „studenţi”/ elevi sunt persoane cu dizabilităţi. Acestea au ca asistenţi pe durata celor până la 5 semestre pe care le pot petrece în şcoală nu membri ai familiilor, ci alţi elevi! Asistenţii sunt selectaţi chiar de către persoanele cu dizabilităţi şi primesc un salariu, care le acoperă integral taxa de studii şi le rămân şi bani de buzunar.
A patra zi a şederii delegaţiei Române în ţara lui Hamlet a fost petrecută în Copenhaga, în comunitatea Românească. Mai întâi, cei doi reprezentanţi ai Asociaţiei Esperando au fost la Biserica Parohiei Ortodoxe Române din Copenhaga, care susţine financiar activităţile în folosul persoanelor cu nevoi speciale ale Esperando.
O întâlnire frumoasă, de suflet, cu lacrimi, zâmbete şi îmbrăţişări. O legătură ce s-a strâns, acum şi mai mult, „păstorită” de preotul Avram şi binecuvântată de Episcopul Macarie.
Seara s-a încheiat la reşedinţa Excelenţei Sale Ambasadorul României în Danemarca.
Ambasadorul Viorel Matei Ardeleanu şi soţia sa şi-au făcut timp pentru a discuta cu Preşedintele şi Managerul General Esperando despre activităţi, proiecte şi planuri, dar şi modalităţi de a sprijini împreună persoanele cu dizabilităţi.
Atât oficialii români, cât şi membrii comunităţii româneşti s-au arătat interesaţi de proiectul care a adus delegaţia Esperando în Danemarca şi l-au găsit inedit şi util.
Proiectul „Înţelepciunea persoanelor cu nevoi speciale” este cofinanţat de către Comisia Europeană prin Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii şi se derulează în perioada 1 august 2013 - 31 iulie 2015.